Slavko Jovičić -

СПРИЈЕЧИТИ ИГНОРИСАЊЕ ПРЕПОРУКА ИНСТИТУЦИЈЕ ОМБУДСМАН

Autor sjovicicslavuj | 23 Maj, 2013 | read_nums (312)

   

  Политика

  САРАЈЕВО, 23. МАЈА /СРНА/ - Препоруке Институције омбудсмана БиХ не уважавају се и не проводе у пракси ради чега Парламентарна скупштина и остале кључне институције БиХ морају енергичније да реагују ако желе досљеднију и ефикаснију заштиту људских права - речено је данас на сједници Представничког дома парламента БиХ.


   

   

   

   

   

   

   

   

   

   Уводну ријеч у расправи о Годишњем извјештају о резултатима активности Институције омбдусмана за људска права БиХ и Годишњем извјештају о појавама дискриминације у БиХ за прошлу годину поднијела је Нермина Ћемаловрић из СДП БиХ, уз констатацију да многе сугестије и препоруке омбудсмана нису испоштоване у пракси.

  ---------------------------------
  Славко Јовичић из СНСД-а похвалио је Институцију омбудсмана, а извјештај оцијенио као веома садржајан и користан с аспекта заштите људских права у БиХ што, како је истакао, подразумијева уважавање препорука омбудсмана.

  "Нажалост, мало ко у БиХ и погледа, а камоли да уважи и проведе препоруке омбудсмана. Слично пролазе и закључци парламента. Ето, у каквој држави живимо", рекао је Јовичић.
  --------------------------------------------------
  Душанка Мајкић из СНСД-а истакла је да је највише запримљених жалби било на рад судова, чак 637, што указује на константно лош и неефикасан рад правосуђа у БиХ.

  Она је позвала омбудсмане да истрају у раду и поручила им да од парламента траже да их значајније и ефикасније подржи.
  -----------------------------------------------------
  Подршку извјештајима и институцији омбудсмана у БиХ упутио је Сенад Шепић из СДА БиХ, указујући на тренд пораста дискриминације у образовању и мобингу, а то је учинила и посланик ПДП-а Весна Крстовић Спремо, која се заузела за поштивање и досљедно провођење препорука омбудсмана.
  -------------------------------------------
  И Бериз Белкић из Странке за БиХ сматра да су ови извјештаји добро урађени и да дају реалну слику свих проблема са којима се грађани суочавају у свакодневном животу. И он сматра да је недопустиво игнорисање препорука омбудсмана.
  -------------------------------------
  У име Иинституције омбудсмана Љубомир Сандић захвалио је за позитивне оцјене и предложио да се убудуће расправа о њима води на тематским сједницама, што би допринијело бољем заједничком раду парламеннта и институције омбудсмена БиХ.
  -------------------------------------------
  ****************************

  У дијелу расправе о Специјалном извјештају Институције омбудсмена за људска права у вези са жалбом радника бивше Управе царина Републике Српске и Царинске службе Брчко дистрикта БиХ из августа 2010. године, Славко Јовичић из СНСД-а рекао је да су му као члану Комисије за људска права поменути радници указали на безброј повреда њихових људских права од Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, као и путем судских пресуда.

  Према његовим ријечима, многи од њих ће се због неефикасног рада правосуђа БиХ жалити Европском суду за људска права у Стразбуру.

  -------------------------------------------- 

  Александра Пандуревић из СДС-а, предсједник Комисије за људска права, истакла је проблем немарног односа УИО БиХ и неефикасног и површног рада правосуђа у БиХ, због чега испаштају радници, којима су угрожена права из радног односа.

  Она сматра да је посриједи заташкавање одређених криминалних радњи у УИО БиХ.
   

  ---------------------------------------------

  И Бошко Томић из СНСД-а сматра да је 46 радника безразложно обесправљено, али само зато што институције у БиХ не раде свој посао у складу са законом, на шта, како је подвукао, парламент БиХ мора енергичније да реагује.

  http://www.srna.rs/novosti/sprijeciti-ignorisanje-preporuka-institucije-ombudsmana

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva