BANjALUKA - Bosna i Hercegovina je na kraju 2012. godine najdalje od članstva u Evropskoj uniji od svih susednih zemalja! Nijedan suštinski zahtev Brisela u ovoj godini nije ispunjen, pa je i sama aplikacija za status kandidata u Uniji još prilično daleko.

To potvrđuju najnoviji izveštaji evropskih institucija o napretku zemlje ka EU.

Posebno zabrinjavaju sve češći zahtevi vodećih evropskih zemalja da BiH bude čak ukinut bezvizni režim zbog priliva sve većeg broja lažnih azilanata iz zemlje u Evropske unije.

Evropska komisija je ocenila da je razočarana zastojem u napretku BiH u procesu evro-atlanskih integracija, a posebno zbog nastavka secesionističke retorike u zemlji i neispunjavanja preuzetih obaveza.

Zvaničnici EU posebno su razočarani zbog neispunjavanja "Mape puta" dogovorene u junu u Briselu sa liderima iz BiH, ali i zabrinuti zbog nerealizacije ranije postignutih političkih dogovora.

MALI POMAK
KAO mali pomak na putu ka EU mogu se navesti potpisivanje sporazuma između BiH i EU o pristupanju Evetskoj trgovinskoj organizaciji i dogovor ekspertskih timova BiH, Hrvatske i EU o trgovinskoj razemni posle 1. jula, kada Hrvatska postaje članica EU.

I dok zemlje regiona sve sigrunije koračaju ka članstvu u EU, BiH i dalje tapka u mestu, a po mnogima ova godina je potpuno izgubljena kada je reč o ispunjavanju preostalih evropskih uslova.

Domaći lideri tokom cele godine nisu uspeli da reše problem primene presude Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić - Finci" kojom je zemlja optužena za diskriminaciju nacionalnih manjina, jer im Ustav ne dozvoljava kandidovanje za članove Predsedništva BiH i delegate u Domu naroda.

Iako je Brisel podvukao da bez ispunjavanja ovog uslova ne može biti ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruženju zemlje sa EU, bez čega je nemoguće podneti aplikaciju za status kandidata, vodeće političke partije nisu uspele da postignu dogovor o primeni presude.

Nije ispunjen ni zahtev da bude uspostavljen efikasan mehanizam koordinacije između različitih nivoa vlasti u zemlji kada je reč o ispunjavanju evropskih zadataka i obaveza.

----------------------------------------------------------------

OHR I U 2013.

SAVET EU pozvao je nadležne u BiH da ispune sve potrebne uslove kako bi došlo do zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika. Navedeno je da će EU nastaviti da razmatra smanjenje nadležnosti i premeštanje tog međunarodnog predstavništva. Međutim, sada je izvesvesno da će OHR i u 2013. ostati u BiH.

-------------------------------------------------------------

Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da je realno da odluka "Sejdić-Finci" bude primenjena u prvoj polovini iduće godine, te da BiH aplicira za kandidatski status u EU i da provede izbore 2014. godine u skladu sa tim.

Radmanović je naglasio da je BiH sve bliža evro-integracijama i da postoji politička volja za približavanje EU, a da međunarodna zajednica nikakva rešenja ne bi trebalo da nameće silom.

- Pripadam onima koji su kreirali politiku prema kojoj je izvorni "Dejton" najbolji za BiH. To i danas mislim. Jer, promene "Dejtona", koje su se desile silom međunarodne zajednice, napravile su probleme sa kojima se danas susrećemo - rekao je Radmanović.

---------------------------------------------------------

Poslanik SNSD u Parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže, za "Novosti", da su bošnjački političari svojim maksimalističkim zahtevima blokirali evropski put zemlje.

- Želeli su da kroz priču o evropskoj integraciji otmu što više nadležnosti od Srpske i prenesu ih na nivo BiH.

Nisu u tome uspeli, jer im Srpska to nije dozvolila. Sada smo tu gde smo. Očekujem više politčkog kompromisa u narednoj godini - istakao je Jovičić.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-BiH-cvrsto-na-evropskom-zacelju