Iako zakon nije usvojen, višečasovna blokade institucija ipak je primorala nadležne da tromesečnoj bebi Belmini Ibrišević iz Gračanice, oboleloj od leukemije, po hitnoj proceduri izdaju JMB radi dobijanja pasoša potrebnog za odlazak na lečenje u Nemačku.

Procedura dodeljivanja JMB mesecima je blokirana u Federaciji BiH, dok je ovaj problem u Srpskoj rešen uredbom Vlade RS.

Sednica parlamenta BiH, posvećena Zakonu o JMB, prekinuta je oko 11 časova, kada su demonstranti probili policijski kordon i blokirali sve ulaze u zgrade Saveta ministara i parlamenta BiH. Svojim telima, držeći se za ruke, napravili su obruč oko ovih zgrada. Nijedan službenik, niti političar, nije mogao satima da izađe iz ovih institucija. Pojedinci su pokušali kroz prozor da izađu, ali im demonstranti to nisu dozvolili.

Deca rođena u BiH posle 12. februara 2013. za administraciju praktično ne postoje. Ova deca dobijaju privremene matične brojeve kako bi mogla ostvariti prava iz zdravstvene zaštite, ali na teritoriji BiH. Na osnovu tog broja, međutim, ne mogu da dobiju pasoš.

----------------------------------------------------

Međutim, poslanik SNSD Lazar Prodanović kazao je za "Novosti" da su protesti i blokada rada parlamenta - politički čin.

-------------------------------------------

Њegov kolega iz SNSD Slavko Jovičić rekao je za "Novosti" da protesti nemaju veze sa JMB, već da je reč o političkom cilju - promenama Ustava BiH.

- Ovo je početak revolucije i promene Ustava BiH, što se nikad neće desiti, taman da nas ubiju i streljaju, ovde se to nikad neće desiti. Neće nas uplašiti! Branimo odlučno interese Srpske. - istakao je Jovičić.

-----------------------------------------------------

Poslanik SDS u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević, tokom blokade, na svom tviter-profilu je napisala: - Protest ispred parlamenta maslo je bošnjačkih partija i linč nas iz Srpske. Zgrada je blokirana i prozivaju nas Srbe.

--------------------------------------------------

DODIK: SVE RADIKALNIJE

PREDSEDNIK Srpske Milorad Dodik izjavio je da uslovi za rad u Parlamentu BiH nisu bezbedni i da će to biti problem u budućnosti. Dodik je izjavio da se nalazi u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Srpske u zajedničkim institucijama i radnicima koji ne mogu da izađu iz zgrade parlamenta. Prema njegovim rečima, reč je o politički motivisanim skupovima sa ciljem da bude nametnuta određena politika, a pokušaji blokade izlaska govore da se ide na radikalnije mere. U Istočnom Sarajevu, u dogovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Srpske Radislavom Jovičićem, podignuta je pripravnost specijalne jedinice policije i ona je spremna da sa Policijom FBiH i bezbednosnim agencijama BiH reši problem blokade zgrade Parlamenta BiH, ukoliko bude bilo potrebe.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Sarajlije-blokirale-politicare