Slavko Jovičić -

Srbi u Sarajevu osvojili čak 566 glasova...Alarmantni rezultati lokalnih izbora u FBiH

Autor sjovicicslavuj | 19 Oktobar, 2012 | read_nums (385)

   

  Sarajevo 19. 10. 2012

  Alarmantni rezultati lokalnih izbora u FBiH

  Srpske partije osvojile su na izborima za skupštine četiri sarajevske gradske opštine svega 566 glasova! Prema nepotpunim rezultatima lokalnih izbora, SDS i SNSD su dobili toliko glasova za odbornike u opštinama Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad Sarajevo i Stari Grad, dok je jedini kandidat za načelnika iz srpskih stranaka Milivoje Čavarkapa u Novom Sarajevu osvojio tek 254 glasa!

  Gla­sa­nje u Sa­ra­je­vu... Pre­sto­ni­ca BiH oči­šće­na od sr­p­skog stanovništva

  Upućeni tvrde da postoje samo tri razloga za ovako katastrofalan rezultat. Prvi je da su Srbi glasali za bošnjačke stranke, drugi da nisu izašli, a treći da ih uopšte nema u Sarajevu, što je jedini logičan zaključak cele priče. S obzirom na to da Centralna izborna komisija još nije objavila konačne rezultate, nije isključeno da neka srpska lista dobije još pokoji glas, ali ne postoji ni teoretska šansa da SNSD ili SDS pređu cenzus i uđu u opštinske parlamente. Ruku na srce, u opštini Stari Grad za izbore se nije prijavila nijedna stranka iz RS, a u Novom Sarajevu i Centru izašao je samo SNSD, koji je osvojio 206, odnosno 128 glasova. U Novom Gradu SNSD je dobio 174, a SDS 58 glasova. Kako stvari stoje, konačni rezultati pokazaće da su srpske partije na ovim lokalnim izborima u Sarajevu osvojile manje glasova nego 2008. godine!

  Oni više ne žive tu

  Poslanik u Predstavničkom domu Slavko Jovičić nije iznenađen ovakvim rezultatima izbora u gradu u kojem je živeo do rata, a zatim bio zatvoren u logoru. On ističe da je u Sarajevu ostao minoran broj Srba i da ih je iz godine u godinu sve manje.
  - Ne želim da bilo kome oduzimam pravo da se izjašnjava kako hoće, ali najveći deo onih koji žive u Sarajevu i izjašnjavaju se kao Srbi nisu autentični predstavnici srpskog naroda, već ljudi koji su uglavnom sve vreme rata bili tamo, u bošnjačkoj vojsci ili u njihovoj vlasti. Sve ovo je samo uvertira za popis koji će pokazati ko je, na kom području i u kom kapacitetu vršio etničko čišćenje. Tada ćemo dobiti konačnu verifikaciju naše dugogodišnje priče da Srba u Sarajevu nema ni u tragovima - kaže Jovičić.

  Ni u drugim velikim regionalnim centrima u Federaciji BiH situacija nije ništa bolja. U Tuzli su u lokalni parlament pokušali da uđu i SNSD i SDS, ali to se ispostavilo kao nemoguća misija, jer su te dve stranke zajedno uzele jedva stotinu glasova. U Zenici je od stranaka sa sedištem u RS izašla samo Nova socijalistička partija i njena lista je osvojila 89 glasova, dok se u Bihaću nije prijavila nijedna srpska stranka. Posle izbora 2008. godine, srpske partije imale su po jednog odbornika u Lukavcu, Goraždu i Ravnom, ali ovaj put, sudeći prema nepotpunim rezultatima, od toga neće biti ništa. Sanski Most ostaje kao izuzetak i tamo bi SNSD trebalo da ima jednog odbornika, kao i u proteklom mandatu.

  Bošnjaci u Parlamentu
  - Bošnjaci ne žele da prihvate da se svih ovih godina Srbi iseljavaju iz Federacije BiH i da ih je tamo sve manje jer nikakva prava više ne mogu da ostvare. Ne mogu da dobiju posao i postali su građani n-tog reda. Sasvim je normalno da prelaze u RS da žive, ili idu dalje u Evropu - zaključuje Jovičić.

  S druge strane, situacija u regionalnim centrima u Republici Srpskoj nešto je drugačija. Iako su u Banjaluci i Trebinju osvojile minoran broj glasova, bošnjačke stranke ušle su u parlamente Prijedora, Doboja i Bijeljine. U Prijedoru će u skupštinskim klupama sedeti predstavnici SDA, SDP-a i SBiH, i te tri stranke zajedno su osvojile gotovo 5.000 glasova.

  Podsetimo, u nekim opštinama RS, kao što je Bratunac, bošnjačke stranke su u protekle četiri godine ne samo bile prisutne u parlamentima, već su bile presudne prilikom formiranja skupštinskih većina. I ovogodišnji rezultati izbora u Bratuncu govore da će savez SDA-SBiH biti druga politička snaga u lokalnom parlamentu i da će se vlast bez njih teško formirati.

   

  Livanjski kanton: Tri načelnika iz SNSD
  Prosek broja Srba u Federaciji izvlači situacija u Livanjskom kantonu. Tamo će u tri opštine načelnici biti Srbi iz SNSD-a, i to u Glamoču Radovan Marković, u Grahovu Uroš Makić i u Drvaru Stevica Lukač. U odborničke klupe sešće uglavnom kandidati iz srpskih stranaka, uz manji broj onih iz HDZ-a BiH, SDP-a i SDU-a. Zamalo se dogodilo da i novoizabrani načelnik Bosanskog Petrovca bude iz srpske stranke, ali činjenica da su SNSD i SP imali pojedinačne kandidate u toj opštini omogućila je pobedu nezavisnom kandidatu Zlatku Hujiću.
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva