Slavko Jovičić -

BiH: Komisija u potrazi za nestalim donacijama

Autor sjovicicslavuj | 20 April, 2012 | read_nums (557)

  Formirana nova komisija za istragu o nestalim stranim donacijama. Šuškalo se da je reč o pet milijardi, ali je cifra mnogo veća

   Nestale milijarde maraka stranih donacija

   

   

  Nestale milijarde maraka stranih donacija

  U BiH je po treći put formirana Istražna komisija parlamenta BiH koja treba da utvrdi kako su se trošila donatorska sredstva. Ako je verovati izreci „treća sreća“, možda se ovog puta i otkrije u čijim su džepovima završile milijarde maraka stranih donacija.

  Iako se već u javnosti šuškalo da je nestalo oko pet milijardi maraka, za koje postoje tragovi da su stigle u BiH u periodu od 1996. do 2002. godine, stvarna cifra nestalog novca iznosi nekoliko desetina milijardi maraka.

  Komisija parlamenta BiH je u dva navrata pokušala da dođe do odgovora gde su nestale pare, ali uvek se nailazilo na zid, pogotovo kad su podaci o donacijama traženi od Islamske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije.

  Odgovore od njih komisija nije dobila.

  Čak 3.000 raznih organizacija i subjekata iz BiH nije dostavilo odgovore Istražnoj komisiji o trošenju donacija.

  I OD SIPA ODGOVORE
   
  ZVONKO Jurišić, predsednik novoformirane komisije, naglasio je da se posao mora završiti ove godine. Obratiće se, kaže, i SIPA i Tužilaštvu BiH jer oni rade istražne radnje i zato su potrebni svi alati i elementi pravne države, kako komisija ne bi nailazila na zid ćutanja, ili na opstrukcije pojedinih institucija.

  Zvonko Jurišić, predsednik novoformirane komisije, kaže da su u BiH kroz raznorazne institucije i organizacije prošla ogromna donatorska sredstva, a najmanje je poznato na koji način su utrošena.

  - Da bi kvalitetno radili moramo se prvo upoznati sa onim što su uradile prethodne dve komisije, zbog toga smo zatražili materijale koje su one pribavile i očekujemo da do kraja maja napravimo analizu stanja - istakao je Jurišić.

  ----------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, jedan je od prvih ljudi u institucijama BiH koji je potegao pitanje nestanka milijardi maraka donacija, na čiju su se inicijativu i formirale komisije za istrage.

  On kaže da su glavne adrese na kojima se kriju odgovori o nestalim donacijama - SDA i Islamska zajednica BiH.

  - Teško se može doći do pravih i istinitih odgovora, sve dok je SDA u vlasti na državnom nivou. Oni preko svojih kadrova u svim resorima blokiraju ove istrage, jer su kadrovi ove stranke najviše profitirali od donacija.

  S druge strane, IZ BiH je bila adresa preko koje su takođe dolazile milijarde maraka iz arapskih zemalja u vidu raznih donacija.

  Sve dok pravosuđe BiH ne pritisne njih oko 3.000 koji ne žele da daju dokumentaciju, do tada će se teško otkriti istina o pokradenim donacijama - poručio je Jovičić.

  http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-BiH-Komisija-u-potrazi-za-nestalim-donacijama


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva