Slavko Jovičić -

‘Mutava himna’ dobija reči? SDP POKRENUO INICIJATIVU U PARLAMENTU BIH

Autor sjovicicslavuj | 28 Jun, 2012 | read_nums (534)

   

   Sarajevo 28. 06. 2012

  Predstavnički dom Parlamenta BiH razmatraće na sednici početkom sledećeg meseca inicijativu za osnivanje nove komisije za izbor teksta državne himne kako bi se BiH svrstala u red normalnih zemalja čiji državljani, osim slušanja instrumentalne podloge, mogu i da zapevaju tekst himne.

  ONI BI PEVALI, ALI...
   
  Intoniranje himne u Parlamentu BiH
   
   
   
   
  Podsetimo, rad prethodne komisije koja je trebalo da pronađe reči za „mutavu himnu", kako je u međuvremenu prozvan instrumental koji se kao zvanična himna intonira u svečanim i zvaničnim prilikama, pre tri godine je završio potpunim fijaskom.

  Vreme za himnu

  Novu inicijativu je pokrenula poslanica Socijaldemokratske partije BiH Nermina Ćemalović. Ona je od parlamenta zatražila da donese odluku kojom će se zadužiti Savet ministara BiH da putem svog nadležnog ministarstva osnuje komisiju za izbor teksta himne BiH. Komisiju bi trebalo da čine predstavnici oba doma Parlamenta BiH, te kulturnih i javnih radnika. Prema Ćemalovićkinom predlogu, komisija bi nakon konstituisanja raspisala javni konkurs i izabrala najbolje rangirani tekst.

  U priči o himni ne bi bilo ništa sporno da u periodu od 2007. do 2009. godine komisija prethodnog saziva parlamenta nije radila po istom principu. Toj komisiji trebalo je više od godinu dana da se uopšte konstituiše, da bi nakon toga raspisala konkurs na koji je stiglo više od 300 predloga. Ćemalovićeva je očigledno upoznata sa tom činjenicom, jer u obrazloženju inicijative podseća da Parlament BiH nije prihvatio predlog teksta koji je utvrdila komisija.

  Bosna, Hercegovina i Krajina
  Pre nekoliko dana mediji su pisali o mogućnosti da se na jesen u parlamentarnoj proceduri ponovo nađe isti tekst himne koji je usvojila komisija za izbor teksta iz prethodnog saziva Parlamenta BiH, što su srpski zvaničnici u startu odbacili kao opciju. Podsetimo, predloženi tekst izgledao je ovako:

  Ti si svjetlost duše, vječne vatre plam
  Majko naša, zemljo Bosno, tebi pripadam


  Divno plavo nebo Hercegovine
  u srcu su tvoje rijeke, tvoje planine


  Ponosna i slavna, Krajina predaka
  živjećeš u srcu našem dov'jeka


  Pokoljenja tvoja kazuju jedno:
  Mi idemo u budućnost, zajedno!

  - BiH je jedna od retkih zemalja koje nemaju tekst državne himne. Sad je vreme da kroz zakonsku proceduru narod BiH dobije potpuni oblik svoje državne himne, dopunjen tekstom, a to se može ostvariti aktivnošću nadležnih organa - navodi Ćemalovićeva.

  Iako su članovi prethodne komisije, među kojima je bilo i uglednih književnika poput Ranka Risojevića iz Banjaluke ili Abdulaha Sidrana iz Sarajeva, pokušavali ozbiljno da pristupe poslu, rad te komisije povremeno se pretvarao u, prosto rečeno, cirkus, pre svega zahvaljujući predlozima tekstova koji su se razmatrali. Bilo je tu i klasičnih plagijata, pa je tako jedan učesnik na konkursu poslao kompletan tekst pesme „Ostajte ovdje" Alekse Šantića. Drugi autori su ceo tekst bazirali na geografskim karakteristikama i lepotama BiH, a pojedinci su u prvi plan isticali turističke mogućnosti i potencijale zemlje. Bilo je stihova lokalnog karaktera poput „Bosno moja od Konjica od Vakufa".

  Podsetimo, komisija je završila posao tako što je dva predloga teksta, autora Benjamina Isovića iz Sarajeva i Dušana Šestića iz Banjaluke, spojila u jedan tekst. Inače, Dušan Šestić je autor muzike himne koja nosi naziv „Intermeco", a mediji su svojevremeno pisali da je ova kompozicija plagijat. Kombinovani tekst Isovića i Šestića predložen je na usvajanje Parlamentu BiH, ali on nije dobio potrebnu većinu, čime se ta priča završila.

  --------------------------------------------------------------------

  Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić Slavuj, koji je bio član prethodne komisije, kaže da je na konkurs tada pristiglo 336 tekstova, a da je više od 90 odsto njih bilo neupotrebljivo.

  - Pisali su tekstove o Kulinu Banu, Kotromanićima, o slavnim epopejama bh. naroda i sličnim stvarima. Ipak, nekako smo dogurali do kraja, izabrali prilično neutralan tekst i poslali ga u parlament.

  Prva strofa ticala se Bosne, druga Hercegovine, a treća Krajine, i to su neki iskoristili da me optuže da sam kroz tekst himne radio na stvaranju tri entiteta u BiH - kaže Jovičić.

  Osuđena na neuspeh

  On ističe da je inicijativa Nermine Ćemalović unapred osuđena na propast jer njen predlog neće biti prihvaćen, a poslanici iz RS nikada više neće podržati osnivanje komisije za izbor teksta himne.

  - Biću potpuno otvoren. Nikada niko neće moći da napiše tekst koji će odgovarati svima, a da istovremeno u njemu budu i Sejdić i Finci. Od toga nema ništa. Ne znam kome se uopšte danas peva u BiH, i sigurno je da se zasad može samo igrati uz ovaj instrumental koji nam svira uoči svake sednice, a pitanje je do kada će i ta muzika trajati. Imamo prečeg posla od teksta himne, a ako ovi iz SDP-a hoće, neka pevaju šta god im se prohte, ali mogu da pevaju samo sami sebi - kaže Jovičić.

  Žarko Marković

  http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/Mutava himna dobija reci


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva