Slavko Jovičić -

Podržane izmjene Izbornog zakona

Autor sjovicicslavuj | 24 Oktobar, 2012 | read_nums (382)

  Podržane izmjene Izbornog zakona 23.10.2012 | Agencije

  Sarajevo - Predstavnički dom parlamenta BiH podržao je danas principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik SBB-a BiH Ismeta Dervoz, javile su agencije.

  Dervoz je pojasnila da svojim prijedlogom želi da doprinese usaglašavanju odredaba o ravnopravnosti polova, sprečavanju polne diskriminacije i većoj zastupljenosti žena u politici i vlasti.

  ---------------------

  Poslanici SNSD-a Milica Marković i Dušanka Majkić pozdravile su ovaj pokušaj, ali su izrazile skepticizam kada je riječ o znatnijem poboljšanju teksta ovog zakona i njegove primjene u praksi.

  Majkićeva je navela da u BiH džender senzibilitet nije na zadovoljavajućem nivou, ali da mnoge izmjene treba uvrstiti i u druge odredbe Izbornog zakona BiH.

  --------------------------

  Izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranja institucija BiH odgođeno je na prijedlog poslanika SDP-a Ante Domazeta.

  Rasprava o prijedlogu ovog zakona, za koji je Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma dala pozitivno mišljenje, protekla je u suprotstavljenim stavovima.

  -------------------------

  Poslanik SDA Salko Sokolović ponovio je da se SDA ne slaže sa ponuđenim rješenjima u vezi sa kreiranjem i usvajanjem budžeta i otplatom ino-duga u uslovima privremenog finansiranja.

  Protivljenje ovom zakonu iskazali su i poslanici HDZ-a BiH, SDP-a i Stranke za BiH koji su podijelili slične negativne stavove u vezi sa ovim zakonskim rješenjem.

  -------------------------------

  Podršku zakonu dali su poslanici SNSD-a Boško Tomić i Narodne stranke “Radom za boljitak” Mladen Ivanković Lijanović.
  Tomić je rekao da se ovim putem zapravo želi precizirati i pojačati odgovornost institucija i lica za donošenje budžeta institucija i servisiranja spoljnog duga BiH u slučaju privremenog finansiranja.

  --------------------------------

  Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu BiH, čiji je predlagač Denis Bećirović iz SDP-a, odbijen je u prvom čitanju, nakon što je izostala entitetska podrška poslanika iz Republike Srpske, te je ovaj zakonski prijedlog upućen Kolegijumu doma na dodatno usaglašavanje.

  Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić istakao je tokom rasprave o prijedlogu ovog zakona da su za njega neprihvatljive sve odredbe koje se odnose na prenošenje nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, što se posebno odnosi na prijedloge u vezi sa sportskim obrazovanjem, mjerama kontrole i formiranjem sportskih saveza.

  -------------------------------------

  Na prijedlog Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost, Predstavnički dom imenovao je Boška Šiljegovića za parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, a za člana Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH izabran je Zdravko Rajić.

  -------------------------------

  Predstavnički dom dao je danas saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih ugovora, sporazuma i protokola, a saglasnost je data i za otkazivanje ratifikacije Konvencije o izdavanju krivaca zaključene između Savjeta ministara BiH i Švajcarske.

  Sljedeća sjednica Predstavničkog doma trebalo bi da bude održana 7. novembra.

  http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Podrzane-izmjene-Izbornog-zakona/lat/

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva