Slavko Jovičić -

Parlament BiH... Rasprava o Prijedlogu zakona o zabrani negiranja genocida

Autor sjovicicslavuj | 16 Mart, 2012 | read_nums (418)

  Rasprava o Prijedlogu zakona o zabrani negiranja genocida

  Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici ponovno razmatrao Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić, a za koji je Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjelice, azil i etiku i ovaj put dala negativno mišljenje.

  Predloženi zakon je već izvjesno vrijeme u parlamentarnoj proceduri, na relaciji Predstavnički dom - Zajednička komisija za ljudska prava.


  Naime, nekoliko puta je Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjelice, azil i etiku davala negativno mišljenje o prijedlogu ovog zakona, ali Predstavnički dom nije prihvatao to mišljenje i vraćao je zakon komisiji na ponovno razmatranje.


  Iako su poslanici u više navrata razmatrali predloženi zakon i danas je izazvao poslaničku raspravu.


  Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Bećirović je kazao da neće ponavljati potrebu da u našoj državi napokon dobijemo jedan ovakav zakon „i to u državi u kojoj se upravo dogodio genocid i zločin protiv čovječnosti“.


  Govoreći o mišljenju nadležne komisije koje je negativno, Bećirović je kazao da je jedini razlog zbog kojeg je komisija dala negativno mišljenje, a koji je naveden „da materija koja reguliše predloženi zakon predstavlja klasično biće krivičnog djela i kao takvo treba da bude regulirano u Krivičnom zakonu BiH.“


  „Ako je ovo tačno, jedini razlog i jedina stvar koju je navela ova komisija, mislim da smo  prvi put korak do usvajanja ovog rješenja. Za mene je sekundarno da li ovo pitanje treba regulirati posebnim zakonom ili Krivičnim zakonom. Ako Komisija stoji na stanovištu ovoga što je ovdje napisano, onda se treba dogovoriti da na narednim sjednicama ne ponavljamo zakon već da napravimo izmjene i dopune Krivičnog zakona“, kazao je Bećirović.


  Komisija je, dodao je, kao što je navela, izgleda sprema da to pitanje bude regulirano Krivičnim zakonom.


  “To je za mene novina i jedan pozitivan korak, ako je to tako“, kazao je Bećirović.


  Jedna od predlagača zakona Beriz Belkić je podsjetio da je ranije bio prijedlog zaključka koji je prošao prema parlamentu da se ova stvar uredi izmjenama i dopunama Krivičnog zakona, „ali on nije podržan ovdje“.


  „Moram vas razočarati da taj znak i taj signal nije signal u pravcu da će se nešto desiti kao korak naprijed. Ne vjerujem da je to signal u pravcu dobijanja podrške na ovom parlamentu. Stvari se nisu apsolutno promijenile. Dio članova komisije nije pokazao spremnost ni na jednu od ovih  dviju varijanti“,
  kazao je Belkić.


  Odgovarajući na Belkićevu diskusiju, Bećirović je kazao da mu je potpuno jasno „koliko je sati“ kad je ova tematika u pitanju, ali da hoće da zna koje je zvanično obrazloženje zašto ovo ne prolazi.

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
  Poslanik Slavko Jovičić je kazao da „nikada, kad bi došlo do izmjena tog krivičnog zakona, to neće proći“.


  „Nije vrijeme da se ovo stavlja u proceduru, ne znam ni  kad će biti. Ovo nikad, bar dok je ovaj saziv parlamenta, neće dobiti podršku, da li to bila forma ova ili prebačeno u Krivični zakon i neki drugi. Neće dobiti podršku i zato vas molim da ovo ne stavljate više u proceduru, jer nema podrške iz reda srpskog naroda iz RS-a“, kazao je Jovičić.
   

  (Fena/

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva