Slavko Jovičić -

Indijci hoće da se žene Bosankama!

Autor sjovicicslavuj | 6 Mart, 2012 | read_nums (551)

   

  Ambasada BiH u Nju Delhiju zatrpana zahtevima

  Ambasada BiH u Nju Delhiju preplavljena je zahtevima Indijaca koji žele da stupe u brak sa državljankama BiH. Samo u poslednja dva meseca, u Ambasadu BiH u glavnom gradu druge najmnogoljudnije zemlje sveta stiglo je čak 280 zahteva za sklapanje braka s damama iz BiH.

  Znaju šta valja ... Mla­di­ći iz In­di­je po sva­ku ce­nu že­le že­nu iz BiH
   
   
   
   

  Pitanje je, međutim, da li Indijci žele da se žene Bosankama kako bi dobili pasoš BiH. U Indiji takve bračne veze nazivaju i „biznis brakovima" i nisu nimalo neuobičajena pojava. Kako saznajemo, Bosanke za taj „posao" dobijaju novac, a Indijci priliku da dobiju bh. pasoš, mada nikom nije jasno zašto su pasoši BiH odjednom postali toliko interesantni Indijcima.

  Do sada je, naime, bilo uobičajeno da državljani BiH odlaze na zapad i žene se Evropljankama kako bi dobili stalne radne dozvole ili pasoše razvijenih zemalja. Jedan od mogućih razloga zašto Indijci žele žene iz BiH jeste to što su „biznis brakovi" sa državljankama BiH jeftiniji od brakova sa Nemicama ili državljankama neke druge zapadne zemlje.

  ----------------------------------------------------------

  Sociolog Ivan Šijaković kaže da bi trebalo videti kakav društveni status u Indiji imaju potencijalni bh. zetovi da bi se moglo precizno govoriti o motivima zbog kojih žele da stupe u brak sa Bosankama.
  - Ako su motivisani dobijanjem pasoša BiH, opet bi trebalo videti da li to žele kako bi se približili Evropi, odnosno ušli u predvorje Evropske unije ili zbog nečeg drugog. Idealno bi bilo da je reč o investitorima kojima bi dobijanje pasoša BiH pojednostavilo ili pojeftinilo ulaganje u BiH ili poslužilo za otvaranje preduzeća u BiH i dalje investiranje u druge zemlje zbog olakšica koje BiH ima u odnosu s tim zemljama - kaže Šijaković.

  - Nije isključeno da je reč o muslimanima koji žele da sklope brak sa ženama iste veroispovesti sa ovih prostora. Simptomatično je, međutim, da je broj zahteva za sklapanje brakova povećan odjednom, što možda govori i o tome da je neko otvorio kanal unutar naše diplomatske mreže putem koga se lako dolazi do papira - kaže Šijaković.

  ------------------------------------

  Član Komisije za spoljne poslove Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da ne vidi drugi razlog zbog kojeg su Indijci zainteresovani za pasoše BiH i brakove sa ženama sa ovih prostora osim da im je u Indiji ugrožen život.

  - Na takav potez se može odlučiti samo neko ko spasava živu glavu. Verujem da će Indijci u FBiH tražiti svoje mesto pod suncem pošto su, verovatno, čuli da je u Sarajevu i Kinezima bolje nego Srbima - kaže Jovičić.

   ----------------------------------------------------

  Pandurević: Možda misle da je BIH u EU
  Predsedavajuća zajedničke Komisije za ljudska prava, prava deteta, mlade, imigraciju, izbeglice, azil i etiku Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević kaže da joj nisu jasni motivi Indijaca zbog kojih žele da sklope brak sa državljankama BiH.
  - Možda je u pitanju ljubav, ko zna?! Ali ako je pitanju brak iz interesa, onda mi zaista nije jasno kakav je interes u pitanju. Jadni su Indijci ako im je izlaz dobijanje pasoša BiH. Međutim, ne bih se iznenadila da Indijci misle da je BiH u Evropskoj uniji i da zbog toga žele da dobiju pasoš BiH - kaže Pandurevićeva.

  Pored toga, dodaje on, ne treba smetnuti s uma da je Indija zemlja koja broji više od milijardu stanovnika raznih vera i nacija.

  -------------------------------------------------

  Zamenik ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić Babić kratko je rekla da ne zna ništa o najezdi Indijaca na Ambasadu BiH u Nju Delhiju.

  - Treba nam malo vremena da od ambasade dobijemo informacije kako bih mogla da vam dam bilo kakav komentar. U ovom trenutku ne znamo ništa o povećanom broju zahteva - kaže kratko zamenica šefa diplomatije BiH.

  Darko Momić

  http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Indijci hoce da se zene Bosankama!

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva