DEJTONSKI mirovni sporazum je garant mira i stabilnosti BiH i zato Srpska nikada neće pristati na rušenje ovog međunarodnog sporazuma. Svi koji traže ukidanje “Dejtona” zalažu se za rušenje BiH!

To je dogovor zvaničnika Srpske povodom zahteva iz Sarajeva za napuštanjem Dejtonskog sporazuma. Bošnjački političari su u petak, na 17. godišnjicu potpisivanja ovog sporazuma, ponovo zatražili njegovo ukidanje kojeg optužuju za blokadu funkcionisanja i razvoja BiH. Najradikalniji sarajevski stavovi čak kažu da je “Dejton” mrtvački sanduk za BiH i da se zemlja mora izvući iz ovog začaranog kruga.

Zvaničnici i političari iz Srpske tvrde da su zahtevi bošnjačkih političara suludi i antiustavni i da bi svako radikalno odstupanje od sporazuma moglo da bude rizično i opasno!

Predsednik Srpske Milorad Dodik kazao je da Srpska snažno podržava Dejtonski sporazum i da će se uvek zalagati za doslednu primenu svakog slova ovog sporazuma.

- Srpska doprinosi afirmaciji samog Dejtonskog sporazuma i BiH.

SVE PIŠEDEJTONSKIM mirovnim sporazumom, BiH je podeljena na dva entiteta - Republiku Srpsku, kojoj je pripalo 49 odsto teritorije i Federaciju BiH kojoj je pripalo 51 odsto. Formiran je i distrikt Brčko, kao posebna teritorijalna jedinica.

Svi pokušaji da se u BiH stvore mehanizmi koji bi doveli do majorizacije nisu uspeli da prođu, jer sama suština BiH jeste ravnopravnost, a ne majorizacija - naglasio je Dodik.

U SDA kažu da je “Dejton” odgovoran za nefunkcionalnost BiH i situaciju u kojoj “entiteti blokiraju državu”.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić ponovio je za “Novosti” da je moguća samo dejtonska BiH.

- Sarajevo mora da prihvati realnost i postojanje Srpske čija je pozicija iz godine u godinu sve jača. Samo tako zemlja može napredovati ka EU - rekao je Jovičić.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Mirovni sporazum za BiH, parafiran je 21. novembra 1995. godine u Dejtonu, u američkoj državi Ohaju, posle tronedeljnih pregovora, čime je prekinut rat u BiH koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

U prisustvu tadašnjeg američkog državnog sekretara Vorena Kristofera, Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović sporazum su zvanično potpisali 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Pored Vorena Kristofera, glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

SPORAZUMOM POTVRĐEN KONTINUITET RS

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji je jedan od najznačajnijih međunarodnih ugovora u savremenoj istoriji, potvrđen kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet Republike Srpske. Dodik je istakao da samo povratak izvornom Dejtonskom sporazumu može dovesti do uspostavljanja vladavine prava i unutrašnjeg dijaloga u BiH.

- Srpska je potpisnik svih aneksa ovog sporazuma, kao ključnih dokumenata za sprovođenje i funkcionisanje države nastale ovim međunarodnim ugovorom - rekao je Dodik, povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je podsetio da potpisivanjem Dejtonskog sporazuma nije samo okončan građanski rat u BiH, nego je uspostavljena i nova struktura BiH prema kojoj se ona sastoji od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Srpska-brani-Dejtonski-sporazum