Slavko Jovičić -

Pitanje stranih sudija i dalje ostaje otvoreno

Autor sjovicicslavuj | 17 Septembar, 2009 | read_nums (483)

  Datum: 16.09.2009
   
  Autor: Željka Domazet

  SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH juče je prihvatio u prvom čitanju Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH kojim se mandat stranih sudija i tužilaca okončava do kraja godine i uputio ga u amandmansku proceduru.

  Strane sudije i tužioci po ovom zakonu trebalo bi da ostanu samo u Odjeljenju za ratne zločine do kraja 2012. godine, dok onima u Odjeljenju za organizovani kriminal mandat ističe 31. decembra.

  Prijedlog zakona o popisu Parlament BiH vratio je juče Komisiji za ekonomske reforme i razvoj na ponovno razmatranje jer ga je uz negativno mišljenje dostavila poslanicima na razmatranje i usvajanje.

  Bošnjački poslanici u Parlamentu BiH bili su u svojim istupima protiv toga da se u popisu nađe pitanje o nacionalnoj, vjerskoj i jezičkoj pripadnosti, dok su srpski i hrvatski poslanici na tome insistirali.

  Srpski i hrvatski poslanici su zastupali stavove da popis stanovništva treba da sadrži i te odrednice jer je brisanje nacionalnog, vjerskog i jezičkog opredjeljenja u potpunosti u suprotnosti sa Ustavom BiH.

  - Dok je za većinski narod izjašnjavanje o vjerskoj, nacionalnoj i jezičkoj pripadnosti od minornog značaja, za pripadnike hrvatskog i srpskog naroda je izuzetno važno. Zalaganje za osporavanje ovog pitanja doprinosi tvrdnjama da je većinski narod za stvaranje unitarne države sa jednom nacijom i jezikom - rekao je poslanik Lazar Prodanović.

  On je kazao da će popis dovesti do tragičnih spoznaja za BiH jer su se migracije dešavale na svim područjima, te dodao da se ovi podaci ipak ne bi trebali zloupotrebljavati. 


  Šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić je rekao da je BiH jedna od rijetkih zemalja u svijetu za koju se ne zna koliko ima stanovnika.

  - Popis je vrlo bitan za evropski put BiH. Mi ćemo istrajati na tome i ukoliko se na nivou Bih ne donese zakon o popisu mi u RS ćemo to učiniti na svojoj teritoriji - kazao je Kalabić.

  Poslanik Slavko Jovičić rekao je da se u BiH stalno poziva na popis iz 1991. godine čije rezultate nije verifikovala nijedna institucija u BiH. On je dodao da se krši Ustav BiH ukoliko u popisu nema izjašnjavanja konstitutivnih naroda.

  Poslanik SDS-a Mirko Okolić rekao je da popis nije cirkus da nekoga obraduje ili ne obraduje, te da ga ne treba obavljati radi toga, nego da bi institucije mogle raditi u skladu sa zakonom.

  Zamjenik predsjedavajućeg Parlamenta BiH Niko Lozančić kazao je da je etnička pripadnost ustavna kategorija koju treba ispoštovati.

  Poslanik SDA Šefik Džaferović je rekao da bi se izjašnjavanjem o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti dobila "silovana etnička slika" i "legalizovalo etničko čišćenje i genocid". Poslanik SBiH Azra Hadžiahmetović smatra da popis treba da obuhvati i državljane BiH koji žive u dijaspori.

  Žestoka rasprava vodila se oko izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH koji je jedan od uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.  

  SDP tražio smjenu Dodika

  Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbacio je zahtjev SDP BiH da se u dnevni red zasjedanja uvrsti razmatranje prijedloga zaključaka ove stranke kojima se traži od visokog predstavnika Valentina Incka da razriješi dužnosti predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika.

  http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/

  -------------------------------------------------------------------------------


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva