Slavko Jovičić -

Potraga za 10 milijardi KM je nemoguća misija

Autor sjovicicslavuj | 11 April, 2012 | read_nums (552)

   

   

                      Sarajevo 11. 04. 2012

  NOVA KOMISIJA ISTRAŽUJE GDE SU DONACIJE

  Gde je nestalo deset milijardi maraka stranih donacija koje su posle rata stigle u BiH trebalo bi da utvrdi nova, treća po redu istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta BiH!

  Komisija je konačno formirana, i to četiri meseca nakon što je usvojen zaključak o njenom osnivanju! Sagovornici našeg lista, međutim, tvrde da i ta komisija neće utvrditi gde su i na šta potrošene ogromne pare koje su stigle iz inostranstva.

  Nova komisija nastaviće tamo gde je stala prethodna, ali pitanje je šta će njeni članovi uopšte moći da urade, s obzirom na to da joj mandat traje samo do 31. maja. Neki od članova komisije izražavaju sumnju u uspešan rad, kako zbog ograničenog vremena, tako i zbog brojnih opstrukcija na koje su nailazili prethodni sazivi, pre svega od strane zvaničnika iz bošnjačkih partija.

  Pare oprale NVO

  Novac je, kako se naknadno saznalo, uglavnom proneveren preko brojnih nevladinih organizacija od kojih mnoge danas više ne postoje. Procenjuje se da je u BiH posle rata osnovano pa nestalo oko 270 takvih organizacija koje su poslužile samo za pranje novca.

  Prva komisija je osnovana još u mandatu 2002-2006. i na njenom čelu bio je poslanik Tihomir Gligorić. Ta komisija je utvrdila da je u BiH stiglo najmanje 7,5 milijardi maraka donacija za koje nema evidencije gde su potrošene. Izveštaj te komisije prosleđen je Tužilaštvu BiH, ali ta pravosudna institucija nije ništa preduzela. Gligorić je našem listu pre nekoliko godina rekao da je komisija nailazila na brojne opstrukcije, između ostalog, i od tadašnjeg predsedavajućeg Saveta ministara Adnana Terzića koji, kako podseća Gligorić, nije želeo da odobri novac za njen rad.

  Druga komisija formirana je u prošlom sazivu Predstavničkog doma i otišla je korak dalje od prethodne, ali je ostala daleko od završetka posla. Član te, ali i novoformirane komisije Slavko Jovičić Slavuj podseća da su članovi uputili upitnike na 4.000 adresa sa kojih su zahtevali podatke o trošenju donacija, a da su odgovore dobili sa samo 1.300 adresa.

  - Uputili smo dopise svim stranim ambasadama, ali od većine smo dobili odgovor da ne mogu da nam daju podatke. Ono što je nesporno jeste da je 98 odsto tih donacija završilo u FBiH. Prethodna komisija je utvrdila da je nestalo oko 7,5 milijardi, a mi smo utvrdili da je nepoznato šta se dogodilo sa još 2,5 milijarde. Znači, nedostaje 10 milijardi KM - kaže Jovičić.

  On dodaje da su sarajevski političari stalno razvodnjavali priču o donacijama, iako je bilo očigledno da se iza svega krije ogromna pljačka. Jovičić smatra da sve ovo neće imati nikakvog smisla ako se ne uključe i druge institucije.

  - Moj stav je da treba pozvati SIPA, OBA i Tužilaštvo BiH da rade svoj posao. Predložiću da te agencije nateramo da rade i da nas svaka tri meseca obaveštavaju o tome šta su utvrdili i da li su nekoga procesuirali - kaže Jovičić.

  NESTALE BEZ TRAGA
   
   
   
   
  Milijardama KM stranih donacija gubi se svaki trag

   

   Zamenik predsedavajućeg novoformirane komisije Borislav Bojić kaže za Press RS da zbog njenog ograničenog roka trajanja neće biti lako napraviti bilo kakav konkretan posao.
  - Trebalo bi, a ne možemo, da angažujemo mnoge stručnjake, jer za to nemamo ni novca ni vremena. Nama je dat zadatak da do maja završimo ono što je počela prethodna komisija, ali nisam uveren da ćemo u tome uspeti. Politički predstavnici Bošnjaka ne žele da se utvrdi prava istina, verovatno i zbog toga što su te strukture povezane sa mnogim tajkunima koji su umešani u pronevere - kaže Bojić.

  Neviđene zloupotrebe

  On dodaje da je prema nepotpunim pokazateljima, od završetka rata do 2005. godine u BiH stiglo čak 17 milijardi maraka stranih donacija.
  - Tek kada su zloupotrebe prilikom trošenja i raspolaganja tim sredstvima eskalirale do neslućenih razmera, formirana je komisija pri Parlamentarnoj skupštini BiH, koja je dobila početnu informaciju od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da se od 1996. godine u vidu donatorskih sredstava u BiH slilo 17 milijardi maraka - kaže Bojić.

  On dodaje da istražni organi očigledno nisu sposobni ili im, možda, nije stalo da se odgovorni za milionske zloupotrebe donacija privedu pravdi.
  - To najbolje govori kako funkcionišu i na kakvim polugama se nalaze zajedničke institucije, a pogotovo one koje nemaju ni ustavni legitimitet i legalitet, kao što je u ovom slučaju sud i Tužilaštvo BiH - zaključuje Bojić.

  -----------------------------------------------------

  Merhamet proneverio oko 50 miliona?
  Utvrđeno je da je u periodu koji se istražuje samo iz Sjedinjenih Američkih Država stiglo oko dve milijarde maraka. Neki od onih koji su odbijali da dostave podatke o tome kako su trošili donacije jesu i Islamska zajednica BiH i muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet", čiji predstavnici su u nekoliko navrata odbijali da dođu na saslušanje pred prethodnim sazivom komisije. Procenjuje se da je samo preko „Merhameta" pronevereno oko 50 miliona maraka.

  Žarko Marković

  http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Potraga za 10 milijardi KM je nemoguca misija


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva