Slavko Jovičić -

MONTI PAJTON U RESTORANU PARLAMENTA BiH...Konobari vade sir iz šopske i služe je kao srpsku salatu!

Autor sjovicicslavuj | 18 April, 2012 | read_nums (543)

   

   

               Sarajevo 18. 04. 2012

   Srpska salata u restoranu Parlamenta BiH ne može da se posluži čak ni kao modifikovana šopska! Ova „diverzija“, koju su pojedini konobari primenjivali kad god su primali narudžbe zabranjene srpske salate i služili je tako što su vadili sir iz šopske, nije promakla šefu skupštinskog restorana u Sarajevu Rifetu Gaguli, koji je „neposlušne“ pozvao na raport i poručio im da se ni papazjanija od srpske salate neće jesti u tom objektu dok je on živ.

   
  REČ „SR­P­S­KI" ZA­B­R­A­N­J­E­NA U ME­N­I­JU...
   
   
   
  Re­sto­ran Par­la­men­ta BiH

   

   

   

  Sumanuto opiranje uvršćivanju srpske salate u jelovnik restorana Parlamenta BiH, u kojem se hrane i zaposleni u drugim zajedničkim institucijama, tako je doživelo kulminaciju, a borba za meni očišćen od svih jela koja sadrže reč „srpski" postala je prvorazredni interes Gagule i drugih zaguljenih šefova restorana koji već godinama ne dozvoljavaju da se restoranom širi miris „nepodobnih" đakonija. Veliku bitku za dekontaminaciju skupštinske kuhinje, u kojoj ne smeju da se spremaju srpska jela, započeo je Srbin Dragan Savić.

  Radnik restorana koji je insistirao na anonimnosti tvrdi da Savić ni prstom nije mrdnuo da srpska jela budu uvršćena u meni, u kojem dominiraju begova čorba, sarajevski ćevap, pa čak i bosanski gulaš, čije tajne sastojke po kojima je stekao to ime još niko nije dokučio. Dok gulaš bez bilo kakvih problema može da bude „bosanski" iako je nastao u Mađarskoj, salata ni po koju cenu ne sme da bude „srpska", pa se u tako pripremljeno jelo trpa sir u neograničenim količinama samo da konobari ne bi mogli da je „otrebe" i „prošvercuju" kao srpsku salatu.

  -----------------------------------------------------

  Da je veća šansa da se u Teheranu dobije svinjska šnicla nego srpska salata u restoranu Parlamenta BiH ovih dana se uverio šef kluba srpskih delegata Staša Košarac.
  On kaže da je ostao u čudu kada je njegov zahtev da uz ručak dobije i srpsku salatu dobio odgovor da „takvog specijaliteta nema na meniju".
  - Nisam mogao da verujem kad mi je konobar rekao da uopšte ne poslužuju srpsku salatu. Sigurno je da više neću ići u skupštinski restoran sve dok se neke stvari konačno ne regulišu i isprave. Neverovatno je da na tamošnjem meniju ne samo da ne možete pronaći srpsku salatu, već nijedan specijalitet iz srpske kuhinje! Nije problem ako naručite begovu čorbu, bosanski gulaš i slične stvari, dok za bilo koje jelo iz srpske nacionalne kuhinje u restoranu zajedničkih institucija nema mesta - ističe Košarac.

  -------------------------------------------------------

  Tako je zabrana srpske salate nadživela sve žalbe srpskih poslanika i radnika zajedničkih institucija, ali i prošlogodišnji tekst u Pressu RS, u kojem su brojni predstavnici RS otkrili neverovatnu informaciju da se takva salata ne služi u skupštinskom restoranu u Sarajevu. Da je srpska salata u kuhinji skupštinskog restorana daleko omraženija od svinjskih papaka u saftu, u čijem imenu nema ničeg srpskog, potvrdio nam je i radnik, koji je u strahu od Gaguline odmazde insistirao na anonimnosti.

  On tvrdi da je Gagula nedavno saznao da pojedini konobari služe srpsku salatu uprkos njegovoj izričitoj zabrani da se takvo jelo ni po koju cenu ne služi u restoranu.

  - Gagula je poludeo kada je saznao da konobari primaju narudžbe srpske salate i da je služe tako što iz šopske čiste sir. Ali nije on pobesneo zbog bačenog sira, već zbog muke što se bilo kakva srpska salata poslužuje dok je on šef restorana. Znajući ga, on bi stavljao tone najskupljeg sira u salatu od paradajza, paprike, krastavca i luka samo da „zapogani" tu smesu, koja se igrom slučaja zove srpska salata - tvrdi naš sagovornik.

  Ovaj šokirani radnik tvrdi i da je Gagula zaprepašćenim konobarima zapretio kaznama, poručivši da se „srpska salata neće služiti u restoranu dok je on živ"!

  Odbrana menija od srpske salate i forsiranje šopske do poslednjeg grama sira za Gagulu i borce za „čistotu" jelovnika odavno nema alternativu. Zanimljivo je, međutim, da se u restoranu bez ikakvih problema služe jela od svinjetine, jer za razliku od srpske salate u njihovom nazivu nema ničeg spornog.

  -----------------------------------------------

  Kalabić: Neko mora da odgovara
  Drago Kalabić, šef poslaničkog kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže da je zaprepašćen informacijom da i nakon pune godine dana srpske salate još nema na meniju restorana zajedničkih institucija.
  - Zaista je neverovatno da srpske salate nema u restoranu Parlamenta BiH kad se ona može naći čak i po restoranima na Baščaršiji! Verujte da sam ostao potpuno zatečen vešću da to pitanje još nije rešeno. Iako se ne hranim u tom restoranu, tražiću da se utvrdi odgovornost onih kojima smeta naziv obične salate - tvrdi Kalabić.

  --------------------------------------------------

  Za ravnopravnost svinjskog mesa sa ostalim izborio se pre šest godina poslanik SNSD-a Slavko Jovičić. On ističe da ta borba nije bila nimalo laka i da će zbog toga ponovo pokrenuti pitanje srpske salate, tvrdeći da ga ništa neće zaustaviti da se izbori za njeno mesto u jelovniku skupštinskog restorana u Sarajevu.

  - Zaista je neverovatno da popularnoj salati, koju sa uživanjem jedu gotovo svi poslanici, nema mesta u restoranu Parlamenta BiH! To pitanje sam zvanično pokrenuo još prošle godine, kada je Press RS prvi put pisao na tu temu, a pokrenuću ga opet! Neću se smiriti dok se to konačno jednom ne reši - poručuje Jovičić.

  Boris Knežević

   http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Konobari vade sir iz sopske i sluze je kao srpsku salatu!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva