Slavko Jovičić -

Udruženi zločinački poduhvat protiv Srba!

Autor sjovicicslavuj | 30 Decembar, 2011 | read_nums (520)

   

  Sarajevo 31. 12. 2011

     Logor „Silos“ - Podignute optužnice

  Tužilac Posebnog odeljenja za ratni zločin Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv osam osumnjičenih za ratni zločin protiv srpskih civila i zarobljenika u logoru „Silos“ u sarajevskom naselju Hadžići, saopšteno je u petak iz Tužilaštva BiH.

  Silos-logor

   

   

  PAKAO ZA SRBE Logor „Silos"

   

   

   

   

   

   Optužnica je podignuta protiv Mustafe Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, zvanog Mirso, Nezira Kazića, Bećira Hujića, zvanog Beća, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića, zvanog Šera i Nermina Kalembera, zvanog Buba.

  - Sve optužene su 22. novembra ove godine uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da su učestvovali u sistematskom udruženom zločinačkom poduhvatu i ratnim zločinima počinjenim od maja 1992. godine do januara 1996. godine na širem području grada Sarajeva, uključujući opštinu Hadžići - navodi se u saopštenju.

  Kako stoji u optužnici, u različitom vremenskom trajanju od jednog do 1.334 dana, u logoru „Silos" protivpravno je zatvoreno najmanje 500 civila srpske nacionalnosti, kao i najmanje 90 osoba hrvatske nacionalnosti. U prostorijama Osnovne škole „9. maj" u Pazariću bilo je zatvoreno najmanje 140 Srba, a u magacinima kasarne „Krupa" u Zoviku najmanje 150 Srba i 30 Hrvata.

  U optužnici se navodi da su zatvoreni civili bili izloženi nečovečnom postupanju, mučenju, namernom nanošenju snažnog telesnog ili duševnog bola, nanošenju velikih patnji i povreda telesnog integriteta ili zdravlja, oduzimanju prava na pravično suđenje, kao i prisiljavanju na prinudni rad. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

  Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH, koji je bio zatočen u „Silosu" tačno 1.334 dana, od njegovog formiranja 11. maja 1992. do raspuštanja 27. januara 1996. godine, kaže da ljudski um ne može da zamisli kakvim strahotama su bili izloženi zatvorenici u „Silosu".

  - To je bio koncentracioni logor u kojem su bili zatvoreni svi Srbi iz Pazarića starosne dobi od 14 do 85 godina. Najstariji zatvorenik je bio Vaso Šarenac, koji je bio optužen da je snajperista, što nema veze s mozgom. On je umro u logoru - podseća Jovičić.

  Prema njegovim rečima, tužilaštvo je trebalo da u istu optužnicu stavi i zločine počinjene u Hrasnici, gde su, kako kaže, Srbi mučeni na najstrašnije načine.

  - Srbi su u „Silosu" mučeni na 167 načina i taj logor je u stvari bio laboratorija za ispitivanje ljudske izdržljivosti. Pored izgladnjivanja, ljudi su mučeni na najstrašnije načine. U logoru su ubijene 24 osobe, a od posledica muka kroz koje su prošli, više od stotinu logoraša je podleglo u veoma kratkom roku nakon što je logor raspušten - kaže Jovičić.

  On ističe da je sve optužene poznavao i pre rata. Nekima od njih je pomagao, ali su mu vratili na najgori mogući način.

  - Pošto su optuženi za udruženi zločinački poduhvat, pitam se ko je stajao iznad njih i ko su im bili naredbodavci i nalogodavci. Nisu oni po svom nahođenju odlučili da ljude zatvaraju u „Silos" i muče ih na najstrašnije načine. Nema pravde dok ne budu odgovarali oni koji su doneli odluku o formiranju tog koncentracionog logora - tvrdi Jovičić.

  D. M.

  http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Udruzeni zlocinacki poduhvat protiv Srba!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva