Slavko Jovičić -

Šta će puške u pravosudnim institucijama BiH -Kreso čuva naoružanje ‘vikićevaca’

Autor sjovicicslavuj | 30 Decembar, 2011 | read_nums (593)

   

  Sarajevo 30. 12. 2011

   Predsednica Suda BiH Meddžida Kreso pod ključem drži oko 500 automatskih pušaka i drugog oružja koje su tokom rata koristili pripadnici Specijalne policije MUP-a tzv. Republike BiH, čiji je komandant bio Dragan Vikić.

   
   
  Ni me­tak ne­će fa­li­ti... Me­d­dži­da Kre­so, pred­sed­ni­ca Su­da BiH

   

   Vikićevi specijalci su i danas smešteni u bivšoj kasarni „Viktor Bubanj", u istoj onoj zgradi koju koriste od 1992, iako je kasarna pre sedam godina data na korišćenje pravosudnim institucijama BiH.

  Pošto ceo kompleks bivše kasarne obezbeđuje sudska policija kojom komanduje Meddžida Kreso, ona praktično pod ključem drži i oružje kojim su ubijani sarajevski Srbi. Prema tvrdnjama izvora Pressa RS iz bezbednosnih krugova, zgrada u kojoj se nalazi oružje je podzemnim tunelom povezana sa zgradom Suda BiH, a upravo u tom tunelu je bila smeštena i kompletna dokumentacija o borbenim dejstvima Vikićevih specijalaca i drugih formacija MUP-a tzv. Republike BiH.

  - Kompletna dokumentacija je na volšeban način završila u rukama Hasana Pleha, službenika američke ambasade koji ima svoju kancelariju u Sudu BiH. Pored toga, iz zgrade su nestala i specijalna sredstva pogodna za izvođenje terorističkih napada koja je svojevremeno nabavio Asim Dautbašić, jedan od šefova bošnjačke tajne policije AID i osnivač zloglasne parapolicijske jedinice „Ševe", poznate po brojnim zločinima nad sarajevskim Srbima - tvrdi naš sagovornik.

  Sukob interesa

  On objašnjava da Meddžida Kreso upravo zbog toga uporno insistira da kao predsednica Suda BiH upravlja bazom podataka o ratnim zločinima, što otvara veliku sumnju da bi mogla da prikrije i eventualne nove dokaze o zločinima počinjenim nad Srbima u Sarajevu.

  - Savet ministara BiH je pre više od tri godine doneo posebnu odluku kojom se sporna zgrada daje na korišćenje i upravljanje Tužilaštvu BiH, ali ni Meddžida Kreso, ni nadležni u Tužilaštvu BiH i Ministarstvu pravde BiH nisu ni prstom mrdnuli da isele Vikića i njegove specijalce. Povrh svega, Savet ministara je preko evropskih fondova obezbedio čak pet miliona evra za rekonstrukciju te zgrade, ali te pare još stoje neiskorišćene - tvrdi naš sagovornik.

  -----------------------------------------------------------

   

   Jovičić:

  Demonstracija sile!

   

   
   
   
   Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i bivši logoraš Slavko Jovičić Slavuj kaže da je čudno što je međunarodna zajednica poklonila ogromna sredstva za rad Tužilaštva i Suda i renoviranje kompleksa zgrada u kojima te institucije rade, a da se niko od stranaca i nadležnih u tim pravosudnim institucijama nije pobunio zbog činjenice da je Specijalna policija FBiH uzurpirala jednu od zgrada.

  - To je vlasništvo grada Sarajeva i FBiH i oni tu mogu da smeste koga hoće, iako nigde na svetu nema da se pravosudna institucija smešta na mesto gde je bio logor. Ali, očigledno je da oni rade šta hoće jer je celo Sarajevo bošnjačko. Siguran sam da se to ne bi moglo dogoditi u RS i da bi slično pitanje bilo rešeno za 24 sata, a ne za pet godina - kaže Slavuj.
   

  Prema njegovim rečima, niko se ne usuđuje da postavi to pitanje, jer su Dragan Vikić i zgrada u kojoj su smešteni njegovi specijalci u glavama Bošnjaka još „simbol odbrane Sarajeva".

  ------------------------------------------------------------

  Predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz kaže da u BORS-u odavno raspolažu informacijama da se u skladištima pod indirektnom kontrolom Meddžide Kreso krije oružje kojim su počinjeni zločini nad Srbima. On ističe da postoje ozbiljne indicije da je reč o oružju koje nigde nije evidentirano, iako je u procesu reforme odbrane to moralo da bude urađeno.

  - Prema našim saznanjima, u tom objektu se nalazi između 300 i 500 pušaka koje su koristili Vikićevi specijalci za koje praktično „niko ne zna". To znači da se to oružje danas-sutra može iskoristiti u nelegalne svrhe, a to što se nalazi u objektu koji je pod formalnom ingerencijom pravosudnih institucija BiH pokazuje šta Srbi mogu da očekuju od tog pravosuđa - kaže Ćurguz.

  Prašina u oči

  Predsednik BORS-a se pita kako Srbi u Sarajevu mogu da se osećaju bezbedno kada oni koji treba da vode istrage o zločinima počinjenim nad sarajevskim Srbima kriju dokaze o tome.

  - Nedavno hapšenje nekolicine osumnjičenih za zločine nad Srbima u kasarni „Viktor Bubanj" jeste bacanje prašine u oči jer je reč o običnim marginalcima. Umesto da pogledaju istini u oči i postave pitanje odgovornosti Dragana Vikića, njegove jedinice i njegovih nalogodavaca, celo Sarajevo je skočilo na noge zato što on treba da ide u penziju. Time šalju jasnu poruku da Srbe treba hapsiti i pritvarati, a one koji su vršili zločine nad njima i dalje držati na visokim funkcijama - zaključuje Ćurguz.

  -------------------------------------------------------

  Predsednica Suda BiH Meddžida Kreso juče je odbila da o ovoj temi govori putem telefona i zatražila pitanja u pismenoj formi, na koja do zaključenja ovog broja, međutim, nije odgovorila. 

  Darko Momić

  http://www.pressrs.ba/sr/vesti_dana/story/Kreso cuva naoruzanje vikikicevaca

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva