BANjALUKA - Političke partije iz Srpske najoštrije su osudile zahtev Naše stranke da se u Ustavu naziv Republika Srpska preimenuje „etnički neutralnim imenom“. Ocena je da je reč o novoj provokaciji iz Sarajeva i novom napadu na ustavnu poziciju Srpske.

Posle napada vrha Islamske zajednice u BiH, Srbiji i Hrvatskoj na Srpsku i udruženog muftijskog apela za ukidanjem „genocidne tvorevine RS“, sada Naša stranka traži korenite ustavne promene.

- Potrebno bi bilo zameniti naziv „Federacija BiH“ nazivom koji se neće podudarati sa imenom države, dok bi se naziv „Republika Srpska“ bio zamenjen etnički neutralnim imenom - smatraju u ovoj partiji.

U ovoj stranci smatraju da je dejtonski ustav „nespojiv sa standardima pravne države, prepun kontradikcija, mogućnosti blokada funkcionalne legislative i dokazano neproduktivan u svrhu privrednog razvoja“.

- Novi ustav BiH trebalo bi da promoviše rešenja koja favorizuju efikasnost državne vlasti, racionalno teritorijalno uređenje, pravnu državu, institucionalnu zaštitu ljudskih prava i izbalansirani federalizam - tvrde u Našoj stranci.

-------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za „Novosti“ da su zahtevi Naše stranke neprihvatljivi i neustavni.

- Vidimo da su i oni uključeni u sarajevski udruženi projekat - ukidanje Srpske. Neprimereno je i neustavno njihovo političko delovanje koje uporno traži rušenje „Dejtona“ i prekrajanje sadašnjih granica u zemlji.

To je opasna politika - tvrdi Jovičić.

On je naglasio da sarajevski političari nikako ne mogu da odustanu od unitarističkog koncepta i da se pomire sa činjenicom da je Srpska jaka i stabilna.

---------------------------------------------------------

Poslanik DNS u parlamentu BiH Petar Kunić ocenio je da su zahtevi i predlozi Naše stranke - nerealni i smešni.

- U konretnom slučaju vidimo da u Sarajevu vlada jednoumlje kada je reč o odnosu prema Srpskoj i srpskim interesima. Nije bitno da li je reč o njihovoj partiji u vlasti ili opoziciji, ali svi ispoljavaju patološku mržnju prema Srspkoj - zaključio je Kunić.

----------------------------------------------------------------------

 TRAŽE ČETIRI FEDERALNE JEDINICE

Prema predlogu koji je Glavni Odbor Naše stranke jednoglasno usvojio buduće teritorijalno uređenje bi, umesto u dva entiteta i deset kantona, državu BiH organizovao u četiri visoko osamostaljene, geografski, ekonomski i demografski opravdane federalne jedinice i dva distrikta: Sarajevo i Brčko.

 http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.-Sarajevu-smeta-i-naziv-Srpska