Slavko Jovičić -

Bakir uklanjao tragove zločina

Autor sjovicicslavuj | 11 April, 2012 | read_nums (673)

  Bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, ne mora da zna gdje je njegov otac, Alija, bio tokom Drugog svjetskog rata, ali sasvim sigurno zna s kim se Izetbegović stariji sastajao u predvečerje posljednjeg ratnog sukoba u BiH i kome je početkom devedesetih godina širom otvorio vrata ove zemlje, uzdajući se u njihovu pomoć u obračunu sa Srbima i Hrvatima!

  Ovo je "Fokusu" rekao poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić, naglasivši da neprestanim provokacijama i otvorenim uvredama na račun srpskog naroda i Republike Srpske, Izetbegović mlađi, u stvari, samo pere ruke i savjest od onog što je Srbima učinjeno tokom proteklog rata u BiH.

  - Bakir Izetbegović neprestano je bio uz svog oca, znao je sve o svakom, bio je upoznat sa svim novčanim transakcijama, koje su se iz arapskih zemalja slivale u ratom zahvaćenu BiH. Znao je i koga je njegov otac dovodio u ovu zemlju da se bori protiv njegovih dojučerašnjih komšija, znao je ko je njegovog oca posjećivao u predsjedničkom kabinetu. Bilo bi zanimljivo da o svemu tome javno progovori, umjesto što svaku priliku koristi da ispali otrovne strelice prema Republici Srpskoj - naveo je Jovičić.

  Prema njegovim riječima, nemoguće je da se Bakir Izetbegović danas ne sjeća s kim je njegov otac dogovorio transfer novca i ljudstva, odnosno dolazak nekoliko hiljada Alahovih boraca, spremnih da poginu pod zastavom džihada u borbi protiv srpskih i hrvatskih jedinica.

  Da bi im se zahvalio za pruženu pomoć i podršku, napomenuo je Jovičić, Izetbegović stariji poslije rata naložio je hitnu naturalizaciju mudžahedina, među kojima su bili i neki od istaknutijih Al Kaidinih boraca, hapšeni i zatvarani poslije krvavih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine. Zbog učešća u krvavim terorističkim napadima širom svijeta, neke od novopečenih državljana BiH, afroazijskog porijekla, poslije 2001. godine tražili su pravosudni organi brojnih evropskih i svjetskih zemalja.

  -----------------------------------------------------------

  Član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević naglasio je da su se tako na listi traženih našli Lionel Dimon, jedan od četvorice Abu Hamzi iz BiH, čije su izručenje svojevremeno tražile i Francuska i Njemačka.

  - Istražni organi u BiH, pod pritiskom stranaca, vodili su nekoliko istraga protiv sumnjivih lica iz afroazijski zemalja i došli do frapantnih podataka o broju nezakonito izdatih rješenja o prijemu u državljanstvo i to na osnovu učešća u Armiji RBiH. Primjera radi, MUP Zeničko-dobojskog kantona svojevremeno je sastavio informaciju o ukupno 33 sumnjiva lica s tog područja, koja su poslije septembra 2001. godine netragom nestala. Na toj listi su, pored ostalih i Al Kaidin oficir za vezu s Jugoistočnom Evropom Abu Zubejdah, s kojim je telefonom razgovarao vođa "alžirske grupe" Bensajah Belkacem i dogovarao napade na zapadne objekte u BiH - pojasnio je Galijašević.

  Prema njegovim riječima, na području koje je pokrivao ovaj MUP, svojevremeno je živio i Egipćanin Abu Mina, poznat i po imenu Seror Muhamed Saied, a poslije vjenčanja sa državljankom BiH Suvadom Čolić promijenio ime u Saied Čolić. Galijašević ističe da Abu Minu u svojoj ispovijesti pominje i bivši oficir Al Kaide, Bahreinac Ali Hamad, koji je opisao njegovu brutalnost prilikom mučenja grupe zarobljenih Hrvata u centralnoj Bosni.

  - BiH je, zahvaljujući Aliji Izetbegoviću, tokom devedesetih godina prošlog vijeka postala sigurno utočište za bjelosvjetske teroriste i pomračene umove, poput prekaljenih boraca alžirske Al Gama at Al-Islamija i drugih terorističkih grupa i organizacija, uvezanih u Al Kaidu. Da se Izetbegović stariji ponosio borcima iz arapskog svijeta, dokazao je i prilikom nekoliko smotri zloglasnog odreda "El mudžahedin", koji se borio u sastavu Trećeg korpusa Armije RBiH - naveo je Galijašević.

  Prema njegovim riječima, ništa od toga ne bi bilo moguće realizovati, da Izetbegović nije imao bezrezervnu pomoć i podršku sudanskog milionera El Fatiha al-Hasaneina, s kojim je osnovao Agenciju za pomoć trećem svijetu, poznatu po skraćenici TWRA. Jedan od donatora ove agencije, podsjetio je Galijašević, bio je lično Osama bin Laden, koji je zbog svojih zasluga u "pravednoj borbi bosanskih muslimana" nagrađen čak i pasošem BiH, iako su to bošnjački zvaničnici poslije rata demantovali.

  -----------------------------------------------------------

  Profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović smatra da će Bakir Izetbegović teško da spere srpsku krv sa svojih ruku, jer se njegovo ime nalazi u većini izvještaja o ilegalnoj trgovini naoružanjem i vojnom opremom, koju je on lično nadzirao.

  - Iako to danas ni po koju cenu ne želi da prizna, Bakir Izetbegović bio je prvi čovek tajne policije Alije Izetbegovića, koja je, pored ostalog, uklanjala sve tragove zločina, ali i stvarala paralelnu finansijsku, vojnu i političku strukturu u BiH. Uostalom, videćemo šta će o svemu tome da kaže američka administracija kada konačno bude donesena presuda po tužbi porodica žrtava 11. septembra protiv Saudijske Arabije. Advokati žrtava došli su do nepobitnih dokaza i dokumenata, koji nedvosmisleno pokazuju da je ključu ulogu u napadima Al Kaide na SAD 2001. godine odigrala takozvana "bosanska veza" - pojasnio je Trifunović.

  On je naglasio da je i danas, isto kao i u ratnom periodu, izražena opasnost od terorističkih napada, jer Al Kaida nikada nije napustila BiH, a u posljednje vrijeme, Republika Srpska, zahvaljujući dobrim privrednim vezama s Rusijom, postala je više nego očigledna meta radikalnih islamista.

  - Al Kaida je formirana da bi se borila protiv Rusa u Avganistanu. Kada je ta borba okončana, njihov cilj je bilo preuzimanje kontrole na Bliskom istoku, a poslije toga pod svoju šapu stavili su balkanske muslimane. Danas, sve svoje snage na Balkanu usmjeravaju na rušenje ruskih interesa i instalacija. Bojim se da ovakvom retorikom zvanično Sarajevo, u stvari, samo dolijeva ulje na vatru - naglasio je on, rekavši da upravo Sarajevo čini sve da Republika Srpska što prije bude nezavisna.


  Nije odustao od svojih principa

  Slavko Jovičić podsjetio je da Alija Izetbegović, čak ni prilikom izricanja presude zbog fundamentalizma, izraženog u "Islamskoj deklaraciji", nije pokazao kajanje zbog takvih stavova, naprotiv, na kraju suđenja 1983. godine jasno je poručio da ne odustaje od svojih principa i stavova.

  - Njega nisu promijenile ni godine u zatvoru, naprotiv, smatram da ga je to samo ojačalo u njegovoj namjeri da se obračuna sa svim neistomišljenicima. Ne može nam danas Bakir Izetbegović govoriti da njemu nisu poznati stavovi njegovog oca - zaključio je Jovičić.


  Mutne radnje TWRA

  Dževad Galijašević naglašava da su dosadašnje istrage zapadnih službi pokazale da je TWRA odigrala glavnu ulogu u naoružavanju bošnjačke Armije RBiH i dovođenju mudžahedina. Preko računa ove organizacije, prema potvrdi predstavnika austrijske "Erste Osterajhiše banke", prešlo je oko 350 miliona dolara, koji su uglavnom potrošeni na kupovinu oružja. Prvu veliku operaciju TWRA je izvela u septembru 1992. godine, kada je iznajmljenim avionom iz Kartuma na mariborski aerodrom prebacila 120 tona pušaka, metaka i minobacača, pod oznakom humanitarne pomoći. Sve o poslovima TWRA, smatra Galijašević, znali su, osim Alije Izetbegovića, još i Hasan Čengić, Irfan Ljevaković, Džemal Merdan, Husein Živalj, Faris Nanić, Salim Šabić i Derviš Đurđević, svi redom istaknuti članovi SDA.

  http://www.fokus.ba/nws.fokus.ba/u-fokusu/-bakir uklanjao tragove zlocina

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva