Slavko Jovičić -

БиХ - парламент - Представнички дом****УИО против предложених амандмана о Закону о акцизама

Autor sjovicicslavuj | 27 Maj, 2009 | read_nums (578)

   

  САРАЈЕВО, 27. МАЈА (СРНА) - У расправи о Приједлогу закона о акцизама БиХ дио посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ изразио је незадовољство односом Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) према парламенту и амандманима које су доставили посланици на овај приједлог закона.

  Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић информисао је посланике да УО УИО не подржава било какве измјене предложеног закона и позвао их да га усвоје.

  "Овај закон вриједи 300 милиона КМ, а већ пола тога је изгубљено, јер је протекло пола године", рекао је Вранкић.

  Наводећи да нису ни очекивали позитиван одговор на достављене амандмане, посланици су истакли да су само очекивали да они буду озбиљно анализирани и да добију мишљење УО УИО о тим амандманима.

  Независни посланик Момчило Новаковић замјерио је УО УИО што није озбиљно приступио закључку Представничког дома са претходне сједнице, када је расправа о Приједлогу закона о акцизама прекинута да би се добило мишљење Управног одбора Управе за индиректно опорезивање о предложеном закону и амандманима.

  Замјенику предсједавајућег Представничког дома Ники Лозанчићу смета што се, како је рекао, било који Управни одбор пита за мишљење код доношења закона.

  Изразивши зачуђеност што су приједлогом закона о акцизама обухваћени само дуван, кафа и гориво, посланик СНСД-а Славко Јовичић констатовао је да је ријеч о површном закону и упитао шта је са опорезивањем луксузне робе.

  "У УИО и нису водили рачуна о томе да ће `обични` људи плаћати ове намете", упозорио је Јовичић, понављајући свој захтјев да се Приједлогом закона о акцизама обухвате и луксузни производи и да се тиме "стане за врат тзв. елити и мафији".

  Јовичић је и овај пут поновио свој захтјев за одржавање посебне сједнице парламента на којој би било разговарано о тешкој економској ситуацији и њеном превладавању.

  Осврћући се на дио Јовичићеве расправе у којем је затражено опорезивање луксузних производа, Вранкић је рекао да "ентитети нису били за варијанту да се шири порез на луксуз, јер то раде ентитети својим законима".

  Посланици ХДЗ-а 1990 и СДА најавили су да ће подржати предложени закон оцјењујући да ће имати позитивне ефекте у времену рецесије.

  Приједлог закона о акцизама, који је Савјет министара БиХ упутио парламенту БиХ на разматрање по скраћеној процедури, предвиђа поскупљење кутије цигарета за 15, а килограма кафе за 50 фенинга, док би по литру горива била уведена посебна акциза од 10 фенинга намијењених изградњи ауто-путева.

  Примјеном овог закона предвиђа се годишње повећање прихода у Буџету БиХ за око 170 милиона КМ на основу акциза и око 120 милиона КМ на основу путарине.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva