Slavko Jovičić -

Situacija u Parlamentu BiH dramatična: Poslanici iz RS-a traže evakuaciju uz pomoć SIP

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2013 | read_nums (401)

   

   

  Krajnje dramatična situacija je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH koja je od ranih jutarnjih sati blokirana. U zgradu ne može da izađe niti izađe niko od članova Vijeća ministara BiH i parlamentaraca, te uposlenika u institucijama BiH.

   Foto: Šaban SULTANOVIĆ

  Poslanici iz SNSD-a i SDS-a u poslijepodnevnim satima povukli su se u prostorije kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH. Ocijenili su kako „nema uslova za nastavak sjednice". Predsjedavajući Kluba SNSD-a Drago Kalabić čak je izjavio kako je toliko nesiguran da „ne može dati izjavu za medije".

  Poslanici iz RS-a navodno su dobili plan evakuacije iz zgrade Parlamentarne skupštine BiH, te su u više navrata pozivali MUP Kantona Sarajevo, ali i Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) kako bi napustili objekat.

  ----------------------------------------------

  Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić Slavuj istakao je kako „protesti nemaju veze sa jedinstvenim matičnim brojevima već da imaju dalekosežnije motive".

  - Ovo je pokušaj da se na radikalan način izmjeni Ustav BiH što nikada neće poči za rukom. Mogu me i objesiti i ubiti, ali protestima i nasilnim putem se to neće desiti, rekao je Jovičić.

  On je ponudio da se cijela jedna opština u RS-u ponudi svima onima koji ne mogu dobiti jedinstveni matični broj u FBiH kako bi ostvarili to pravo u tom entitetu.

  ------------------------------------------

  S druge strane zastupnici iz Federacije BiH cijene kako su protesti trebali biti održani negdje drugo, u Banjoj Luci.

  - Ministar Sredoje Nović manipulira odlukom Ustavnog suda i predlaže rješenja oko jedinstvenog matičnog broja koja nisu tražena, istakao je Šemsudin Mehmedović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SDA.

  On je istakao kako na posljednjoj sjednici Proširenog kolegija nije bilo kvoruma jer „predstavnici niti jedne političke stranke iz RS-a nije htio da se na njemu pojavi".

  - Mi se ne osjećamo nesigurni. Odgovornost za sve treba da preuzme vladajuća šestorka koja mora da riješi ovaj problem. SDA je i do sada bila veoma konstruktivna. Mi podržavamo rješenja koja su na tragu Ustavnog suda BiH, a to je da se samo promjene nazive spornih općina i opština, naveo je Mehmedović.

  ------------------------------------------------------

  Prošireni Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, inače u dva navrata nije uspio postignuti saglasnost o dnevnom redu i početku današnje sjednice, a na trećem čak nije bilo ni kvoruma za njegovo održavanje.

  Predložena su inače dvije izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom postupku i to klubova SDS-a i SNSD-a kojom se u njega implementira privremena odluka koju je u srijedu usvojilo Vijeće ministara BiH, što podrazumijeva RS kao jedno registraciono područje, isto kao i Brčko distrikt i Federacija BiH.

  I zastupnice SDP-a Nermina Zaimović-Uzunović, Danijela Martinović i Nermina Ćemalović podnijele su izmjene i dopune Zakona o JMBG koji je na tragu odluke Ustavnog suda BiH.

  No, kako se istovremeno po Poslovniku ne mogu nači na dnevnom redu dva prijedloga koja tretiraju istu materiju došlo je do potpune blokade rada Parlamenta, odnosno sjednica je prekinuta već pola sata nakon početka i to čak prije utvrđivanja samog dnevnog reda.

   Objekat inače, ne mogu napustiti ni guverener Centralne banke Bih kemal Kozarić koji je učestvovao na konferenciji susreta guvernera jugoistočne Evrope koja se održavala u Parlamentu BiH

   http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/situacija-u-parlamentu-bih-dramaticna-poslanici-iz-rsa-traze-evakuaciju-uz-pomoc-sipa

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva