Slavko Jovičić -

Pravda po notama iz inostranstva

Autor sjovicicslavuj | 18 Decembar, 2012 | read_nums (405)

  Zvaničnici Srpske tvrde da VSTS godinama radi po nalogu predstavnika međunarodne zajednice. Dodik: Revizija svih imenovanja sudija i tužilaca u pravosuđu BiH

  BANjALUKA - Visoki sudski i tužilački savet BiH radi po instrukcijama i nalozima predstavnika međunarodne zajednice, zbog čega su njegove odluke o imenovanjima čelnih ljudi u domaćem pravosuđu sumnjive i neobjektivne, a iza njih se kriju politički i drugi interesi, tvrde zvaničnici Srpske.

  Posledica toga je, kažu u Srpskoj, korumpiran pravosudni sistem u zemlji, u kojem se godinama prepoznaje pristrasan rad i neobjektivnost, posebno kada je reč o procesuiranju zločina počinjenih nad Srbima u proteklom ratu.

  U Tužilaštvu i VSTS BiH rade još ukupno tri međunarodna člana, koji bi trebalo da u narednom periodu napuste te funkcije, posle čega će u pravosuđu BiH prvi put posle rata raditi domaće osoblje, osim u Ustavnom sudu.
   
  ODLUČNO PROTIV KORUPCIJE
   
  PREDSEDNIK Srpske Milorad Dodik odbacio je tvrdnje opozicije da u Srpskoj nema političke volje za obračun sa kriminalom i korupcijom, napominjući da je SNSD, čiji je lider, učinio sve da se stvore neophodni uslovi za to i da se donese zakon o specijalnom tužilaštvu. - Donesen je zakon, obezbeđena su sredstva i svi institucionalni uslovi za borbu protiv kriminala i korupcije, a za eventualni neuspeh takve borbe najbolja adresa su, pre svega, nadležne institucije, a ne političke partije - rekao je Dodik.

  U Ustavnom sudu BiH od devet sudija, tri su međunarodna. U Odeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH još su angažovana dva međunarodna tužioca, i to Erik Larson iz SAD i Marjan Pogačnik iz Slovenije. Međunarodni član VSTS je Sven Marijus Urke iz Norveške, kome je mandat produžavan više puta.

  Stvoren je sistem, tvrde u RS, u kojem su strane sudije i tužioci, pa i njihove domaće kolege, koje su imenovane na čelne pozicije u pravosuđu BiH, donosili presude pod međunarodnim pritiskom a da nijedna nadležna institucija BiH nije mogla da pokrene pitanje njihove odgovornosti.

  Stav Srpske je da je krajnje vreme da se, 17 godina posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, pravosuđe oslobodi međunarodnog tutorstva i stavi u domaći ustavni okvir.

  Predsednik Srpske Milorad Dodik kazao je da će svi tužioci u BiH, nakon donošenja novih zakonskih rešenja koja se tiču VSTS, morati ponovo da prođu proceduru izbora.

  - Taj zakon je već pripremljen i već je u Savetu ministara BiH - rekao je Dodik.

  Komentarišući izbor Gorana Salihovića za glavnog tužioca BiH, Dodik je rekao da je VSTS privatno, grupno interesno društvo, koje uništava svu objektivnost, principijelnost i kriterijume za izbor tužilaca.

  - Mislim da su najbolji odgovor na to dali poslanici Narodne skupštine Srpske, koji nisu hteli ni da slušaju izveštaj VSTS - naveo je Dodik.

  SNSD i SDP ranije su se dogovorili o programsko-projektnoj saradnji, koja predviđa da konkursne procedure kod izbora glavnih tužilaca i dalje sprovodi VSTS, ali da tužioce na svim nivoima imenuju zakonodavna tela, odnosno skupštine i parlamenti, na predlog vlada, i to sa liste koju utvrdi VSTS BiH.

  Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže, za „Novosti“, da stranci moraju da se povuku iz domaćeg pravosuđa jer su njihove odluke uglavnom bile pristrasne i politički motivisane.

  - Međunarodne sudije moraju da napuste i Ustavni sud BiH. Imamo kvalitetnih domaćih kadrova koji treba da uzmu stvar u svoje ruke ako želimo da jačamo demokratske vrednosti i sistem vladavine prava u zemlji - rekao je Jovičić.

  SALIHOVIĆ NEDORASTAO ZADATKU

  U MINISTARSTVU pravde RS istakli su da novi glavni tužilac BiH Goran Salihović nema potrebne kvalifikacije i profesionalnu angažovanost, te da samim tim nije adekvatna osoba da bi se našao na čelu Tužilaštva BiH. U ovom ministarstvu ne isključuju mogućnost da u VSTS ima lobiranja.

  http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Pravda-po-notama-iz-inostranstva


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva