Slavko Jovičić -

BiH - Odgođeno izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o akcizama

Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2009 | read_nums (522)

   

  14.05.2009.

  Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH prekinuli su danas raspravu i odgodili izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o akcizama u BiH u drugom čitanja za slijedeću sjednicu.

  Razlog za odgodu je nedobijanje mišljenja Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje o amandmanima na ovaj zakon, a koje su predložili poslanici Šemsudin Mehmedović, Momčilo Novaković i Jerko Ivanković Lijanović.

  Poslanik Slavko Jovičić podvukao je, kao i na prošloj sjednici Predstavničkog doma PSBiH, da neće, “ni u kojem čitanju niti obliku, podržati ovaj zakon".

  “Riječ je o nametu na vilajet. Pitam vas zašto ovim zakonom nije predviđeno oporezivanje luksuzne robe, jahti i automobila koje viđamo po ulicama, a koji su skuplji od 200.000 KM”, kazao je Jovičić.

  Akcizno oporezivanje po ovom prijedlogu, odnosi se na naftu i naftne derivate, cigarete i duhanske proizvode, kafu te alkohol i alkoholna pića.

  Donošenje ovog zakona podrazumijeva povećanje prihoda na godišnjem nivou za oko 170 miliona KM. To se najvećim dijelom odnosi na prihode od akciza na cigarete i ostale duhanske proizvode, čiji se model oporezivanja u cijelosti usklađuje s relevantnim direktivama Evropske unije, stav je Vijeća ministara.

  Ovim zakonom vrši se i korekcija i predviđaju stope akciza za alkohol i alkoholne napitke od osam KM po litru apsolutnog alkohola za voćne prirodne rakije, čime se i dalje podržavaju domaći proizvođači za povećanje proizvodnje tradicionalnih napitaka u odnosu na napitke proizvedene na bazi etilalkohola. Praktično, visina akciza na alkohol i alkoholne napitke neće biti povećana u odnosu na sadašnja zakonska rješenja jer su one gotovo u cijelosti harmonizirane u odnosu na zemlje okruženja.

  Prijedlog zakona donosi novi model oporezivanja duhanskih proizvoda i to tako što će uvesti proporcionalnu stopu u visini od 42 posto na maloprodajnu cijenu cigareta i posebnu akcizu koja iznosi 7,50 KM za 1.000 cigareta, odnosno 0,15 KM po kutiji cigareta.

  Prijedlog zakona o akcizama dovest će i do promjena u akcizama za autoputove.

  Ranijim zakonskim propisima akciza za autoputove iznosila je 0,15 KM/l goriva, tako da će ubuduće ukupna akciza za autoputove i njihovu izgradnju iznositi 0,25 KM/l goriva.
   
  (FENA)
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva