Slavko Jovičić -

Zatražena analiza prijema u državnu službu institucija BiH: Eldorado - zapošljavao ko je stigao

Autor sjovicicslavuj | 27 Decembar, 2011 | read_nums (531)
   
   
   
  Slavko Jovičić, Šemsudin Mehmedović;
  25/12/11

  Oni koji su odlazili na nove dužnosti, sa sobom su povukli dio kadra, a oni koji nakon izbora još nisu bili ni sjeli na nove pozicije, već su dovodili svoje zaposlenike, tvrde zastupnici

  Od Agencije za državnu službu BiH zatraženo je da dostavi kompletnu analizu zapošljavanja u institucijama BiH obavljenih u toku 2010. i 2011. Ova inicijativa pokrenuta je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.
  Naime, prema podacima iz Zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza zaključno sa 31. decembrom 2010. bilo je navedeno kako će do kraja te godine u državnoj službi u institucijama BiH biti zaposleno nešto manje od 22.000 osoba. No, kako nije bilo budžeta institucija BiH za 2011, nema uvida koliki je trenutačni broj zaposlenih u institucijama BiH, a sumnja se da je on već odavno prešao cifru od 22.000 s obzirom na to da su se cijele ove godine u većini direkcija, agencija i uprava vršila nova upošljavanja. O tome svjedoče i brojne konkursne procedure koje su okončane ili su još u toku.

  Ugovori o djelu

  Osim toga, zamjenik ministra finansija i trezora BiH Fuad Kasumović ustvrdio je za Oslobođenje kako je trenutno u institucijama BiH samo po ugovoru o djelu angažirano između 200 i 300 osoba za koje se mjesečno izdvaja oko 300.000 KM. I oni, navodi Kasumović, čekaju na posao u državnoj službi institucija BiH ili zbog potrebe usvajanja novog budžeta, ili da im prođe bar godina kako bi stekli potrebno radno iskustvo i tako na osnovu "diskriminatorske odredbe ADS-a BiH imali prednost prijema na to radno mjesto u odnosu na druge kandidate".

  ------------------------------------------------------------------------

  - U 2010. u institucijama BiH vladao je pravi eldorado. Svako je dovodio i odvodio. Oni koji su odlazili na nove dužnosti sa sobom su povukli dio kadra, a oni koji nakon izbora još nisu ni bili sjeli na nove pozicije već su dovodili svoje zaposlenike.

  Interesantno je da se u institucijama BiH toliko dovodilo, a da uopšte nije bilo planiranih sredstava za zapošljavanje. Stoga Agencija za državnu službu BiH treba da dostavi egzaktne podatke o tome koliko je i na kojim radnim mjestima zaposleno osoba u 2010. i 2011. u institucijama BiH, istakao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH.

  Opširnije SUTRA u Oslobođenju.

   http://www.oslobodjenje.ba/


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva