Slavko Jovičić -

BLOKADA PARLAMENTA Zastupnici tvrde da su taoci, građani ne odustaju

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2013 | read_nums (347)

   

         
  Petak, 07 Lipanj 2013

  SARAJEVO – Drama ispred zgrade Parlamenta BiH nije završena do zatvaranja ovog broja u 23 sata do kada su građani još uvijek držali zatočene  zastupnike, ali i nekoliko stotina zaposlenih u zgradi zajedničkih institucija, te oko 350 stranih bankara koji su se tu slučajno zatekli, ukupno oko 1500 ljudi. Pregovori građana koji traže usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju i vlasti sinoć nisu urodile plodom. Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda zatražio je od policijskih i sigurnosnih agencija da osiguraju izlazak ljudi iz Parlamenta, ali policijska akcija do 23 sata nije izvedena.

  Velika nervoza

  Nervoza unutar zgrade se pojačavala kako je vrijeme odmicalo, a bila je potrebna i intervencija liječnika koji su jednu ženu izveli u kolicima. Bilo je loše i zastupniku SNSD-a Slavku Jovičiću, ali nije evekuiran. Zaposleni u zgradi sinoć su se oglasili priopćenjem i nazvali situaciju klasičnom talačkom krizom te zaprijetili podnošenjem kaznene prijave protiv organizatora prosvjeda zbog uzimanja talaca za što je propisana kazna zatvora do tri godine.
  Zastupnici nisu izlazi pred građane, a ministar sigurnosti Fahrudin Radončić ih je u nekoliko navrata pozivao da prekinu prosvjede i da od sarajeva ne prave nesiguran grad.
  Podsjetimo, prosvjedi su pokrenuti zbog slučaja tromjesečne bebe Belmine Ibrišević iz Donje Orahovice kod Gračanice, koja je hitno trebala izdavanje JMB-a, odnosno putovnice za odlazak na liječenje. Pod pritiskom medija i javnosti Vijeće ministara je donijelo privremeno rješenje o izdavanju JMB-a, ali roditelji i građani nisu zadovoljni privremenim rješenjima, koje nazivaju "mazanjem očiju"
  Osim usvajanja JMB-a građani traže i osnivanje fonda za liječenje bolesne djece te smanjene plaća za 30 posto zaposlenim u Vijeću ministara i Parlamentu BiH.

  Nije bilo sjednice


  Sjednica Zastupničkog doma jučer nije ni održana jer nije bilo suglasnosti političkih stranaka o rješenju zakona o JMB-u. Dok su zastupnici iz RS-a tražili da se usvoji zakon po rješenju koje je dalo Vijeće ministara kao privremeno, iz SDP-a su dali novi prijedlog. Zastupnici iz RS-a nisu se željeli pojaviti ni na Kolegiju, jer su tvrdili da im je ugrožena sigurnost i da ne mogu raditi pod takvim uvjetima.
  Zbog panike zastupnika, zastupnica iz RS-a, predsjednik RS-a Milorad Dodik uputio je pripadnike Specijalne jedinice policije u Istočno Sarajevo zbog eventualne potrebe evakuacije predstavnika iz RS-a. Oni su prosvjede ocijenili političkim i montiranim te čak prozvali SDP da stoji iza svega. nakon ovoga se oglasio i federalni premijer Nermin Nikšić navodeći kako nema potrebe za intervencijom specijalaca.
  Tijekom dana na prosvjedima su bile i majke sa malom djecom, no kasnije su se pojavile i organizirane navijačke skupine. Za danas su prosvjedi zakazani u više gradova BiH, među kojima i u Mostaru u 10 sati.

  http://www.dnevni-list.ba:blokada-parlamenta-zastupnici-tvrde-da-su-taoci-graani-ne-odustaju

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Najnovije...

Kategorije

Arhiva