Slavko Jovičić -

Karadžića bi da osude na osnovu laži Eve Tabo

Autor sjovicicslavuj | 3 Maj, 2012 | read_nums (508)

   

                      Banjaluka 03. 05. 2012

  Demograf Stevo PaŠaliĆ razbio haŠkog eksperta

  Demografski izveštaj poljskog stručnjaka Eve Tabo o pomeranjima stanovništva u ratom zahvaćenoj BiH, koji je uzet kao jedan od ključnih dokaza u haškom procesu protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, pun je falsifikata i providnih laži, tvrdi demograf i saradnik Karadžićevog pravnog tima Stevo Pašalić!

   
   
  Ni­čeg se ne sti­di... Eva Ta­bo, po­lj­ski de­mo­graf, bru­ka za
  profesiju

   

   

  Pašalić ističe da je Poljakinja Tabo tokom dvodnevnog svedočenja u slučaju „Karadžić" iznela niz više nego problematičnih statističkih podataka u nameri da podrži tezu tužilaštva o tome da je srpska strana odgovorna za promenu etničke strukture tokom proteklog rata.

  Opasne laži

  Koliko su demografski izveštaji, dodaje Pašalić, značajni za sve haške procese, uključujući i slučaj „Karadžić", svedoči i to što su u mnogim do sada okončanim suđenjima bili jedni od odlučujućih faktora za visinu dosuđene kazne, iako, bar oni u slučaju Eve Tabo, vrve od očiglednih laži.
  Pašalić je prethodnih nekoliko dana boravio u Haškom tribunalu i upozorava da je frapantno to što je Poljakinja kao jedan od osnova za svoj izveštaj koristila navodni popis stanovništva Sarajeva tokom ratnog perioda i poredila ga sa izveštajima o stradalima iz samo jednog pogrebnog društva u Sarajevu, s ciljem da kao žrtve ratnog stradanja prikaže samo bošnjačku stranu! Eva Tabo je, kaže on, opisujući etnička kretanja stanovništva u Sarajevu, kao izvor podataka koristila navodni popis koji je tokom rata, prema njenim tvrdnjama, uradio Institut za istraživanja ratnih zločina Smaila Čekića, iako se u stručnoj javnosti čak i ne zna da je takav popis uopšte rađen u ratu.
  - Da li neko razuman uopšte može da zamisli da neko pravi popis stanovništva u ratom zahvaćenom Sarajevu od 1992. do 1994. godine? Što je najgore, radi se o navodnom popisu iza kojeg ne stoji nijedna zvanična statistička organizacija, nego nekakva nevladina organizacija! Da li je iko ikada čuo za takav popis? Na kraju krajeva, ako je taj popis i obavljen, možete samo zamisliti koliko su relevantni takvi podaci, prikupljani usred ratnog vihora - kaže Pašalić.

  Naš sagovornik pita da li se uopšte neko od sarajevskih Srba smeo izjasniti kao Srbin u tom navodnom popisu.

  - Tabo upravo rezultate tog kvazipopisa koristi kao zvaničan izvor podataka za Sarajevo i još ih upoređuje sa izveštajima muslimanskog pogrebnog društva „Bakije" u Sarajevu o stradalima, koje je, logično, sahranjivalo samo Bošnjake. Šta je sa ostalim pogrebnim društvima koja su ukopavala stradale i iz drugih naroda? Zbog takvih, pažljivo probranih izvora, na kraju se dobija potpuno kriva slika o etničkim promenama u Sarajevu i to je, nažalost, samo mali deo tog izveštaja iz kojeg se može izvući pogrešan zaključak o kretanju stanovništva tokom rata - upozorava Pašalić.

  - Ni njen izveštaj za Prijedor nije zasnovan na naučnim istraživanjima, već se oslanja na obilje sumnjivih, irelevantnih podataka, što uz pristrasno odabrani uzorak opština daje pogrešne statističke podatke i krivu istorijsku sliku o ratnim dešavanjima u BiH. O kakvom izveštaju se radi, najbolje svedoči i podatak da je Eva Tabo u svom izveštaju navela da su najveće etničke promene u Prijedoru nastale 1993. godine, iako je odavno dokazano da se to desilo godinu dana ranije - kaže Pašalić.

  --------------------------------------------------------

  Jovičić: Tvrdnje Tabo su glupost!
  Slavko Jovičić Slavuj, poslanik u Parlamentu BiH, koji je tokom rata bio zatvoren u sarajevskom logoru „Viktor Bubanj", smatra da su tvrdnje o navodnom popisu stanovništva tokom rata u Sarajevu „čista glupost" i pita kako su onda popisani sarajevski Srbi, koji su poput njega bili zatočeni u gradskim kazamatima.
   
  - Tvrdnja o nekakvom popisu tokom rata je neviđena glupost, jer ako je bilo nekog popisa onda je on mogao da služi samo kao spisak za odstrel preostalih sarajevskih Srba i ništa drugo. Očigledno, izvori takvih manipulacija mogu dolaziti samo od bošnjačkih logističkih grupa, koje su servirale podatke koji njima odgovaraju, da bi Sarajevo prikazali kao veliku bošnjačku žrtvu, namerno zaboravljajući da prebroje srpske žrtve u tom istom gradu kojima se ni dan danas za grob ne zna - zaključuje Jovičić.
   

  On upozorava i na to da je primer Sarajeva samo jedan od falsifikata, koji se navodi u prihvaćenom Demografskom izveštaju u Haškom tužilaštvu i kao indikativan primer navodi i „istraživanje" Eve Tabo u vezi sa Prijedorom, gde je odbrana dokazala da je broj stanovnika koji je otišao iz ove opštine za nekoliko hiljada manji od brojke u izveštaju Poljakinje.

  ---------------------------------------------------

  Rađen po narudžbi

   Šef pravnog tima bivšeg predsednika RS Goran Petronijević ističe da su se i kroz Karadžićeva pitanja postavljena Evi Tabo u protekla dva dana lako mogle videti „razmere pristranosti i zlonamernosti njenog izveštaja".

  - Reč je o potpuno proizvoljnoj analizi i izveštaju, koji kao da je urađen po narudžbi bošnjačke strane, a ne Haškog tužilaštva. Ta ekspertiza je u toj meri prepuna netačnih podataka da ćemo je u nastavku procesa vrlo jednostavno oboriti. Uostalom, i sam Karadžić je svojim pitanjima u znatnoj meri diskreditovao taj izveštaj, a pravu stvar ćemo učiniti na jesen, kad predstavimo naš demografski izveštaj koji će pobiti skoro sve nalaze Eve Tabo - najavljuje Petronijević.

  Dragan Risojević

  http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Karadžica bi da osude na osnovu lazi Eve Tabo

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva