Slavko Jovičić -

Dilema: Bošnjak ili Bosanac?

Autor sjovicicslavuj | 4 Jun, 2013 | read_nums (355)

   

  Polemika bošnjačkih intelektualaca o tome kako njihov narod treba da se izjašnjava na popisu. Bošnjaci otvoreno strahuju od gubljenja identiteta i razbijanja nacionalnog bića

  BANjALUKA - Bošnjačka intelektualna elita otvorila je ozbiljnu raspravu o tome kako pripadnici njihovog naroda treba da se izjasne tokom oktobarskog popisa stanovništva u BiH, koji je definitivno dobio "zeleno svetlo" Evropske komisije. Spor je oko termina "Bošnjak", "Bosanac" ili "musliman", a tumačenja njihovih političkih i verskih lidera su različita, što srpski političari tumače pravom krizom identiteta kod Bošnjaka.

  U Sarajevu strahuju da bi brojni Bošnjaci u BiH, zbog neupućenosti, ali i "tradicionalnih strahova od ličnog identifikovanja", mogli lako postati "ostali".

  U popisu vide mogućnost "razbijanja bošnjačkog nacionalnog bića", jer upozoravaju da bi se svi odgovori, koji se tiču nacionalne identifikacije, ukoliko ne budu precizirani samo kao "Bošnjak", u statističkoj obradi mogli svrstavati u kategoriju "ostali".

  --------------------------------------------------------

  - Ako se budemo izjašnjavali verskom odrednicom, bićemo suočeni sa problemom da će nas među evropskim narodima prepoznavati kao versku skupinu i na taj način nećemo moći participirati u pravima koja imaju ostali evropski narodi - kazao je Tarik Zaimović, predsednik UO Fondacije "Popis 2013".

  Sarajevski intelektualci tvrde da je mnogo onih, posebno u Srpskoj, koji još ne vide razliku između pojma "musliman" i "Bošnjak", te da će svako ko popisivaču odgovori da je "musliman", "musliman-Bošnjak", "Bosanac" ili "Bosanac-musliman" biti evidentiran kao "ostali".

  Zaimović kaže da će popis stanovništva "definisati sliku Bošnjaka".

  - Bilo koje drugo izjašnjavanje, osim nacionalne odrednice "Bošnjak", anketiranog predstavnika tog naroda svrstaće u kategoriju "ostalih", dakle nekonstitutivnih naroda - naglasio je on.

  --------------------------------------------------------------

  Problemi sa kojima su Bošnjaci danas suočeni su, kaže, nejasna etnička identifikacija, nepoznavanje sadržaja popisnog listića, uloga dijaspore, kao i nespremnost da aktivnije učestvuju u realizaciji popisa.

  Zbog ovog problema, u dvorištima svih džamija u bratunačkoj opštini postavljeni su veliki transparenti sa natpisima koji služe kao uputstva Bošnjacima-muslimanima kako treba da se izjašnjavaju prilikom predstojećeg popisa stanovništva. Na transparentima velikim slovima piše: "Vera - islam, nacija - Bošnjak, jezik - bosanski".

  ---------------------------------------------------

  Poslanik SNSD Slavko Jovičić kaže, za "Novosti", da je kod Bošnjaka očigledan problem traženja identiteta.

  - Imaju pravo da se izjašnjavaju kako žele. Niko im to ne sme, niti može da ospori.

  Međutim, kada svojataju Bosnu kao svoju državu, onda su Bosanci, a istovremeno na popisu žele da budu Bošnjaci, onda to znači da nema pravog osnova tzv. bosanskom jeziku - rekao je Jovičić.

  -------------------------------------------------------

  PROBLEM JEZIKA

  NI među bošnjačkom populacijom nije razjašnjeno pitanje: zašto Bošnjaci ne govore - bošnjačkim jezikom, kao što Srbi govore srpskim, Hrvati hrvatskim, već - "bosanskim"? - Vera vam je islam, ali kada odgovarate na pitanje o nacionalnosti, morate reći da ste Bošnjaci, a da vam je jezik bosanski jezik. Te tri stvari su za nas sada najbitnije i morate na njih znati odgovoriti - savetuju najviši zvaničnici IZ u BiH vernike muslimanske veroispovesti.

  http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:436921-Dilema-Bosnjak-ili-Bosanac#

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Najnovije...

Kategorije

Arhiva