U nameri, kažu za "Novosti", srpski poslanici u Parlamentu BiH, da ovim zakonom uruše dejtonsko ustavno uređenje i centralizuju sistem JMB, radi potpune unitarizacije BiH, bošnjački političari ne vode računa o posledicama njihove političke igre, a u ovom slučaju to su - bebe.

Iako bebe već mesecima ne mogu da dobiju putne isprave, bošnjački poslanici uporo insistiraju na zakonskim odredbama koje su, po oceni srpskih poslanika, neustavne i samim tim neprihvatljive za Srpsku.

- Njih očigledno ne zanimaju deca, već su isključivo posvećeni političkom cilju - rušenju ustavne pozicije Srpske - kaže, za "Novosti", poslanik SNSD u Parlamentu BiH Slavko Jovičić.

-----------------------------------------------------

Roditelji male Belmine su očajni, ali jednostavno bez jedinstvenog matičnog broja beba ne može dobiti pasoš, što ih dovodi u bezizlaznu situaciju.

Deca rođena u BiH nakon 12. februara 2013. za administraciju praktično ne postoje. Ova deca dobijaju privremene matične brojeve, kako bi mogla ostvariti prava iz zdravstvene zaštite, ali na teritoriji države BiH. Na osnovu tog broja, međutim, ne mogu da dobiju pasoš BiH.

Ustavni sud BiH ranije je proglasio neustavnim član 5. Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji je sadržavao dvojne nazive opština u Srpskoj, kao na primer Bosanski Brod i Brod ili Bosanski Novi i Novi.

Nakon toga, Parlament BiH u datom roku nije usvojio nijedan od dva predloga izmena i dopuna Zakona, zbog čega je zakon proglašen neustavnim. Sve to je rezultovalo da novorođene bebe od 12. februara ove godine ne mogu dobiti JMB.

- Beba sada leži na Pedijatrijskoj klinici "Jezero". Rekli su mi da mora ići vani na lečenje, odnosno presađivanje koštane srži. Kada je muž otišao u MUP da izvadi pasoš za dete, samo su mu rekli da bi rado pomogli, ali da su im ruke vezane. Očajni smo i strahujemo da će to biti prepreka za odlazak našeg deteta na lečenje - kaže Belmina majka.

---------------------------------------------------------

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je da do rešenja mora doći, pre ili kasnije, ali problem je što nekima ovo kasnije može značiti gubitak deteta.

- U BiH nema krivaca, u ovoj zemlji su svi krivi, jer naprosto svako zastupa neke svoje političke stavove, čak i onda kad oni nemaju nikakvog rezona niti smisla - rekao je Nović.

-----------------------------------------------

PRIVREMENA ODLUKA

Savet ministara BiH doneo je privremenu odluku o izdavanju jedinstvenog matičnog broja građanima BiH, izjavila je šef Službe za informisanje u Generalnom sekretarijatu Saveta ministara BiH Mirjana Micevska. Ona je rekla da je odluka privremenog karataktera i primenjivaće se najduže do 180 dana, dok u Parlamentarnoj skupštini BiH ne bude donesen zakon o JMB. Takođe, ova odluka ne prejudicira donošnjenje stalnog rešenja, a stupa na snagu danom donošenja. Oko pedesetak građana okupilo se ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu da bi izrazili protest.