BANjALUKA - Stotine miliona maraka koje su dolazile u BiH kao donacije, a kojima se izgubio svaki trag, postale su top tema u Islamskoj zajednici BiH, gde su rešili da odgonetnu ko je arčio ove pare i gde su one nestale.

Nedavno saopštenje iz kabineta reisa-ul-uleme Mustafe Cerića, u kojem je upozorio da je „novac za fabrike maca pojela“, a da je novac za džamije „utrošen kako valja“, pokazuje da očigledno u IZ BiH znaju gde je novac završavao, ali neće da otkriju ko se krije iza „mace koja je pojela novac“.

--------------------------------

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, član je parlamentarne komisije koja istražuje upravo ovo pitanje - gde su nestale stotine miliona donacija? Na njegovu inicijativu ponovo je osnovana ova komisija.

On kaže za „Novosti“ da IZ BiH zna mnogo toga o donacijama pristiglim u BiH, ali godinama mudro ćute.

- Ništa se od donacije nije moglo podeliti, a da to nisu znali u IZ BiH i SDA, na čijem čelu je bio Alija Izetbegović sa svojom ratnom elitom, od kojih su mnogi i danas aktivni u politici. A sad se pitaju gde su pare - ističe Jovičić.

Da je ovde reč čak i o milijardama maraka koje su nestale pokazuju podaci prošle Komisije, čiji je Jovičić, takođe, bio član, a koja je poslala čak 4.000 zahteva da se dostave informacije o donacijama. Od tog broja zahteva odgovor nije stigao od 2.700 subjekata, pre svega, nevladinih organizacija koje više ne postoje.

- Što se tiče odgovora sa ostalih 1.300 adresa, tu se došlo do cifre od sedam milijardi maraka donacija, prispelih u BiH. I ta suma je sigurno veća, jer nisu sve donacije bile u markama, nego u dolarima i drugim valutama, tako da je realno da je vreća sa nestalim parama mnogo teža.

Prema Jovičićevim rečima velika prepreka u daljoj istrazi oko nestanka novca jeste SDA, jer su oni u ratu bili glavni u prikupljanju novca.

- Sada je pitanje da li će biti u interesu SDA da se otkrije ko je pokrao novac - istakao je Jovičić.

---------------------------------------------------------------

U čitavu priču oko donacija sada su se uključili i viđeniji ljudi iz IZ BiH. Tako je predsednik Sabora Islamske zajednice u BiH Safet Softić izjavio za medije u FBiH da je „sasvim izvesno da je bilo zloupotreba međunarodne pomoći u BiH, kako od domaćih predstavnika, tako i od međunarodnih službenika koji su bili u BiH“.

OPRAN OGROMAN KAPITAL
MISLIM da je u ovoj zemlji zaista „opran“ ogroman međunarodni kapital - podvukao je Softić, navodeći da time treba da se bave organi koji su za to zaduženi. Softić je naglasio da bi javnosti trebalo kazati „na koju vrstu pomoći se to odnosi i ko je, u stvari, ta maca koja je pojela pomoć“.