Slavko Jovičić -

POKRETANJE LUSTRACIJE U STARTU NAILAZI NA PREPREKE...Tajni arhivi SDB-a nestali bez traga!?

Autor sjovicicslavuj | 21 Decembar, 2012 | read_nums (430)

   

   Banjaluka 21. 12. 2012

  Proces uklanjanja nekadašnjih saradnika tajnih službi bivše Jugoslavije sa rukovodećih pozicija u institucijama BiH, čak i ako bude usvojen predlog Ministarstva pravde o pokretanju procesa lustracije, unapred je osuđen na propast, jer je dobar deo arhiva nekadašnje Službe državne bezbednosti BiH nestao tokom proteklog rata, a veliki deo i posle toga!

  Stručnjaci za obaveštajne poslove tvrde, naime, da lustraciju prvenstveno otežava nedostatak dokumentacije na osnovu koje bi nekadašnji tajni agenti i doušnici bili uklonjeni sa sadašnjih javnih funkcija.
  Iscureli poverljivi podaci

  Najbolji dokaz za to je, kako kažu, knjiga "Čuvari Jugoslavije" hrvatskog emigranta Ivana Bešlića, u kojoj je 2003. objavljen dobar deo do tada strogo poverljivih podataka iz dosijea više stotina navodnih doušnika nekadašnje SDB BiH. Iako Bešlić nikada nije otkrio izvore informacija, sumnja se da je materijal iscureo iz arhiva SDB-a i da ga OBA BiH više i nema u svom posedu.

  -------------------------------------------------------

  - Po uzoru na rešenja iz nekih postkomunističkih država, zamisao Ministarstva pravde je osnivanje posebne komisije za verifikaciju činjenica, koja bi na osnovu uvida u arhivu OBA BiH, pravnog naslednika nekadašnjeg SDB-a, uklonila sa rukovodećih funkcija sve one funkcionere za koje se ispostavi da su odgovorni za kršenje ljudskih prava ideoloških neprijatelja komunističkog režima. Po istoj ideji, planirano je da se ta pravila odnose i na doušnike i šefove nekadašnje Vojne službe bezbednosti bivše JNA. Međutim, vojna arhiva je još pred rat sklonjena u Beograd, pa se postavlja pitanje kako bi ta komisija za verifikaciju činjenica mogla da dođe do dokumentacije koja je sada u posedu Srbije.

  Bolje ikad nego nikad

  Slavko Jovičić Slavuj, član parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA, tvrdi da je Bešlićeva publikacija najbolji dokaz da je arhiv nekadašnjeg SDB-a tokom rata raznosio kako je ko stigao i da je veliko pitanje šta je uopšte preostalo od te dokumentacije.

  - Na vlastitom primeru sam se uverio da današnja OBA nema mnoštvo predratnih dosijea, jer kao nekadašnji radnik SDB-a ni sam nikada nisam uspio da dođem do svoje radne knjižice i diplome. Kada sam tražio te dokumente, odgovorni iz OBA su mi rekli da je to verovatno negde izgubljeno.
   
  Ako ne poseduju ni tako trivijalna dokumenta, pitam se šta će se desiti kada neko počne da primenjuje taj zakon i traži dosijee nekadašnjih informanata?! Zvanično, taj arhiv bi trebalo da bude u OBA, jer su oni pravni naslednici SDB-a. Međutim, stanje arhivske građe nikada nije precizno utvrđeno, a niko ne može garantovati da ona nije iznošena tokom rata. Ne verujem da zakon o lustraciji može da zaživi u praksi - kaže Jovičić.
  -------------------------------------------------
  Međutim, Krstan Simić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, smatra da bi proces lustracije trebalo pokrenuti, makar i sa zakašnjenjem.

  - Bila bi to odlična prilika da se sazna ima li istine u tvrdnjama o silnim špijunima među nama. Ali, tu treba napraviti jasnu razliku između onih koji su, baveći se tim poslom, kršili ljudska prava i onih koji su naprosto radili u tim službama - kaže Simić.

  -------------------------------------

  Makedonski model

  Zakon o dopunskom uslovu za vršenje javne funkcije, koji predlaže Ministarstvo pravde BiH, skoro je identičan novom makedonskom zakonu o lustraciji, koji je počeo da se primenjuje upravo ove godine. I u Makedoniji te poslove obavlja Komisija za verifikaciju činjenica, s tim da su oni imena nekadašnjih saradnika tajnih službi obelodanili javnosti, što je izazvalo pravu buru. Od svih bivših komunističkih država, najdalje u ovom procesu su otišli Česi, koji su lustraciju počeli još 1991. Zanimljivo je da Hrvatska nikada nije usvojila takav zakon. Za razliku od Hrvatske, Srbija je još 2003. usvojila Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, koji ima sve karakteristike zakona o lustraciji, ali ga, međutim, nikada nije sprovela u praksi.

  Dragan Risojević

  http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Tajni arhivi SDB-a nestali bez traga!


  My picture!

Kategorije

Arhiva