Slavko Jovičić -

Reeker: SDP, SDA, dva HDZ-a i Milorad Dodik krivci

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2013 | read_nums (366)

  Srijeda, 22 Svibanj 2013 

   

  SARAJEVO – SDA, SDP, dva HDZ-a i Milorad Dodik krivci su za postojeće stanje u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina, ocijenio je jučer tijekom boravka u Sarajevu zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Philip Reeker, oštro kritizirajući političke lidere. Kazao je kako je međunarodna zajednica izuzetno isfrustrirana stalnim blokadama, zadovoljavanjem osobnih interesa političara i neodgovornošću ka građanima BiH. 

  Zloporabe i blokade 

  -Odluka SDP-a prošlog ljeta da prestrukturira federalnu Vladu bez uzimanja u obzir ustavnih procedura uništila je zamah koji se stvarao od početka godine oko euroatlantske reformske agende. A zlouporaba mjera blokade procedura SDA produžila je političku paralizu i dala izgovor drugima da se ne bave ovim puno važnijim pitanjima, naglasio je Reeker.
  ---------------------------- 
  Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika optužio je za blokiranje sporazuma o rješenju pitanja nepokretne vojne imovine, a predsjednike HDZ-ova Dragana Čovića i Božu Ljubića zbog neprovođenja odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci protiv BiH”.
  Međutim, s Reekerovim ocjenama bh. političari se nisu složili, a neki od njih su ga optužili za slabu informiranost o BiH. 

  Prebacivanje krivnje 

  U izjavi za naš list, zastupnik u Parlamentu BiH Slavko Jovičić iz SNSD-a oštro je odbacio optužbe na račun Milorada Dodika naglasivši da je upravo strancima u interesu da se u BiH održi status quo i postojeće stanje. 
   
  - Svaki posjet stranog predstavnika bilo kojeg ranga BiH je dobrodošao, ali oni uopće ne poznaju situaciju u BiH . Ovdje ne želim bilo koga amnestirati, ali ni Reeker ni bilo tko drugi ne dolazi s namjerom pomoći BiH, već uvijek nađu razloge za kritiziranje.
   
  Zaboravljaju da ne postoji nijedna zemlja u Europi poput BiH. Mi smo normalna zemlja i ovdje međunarodna zajednica treba pomoći, ali ona ne želi pružiti ekonomsku pomoć. Samo drže predavanja, kao da smo jučer sišli s grane.
   
  Gledaju na nas kao na neke divljake, a najlakše je osuti drvlje i kamenje, pogotovo na RS. I ja ću kritizirati Reekera. Kakva korist od njega i njegovih kritika?- pitao se Jovičić. 
   -------------------------
  Glavni tajnik SDA i predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH Amir Zukić kazao je kako SDA svojim djelovanjem nije blokirao bilo što. 
  - Sve preporuke međunarodne zajednice koje su ponuđene nisu valjale, ali tu nema nikakvih blokada. Neki su mnogo ranije blokirali izbor sudaca Ustavnog suda FBiH. SDA je samo tražio drugo kadrovsko rješenje. Smatram da su Reekerove optužbe neutemeljene, kazao nam je Zukić.   
  ----------------------------- 
  SDP je želio najkvalitetnija rješenja za Federaciju, smatra članica Predsjedništva SDP-a Mira Ljubijankić. Poručila je kako Reeker ne može kriviti SDP, već da krivce za stanje u BiH trebaju tražiti tamo gdje oni i jesu.  
   
  - Reeker ima pravo na mišljenje i mi ga poštujemo. On krivce vidi u nama, ali znam što smo mi sve uradili da dođe do reformi i do promjene Ustava, ali u tome nismo uspjeli jer nismo imali s kim. Zato i jesmo mijenjali partnere i koalicije i zato smo tražili rekonstrukciju Vlade FBiH, kazala je nam je Ljubijankić.
  ---------------------------- 
  Na jučerašnje izjave zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a reagirao je i potpredsjednik HDZ-a i federalni zastupnik Marinko Čavara. Kazao je kako Reeker očito nije dobro informiran o tijeku razgovora vezano za presudu Europskog suda, budući da je HDZ BiH s HDZ-om 1990. predložio rješenja koja su omogućavala provedbu presude.
   
  - Nažalost, druge strane u tim pregovorima, rješenja, koja su pružala i mogućnost poboljšanja samog Ustava BiH, nisu željele prihvatiti, poručio je Čavara. 

  Jasna poruka političarima

  Philip Reeker jučer je, između ostalog, poručio kako iskreno želi vidjeti uspjeh BiH.
  - Naša poruka vašim političarima i Vladinim dužnosnicima jasna je i konzistentna: ispunjavajte preuzete obveze i vratite se reformama, a mi ćemo vas podržati na sljedećem koraku k članstvu u EU-u i NATO-u. Ta ponuda još vrijedi, poručio je  Reeker.

  Piše: Anja Grabovac
   

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Najnovije...

Kategorije

Arhiva