Slavko Jovičić -

Srpska da bude mirna i stabilna

Autor sjovicicslavuj | 4 Januar, 2012 | read_nums (403)

  Datum: 31.12.2011
  Autor: G. Maunaga, V. Kulaga

  Kada je riječ o protekloj, 2011. godini, političari iz Republike Srpske slažu se u ocjeni da je uglavnom obilježila ekonomska kriza, ali i to što je Srpska sačuvala svoju stabilnost.

  Iza nas je, kažu teška godina, ali ostaje nada da će 2012. biti mnogo bolja.

  PREDSJEDNIK REPUBLIKE SRPSKE Milorad Dodik ocijenio je da je 2011. godina u cijelosti i najavljena kao teška, ali da je ipak najvažnije da je prošla dosta stabilno.

  - I u tom pogledu zaista mogu da izrazim zadovoljstvo. Mnogi ne vide zadovoljstvo u nekom opštem stanju, ali ja moram da kažem da smo zadržali stabilnost, da je Republika Srpska izvršavala sve svoje obaveze i da nije ušla u krizu, kako su to neki analitičari najavljivali, čak i neki političari. Koliko god možda čudnim može da zvuči, mogu da kažem da sa tim živim svaki dan i veoma mi je važno da funkcionišemo i odgovaramo na izazove - kazao je Dodik za "Glas Srpske".

  Dodik je naglasio da će i 2012. godina biti izazovna i teška i da ona nosi jedan od daleko većih ekonomskih i socijalnih izazova.

  -   To je i zbog naših određenih sistemskih slabosti, onih koje smo naslijedili, promašenih privatizacija, svjetske ekonomske krize, koja je bitno uticala na našu poziciju, a to će uticati na značajne izazove, pa čak i socijalne i moguće političke probleme, ali u svakom slučaju očekujem da ćemo proći stabilno i mirno, kao što smo prošli i ovu godinu. Uvjeren sam da Republika Srpska ima potencijal i da će kroz ovo stabilno proći bez ikakvih problema i u tome vidim sreću - zaključio je Dodik.

   ------------------------------------------------------

  ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović smatra da je 2011. godina u BiH izgledala mnogo gore nego prethodne.

  On smatra da su visoki predstavnik i neke druge ličnosti iz međunarodne zajednice najodgovorniji za takvu situaciju, ali da odgovornost snose i domaći političari koje je narod izabrao da se dogovore i prave poteze koji bi trebalo da budu u funkciji boljeg života svih.

  On nije optimista kada je riječ o procesima koji će se odvijati u 2012. u BiH, jer ne postoji neophodno jedinstvo.

  Upozorava da će 2012. godina biti za sve teška i apostrofira idući januar kao vrijeme za odlučujući dogovor.

  - Ako uspijemo u januaru postići određene dogovore na nivou BiH, onda ćemo lakše prolaziti kroz te teškoće, a ako ne - onda će biti još gore - dodao je Radmanović.

  Kao pozitivnu stvar u 2011. Radmanović je istakao činjenicu da je Predsjedništvo BiH pokazivalo i unutar i van granica zemlje - da se može istupati sa jedinstvenim stavom.

  O pitanju ekonomije Radmanović nije optimista i napominje da je "iz ugla Predsjedništva BiH moguće reći da će konvertibilna marka biti stabilna koliko bude stabilan i evro, jer je to dvoje vezano".

   --------------------------------------------------------

  PREMIJER RS ALEKSANDAR DžOMBIĆ rekao je da je u 2011. pored brojnih ekonomskih i političkih pritisaka, Vlada ostvarila prioritetan cilj iz Ekonomske politike, a to je zadržavanje socijalne i fiskalne stabilnosti RS.

  - U tom smislu sam zadovoljan, ali moram reći da sam jedan od onih koji uvijek razmišlja kako i koliko može bolje. U 2011. godini započeli smo brojne strateške projekte i njihova realizacija se odvija u skladu sa planom - istakao je Džombić.Dodao je da su, kada je u pitanju budžet RS, sve obaveze izvršene na vrijeme. Naglasio je da su strukturalne reforme koje je Vlada započela dokaz opredijeljenosti da se i u narednom periodu dodatno jača ekonomska, fiskalna i socijalna pozicija Republike Srpske.

  Džombić je rekao da prema svim ekonomskim pokazateljima, u 2012. godini RS očekuje novi udar ekonomske krize.

  - Privredna kretanja će se naći pred velikim izazovima. Bez obzira na tešku i izazovnu godinu pred nama, radićemo tako da u što većoj mjeri realizujemo sve ciljeve koje smo definisali u Ekonomskoj politici, a to su pozitivan privredni rast, smanjenje nezaposlenosti, jačanje aktivnosti Srpske na planu podrške privredi, pokretanje značajnih investicionih projekata i evropske integracije - rekao je Džombić.

  Dodao je da Vlada nastavlja borbu protiv kriminala i korupcije, ali i sprovođenje svih strateških projekata u cilju ravnomjernog razvoja Republike Srpske.

  ---------------------------------------------------------

  DA IZA NAS OSTAJE teška godina smatra i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić. Naglašava da su 2011. obilježila razmišljanja o ekonomiji, jer je ekonomska finansijska situacija još uvijek lomljiva.

  - Bilo je manjih pritisaka od strane međunarodne zajednice, ali se u njihovom pristupu nije mnogo toga promijenilo, iako je došao i specijalni predstavnik Peter Sorensen - kaže Radojičić.

  U ovoj godini je, kaže Radojičić, Republika Srpska uspjela da sačuva svoju političku i ekonomsku stabilnost, a to će biti cilj RS i njenih predstavnika i u 2012. godini.

  - Lijepi trenuci koji su mi ostali u sjećanju na proteklu godinu su neke stvari u vezi sa porodicom, a u politici je 2011. bila jedna osrednje teška godina, tako da od očekujem da sljedeća bude manje osrednje teška godina - zaključio je Radojičić.

  ---------------------------------------------------------

  PREDSJEDNIK SDS-a Mladen Bosić kaže da je godina iza bila obilježena produbljivanjem političke krize u odnosima i nemogućnošću formiranja institucija na nivou BiH.

  - To je pokrenulo ponovo rasprave o budućnosti zajedničke države, ali i otvorilo vrata za inicijative o raspakivanju Dejtonskog sporazuma, što je cilj politika iz FBiH. Epicentar ove krize je bio u odnosima bošnjačkih i hrvatskih politika u FBiH - istakao je Bosić.

  Napomenuo je da je situacija na Kosovu "još jednom pokazala da postoje jaki međunarodni faktori koji ne uvažavaju bilo kakve interese Srba i da su stari stereotipi i savezništva još uvijek živi".

  - Sa druge strane su fantastični uspjesi Novaka Đokovića vraćali ponos i osmijeh na lica nacije, ali to nije dovoljno da bi se protekla godina okarakterisala kao dobra - smatra Bosić. On očekuje od iduće godine da jasno pokaže kuda plovi ovaj naš brod.

  - To će biti teška godina u kojoj očekujem prije svega ekonomska i socijalna iskušenja, a aktuelna vlast će morati da pokaže da li ima odgovore na najznačajnija pitanja za Republiku Srpsku, kao što su borba protiv siromaštva, nezaposlenosti i pravednije raspodjele dobara, konačno uspostavljanje funkcionisanja pravne države kroz borbu protiv korupcije, stvaranje perspektive za mlade da ostanu ovdje, odgovor na starenje nacije i pitanje nataliteta i mnoga druga - naglasio je Bosić.

  Ipak, dodaje da se nada da ćemo kao nacija imati dovoljno mudrosti i snage da se ovaj naš brod ne nasuče na hridi.

  ------------------------------------------------

   PREDSJEDAVAJUćI DOMA NARODA Parlamenta BiH Ognjen Tadić ocijenio je da će 2011. godina ostati zapamćena kao godina u kojoj je otvorena kriza za svako pojedinačno pitanje u BiH.

  On je sa žaljenjem konstatovao da je pomanjkanje političke volje za dogovor dovelo do pogoršanja opšteg stanja u BiH.

  - Nedostatak političkog dogovora nakalemio se na loše ekonomske prilike, tako da sada mnogi koji gledaju sa strane BiH vide kao zemlju u bezizlaznoj situaciji - istakao je Tadić, ocijeniviši da u Republici Srpskoj postoji prostor za efikasnije suočavanje sa ekonomskom krizom.

  On očekuje da će se tokom 2012. godine mnoga pitanja koja su otvorena u protekloj godini biti iskristalisana, ali se plaši da bi produbljavanje ekonomske krize moglo dovesti do socijalnih nemira.

  -----------------------------------------------------

  PREDSJEDNIK DNS-a MARKO Pavić kaže da je u protekloj godini najpozitivnije to što je Republika Srpska postala faktor na onakav način na koji je to odlučeno Dejtonskim sporazumom i što je politika međunarodne zajednice i OHR-a prema RS potpuno drugačija nego ranije.

  - Prihvatili su RS kao jedan od dva ravnopravna entiteta. Većina međunarodnih faktora i institucija prema RS su se ponašali onako kako je to u Dejtonu rečeno. Nažalost, nisu to uradili i domaći političari, naročito oni iz Sarajeva, ali to je više njihov problem - kaže Pavić.

  On ističe da je trebalo dati veći akcenat privredi, umjesto što se pola godine potrošilo u raspravi s predstavnicima različitih kategorija stanovništva, jer bi u tom slučaju bili riješeni i njihovi problemi.

  On smatra će godina koja je pred nama biti dosta teška, ali da krajem 2012. godine očekuje poboljšanja.

  - Doći će do poboljšanja, ali samo ako u prva tri tromjesečja preduzmemo mjere koje će nam omogućiti da se na kraju godine izvlačimo iz krize. Najznačajnije će biti da se trend smanjenja broja zaposlenih zaustavi i da se počne zapošljavati veći broj ljudi nego ranije. Moramo kao reper uzeti 2008. godinu. Napredak je samo onda ako ostvarimo pokazatelje koji su bolji od onih iz te godine - smatra Pavić.

  --------------------------------------------------------

  DELEGAT IZ REDA SRPSKOG naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Mihajlović kaže da je najnegativniji utisak u 2011. bilo to što su Srbi i Hrvati na svojoj koži osjetili da su stranci u FBiH.

  - Poruka da u FBiH nismo ravnopravan, konstitutivan narod, ostavljana je svuda u FBiH cijele 2011. godine. Ta godina obilježena je politikom vođenom protiv srpskog naroda u FBiH. A pozitivno je to što smo mi, Srbi u FBiH, shvatili da je Republika Srpska naša matica i jedini oslonac na koji računamo da će zaštiti naše interese - kaže Mihajlović.

  On ističe da je najpozitivnije to što je, napokon, pokrenuta nacionalna strategija i politika vrha RS prema Srbima u FBiH. Kaže da u sljedećoj godini očekuje homogenost i kontinuitet srpske nacionalne politike u cijeloj BiH, kao i dalje jačanje zaštite Srba u FBiH od strane RS.

  ------------------------------------------------------

  Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić kaže da ni po čemu lijepom, kad je riječ o kompletnoj situaciji u BiH, ne pamti proteklu godinu.

  - Najradije bih je, da mogu, precrtao. Nije bilo nikakvog napretka. Ukupno stanje ovdje u 2011. bilo je takvo da poželim da tu godinu izbacim iz kalendara - kaže Jovičić.

  Naglašava da će 2012. biti još mnogo teža i lošija od ove koja je na isteku.

  - Niko ne zna dokle će to da dovede. To će diktirati svijet i Evropa, a EU je, evo, u kolapsu. Sve se raspada, pa niko ne može da predvidi šta će se kod nas desiti, jer mi u BiH ne znamo ni šta se, i zašto, danas kod nas dešava - kaže Jovičić.

  ---------------------------------------------------------

  Savjetnik predsjednika RS i šef Predstavništva RS u Izraelu Arie Livne kaže da je, kad je riječ o RS, najpozitivnije to što je Srpska uspješno očuvana zahvaljujući političkom rukovodstvu RS.

  - Nažalost, socijalne prilike u cijelom svijetu nisu baš najbolje i to je uticalo negativno, ali se održavao standard u posljednje dvije godine. Ali socijalno pitanje i pad standarda su problemi koji će pred nama stajati i u 2012. godini u većim razmjerama - kaže Livne.

  On ističe da želi da u dolazećoj godini bude više socijalne pravde, i u svijetu i u RS, da među ljudima bude više humanosti, da ljudi pokušaju da živje u miru i uz dobru volju. Taj cilj se, kaže, može postići nenametanjem želje većine, jer, kako ističe Livne, na svijetu ima mjesta za sve nas.

  Radulj

  Pravobranilac RS Slobodan Radulj kaže da je u protekloj godini u BiH najnegativnije bilo to što nije formirana vlast, te da je to jedna od najgorih stvari koje mogu zadesiti državu.

  - Pozitivno u 2011. godini bilo je to što je nastavljen trend jačanja političkih pozicija RS započet prethodne godine. Velika stvar je i zajedničko zasjedanje vlada RS i Srbije, zatim puštanje u rad autoputa Banjaluka - Gradiška i mnogi novi projekti. Dakle, ipak ima pozitivnih stvari iako ekonomska kriza potresa cijeli svijet - kaže Radulj.

  On ističe da će u 2012. godini biti još teža finansijska situacija, te da su mogući socijalni nemiri zbog nezaposlenosti, ali da ipak ima naznaka da bi neke stvari moglo da krenu na bolje.

  - Jako je važno to što su u RS pokrenuti novi projekti, čiji razvoj očekujem u dolazećoj godini - ističe Radulj.

  Čović

  Predsjednik HDZ-a Dragan Čović kaže da se mnogo toga, što je obilježilo BiH u 2011. godini, veže za neuspjeh formiranja vlasti, da je vlast u FBiH uspostavljena neustavno i nelegitimno, kao privremena mjera visokog predstavnika, dok Savjet ministara BiH još nije formiran.

  - Ali ono što je obilježilo kraj 2011. godine, i što će sigurno biti ključno obilježje i 2012. godine, je ponovni zaokret kad je u pitanju recesija u svijetu. Mislim da će sljedeće dvije godine biti izuzetno zahtjevne i teške za čitav svijet, a posebno za našu malu zemlju - kaže Čović.

  U sljedećoj godini, dodaje, trebaće više osjetljivosti, jer će radi ekonomskog i privrednog kolapsa nekih zemalja iz bliskog okruženja BiH imati mnogo više iskušenja.

   http://www.glassrpske.com/vijest/novosti/Srpska da bude mirna i stabilna


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva