Slavko Jovičić -

ОБОРЕНА РЕЗОЛУЦИЈA О СРЕБРЕНИЦИ

Autor sjovicicslavuj | 23 Maj, 2013 | read_nums (299)

   САРАЈЕВО, 23. МАЈА /СРНА/ - Приједлог резолуције о осуди злочина геноцида у Сребреници, чији су предлагачи посланици Странке за БиХ Бериз Белкић и Азра Хаџиахметовић, није добио подршку посланика из Републике Српске у Представничком дому, који сматрају да је разлог упућивања овог документа у парламентарну процедуру прикупљање политичких поена.


  Посланик СНСД-а Славко Јовичић, који је и бивши заробљеник логора "Силос" у Хаџићима, упитао је чему таква резолуција која, и ако буде усвојена, 99 одсто становника из Српске неће прихватити.

  Јовичић је рекао да ће стварни корак ка помирењу бити то када чланови Предсједништва БиХ посјете заједно највећа ратна стратишта свих народа у БиХ, након чега може бити разматрана и једна оваква резолуција.

  ---------------------------------------------------

  Посланик СДС-а Младен Босић истиче да се на тај начин неморално на жртвама добијају политички поени.

  --------------------------------------

  Посланик СДС-а Александара Пандуревић сматра да је циљ резолуције подизање тензија.

  Пандуревићева је током расправе скренула пажњу на страдања око 3.200 Срба на подручју Сребренице и Братунца, те показала посланицима и предлагачу резолуције фотографију Ненада Ранкића, који је испечен на ватри у Сребреници у јуну 92. прије страдања Бошњака, за шта нико није одговарао.

  Она је подсјетила на убиства четворогодишњег Александра и десетогодишњег Радисава Димитријевића у Скеланима, а Белкићу је поклонила књигу "Планирани хаос".

  -----------------------------------------------------------

  Пандуревићева је упозорила да на споменику у Поточарима треба издвојити имена људи који ту нису страдали, на што је реплицирао Белкић рекавши да је ријеч о 97 људи који су били блиски сродници страдалих.

  Иако је било приједлога да Колегијум дома задужи неко парламентарно тијело, да организује дискусију о суочавању са прошлости и осуди злочина у Сребреници, Клуб СНСД-а није прихватио ову иницијативу коју је предложила СДА.

  Посланици СДА и Странке за БиХ су одбацили тврдње да је позадина предлагања резолуције дневнополитичка сврха.

  "То је цивилизацијски чин, који су урадили и многе друге земље, укључујући и сусједну Србију", рекао је Белкић.

  Приједлог резолуције осуде злочина у Сребреници више пута се до сада налазио у парламентарној процедури у Представничком дому парламента БиХ.

  Заједничка комисија за људска права дала је негативно мишљење на Приједлог резолуције, коју је овај пут упутила Странка за БиХ.

  http://www.srna.rs/novosti/obavljena-rasprava-o-rezoluciji-o-srebrenici


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva