Slavko Jovičić -

Srbi će preuzeti vlast

Autor sjovicicslavuj | 23 Decembar, 2011 | read_nums (622)
   
  Autor: Slađana Gajić   
  petak, 23 decembar 2011

  srebrenica2Lokalni izbori u Srebrenici biće održani prema važećem zakonodavstu, a očekujemo i pobjedu srpskog kandidata, rekao je u petak predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik. On je naglasio da ideja o tome da Srebrenica dobije poseban status prilikom glasanja na lokalnim izborima već polako kruži u nekim diplomatskim krugovima.

  - To nije tema, niti može da bude na dnevnom redu. Ja sam već imao razgovore s ambasadorima koji pokušavaju da vide na koji način se to može desiti. Ali, to se neće desiti i ne može da bude na dnevnom redu. Ništa se neće promijeniti i izbori će biti provedeni u skladu sa sadašnjim zakonodavstvom - rekao je Dodik, komentarišući otvoreno pismo nevladinih organizacija iz Srebrenice, koje se protive bilo kakvoj izmjeni Izbornog zakona, koja bi omogićila Bošnjacima da glasaju iako ne žive u ovoj opštini.

  Kako je istakao, učiniće sve s lokalnim političkim partijama, prije svega sa SDS, da se dođe do dogovora o zajedničkom kandidatu kako bi se osigurala pobjeda srpskog kandidata.

  - Imajući u vidu broj glasača koji se nalazi u Srebrenici, mi s pravom očekujemo izbornu pobjedu kandidata srpske nacionalnosti - rekao je Dodik.

  -----------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da neće doći do promjene Izbornog zakona.

  - U Srebrenici će se izbori održati po istom principu kao i u svim drugim opštinama. Nema potrebe da se mijenja Izborni zakon. Ne trebaju se srpski predstavnici u ovoj opštini plašiti da će se promijeniti zakonski propisi, jer bilo koje promjene treba da prođu parlamentarnu proceduru - naglasio je Jovičić, te dodao da bi bilo dobro kada bi se postigla veća saglasnost među srpskim partijama u Srebrenici.

  - Srebrenica je u sastavu RS i za ovu opštinu važe isti zakonski propisi kao i za druge opštine - istakao je Jovičić.

   -------------------------------------------------------------

  S njim se slaže i Aleksandra Pandurević, poslanica SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koja je kazala da svi, bez obzira na stranački dres, moraju da urade ono što je u interesu RS.

  - Prema nekim podacima bošnjačke političke partije kao glavnu metu sada imaju Bratunac, gdje se može očekivati zajednički nastup SDP i SDA. Nadam se da će biti dovoljno mudrosti između srpskih partija u ovoj opštini da se ne dozvoli da se Srebrenica preseli u Bratunac - naglasila je Pandurevićeva, te dodala da Bošnjaci žele da podižu tenzije u RS.

  - Mi nećemo prihvatiti bilo kakve izmjene zakonskih propisa koje će omogućiti poseban izborni status Srebrenici - navela je Pandurevićeva.

  ---------------------------------------------------------

  Petar Kunić, poslanik DNS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, smatra da se u Srebrenici lokalni izbori trebaju provesti kao i u ostalim opštinama.

  - Srebrenica ne treba da ima poseban status. Ako se, eventualno pokrenu neke inicijative, mi ćemo biti protiv izmjena Izbornog zakona koji bi se odnosio na Srebrenicu - objasnio je Kunić.

  --------------------------------------------------------

  Odbornici u SO Srebrenica podržavaju stavove nevladinih organizacije koje su uputile otvoreno pismo institucijama RS, BiH, ambasadama i međunarodnim organizacijama u kojem se navodi da se oni protive bilo kakvom posebnom izbornom statusu ove opštine, koji je bio na izborima 2008. godine, kada su lica, koja su 1991. godine imala prebivalište u Srebrenici, mogla da glasaju za kandidate u ovoj opštini.

  --------------------------------------------------

  Novica Savić, odbornik SNSD u SO Srebrenica, kazao je da srpski odbornici neće prihvatiti da se ponovo promijeni Izborni zakon i ako bude potrebno preduzeće sve mjere da se to ne desi.

  - Bošnjaci ponovo žele da osvoje načelničko mjesto, tako što će njihovi kandidati dobiti podršku onih koji žive daleko od Srebrenice. Za vrijeme prošlih izbora glasovi Bošnjaka stizali su u vrećama, pa hoće da tako bude i 2012. na lokalnim izborima - naglasio je Savić, te dodao da ako opet dođe do zakonskih izmjena, onda će manjina ponovo vladati većinom.

  ---------------------------------------------------------

  Momčilo Cvjetinović, odbornik SDS u SO Srebrenica, kazao je da su poslanici ove stranke u parlamentu BiH bili protiv usvajanja izmjena Izbornog zakona 2008. godine, dok su ga podržale ostale stranke.

  - Sve zavisi i od naše lokalne vlasti koja postoji u Srebrenici. Podržavam nevladine organizacije koje otvorenim pismom žele da preduprijede eventualne izmjene zakona - kazao je Cvjetinović, te dodao da se u ovoj opštini moraju održati demokratski izbori koji neće ići na štetu bilo kojeg naroda.

  Prema njegovim riječima, SDS se zalaže za vladavinu prava i smatra da je dosta nepravde u Srebrenici.

  - Ako treba možemo i bojkotovati, ali se ne smije ponoviti 2008. godina - objasnio je Cvjetinović.


  Izborni rezultati 2008. godine bili u koliziji

  Potpredsjednik Opštinske izborne komisije Svjetlana Marković rekla je da je prilikom donošenja izmjene Izbornog zakona BiH pred izbore 2008. godine, koja se odnosila na Srebrenicu, rečeno da se ta izmjena odnosi samo na te izbore.

  - Zbog ovog izuzetka izborni rezultat u Srebrenici 2008. godini bio  je u potpunoj koliziji sa strukturom stanovnika koji ovdje žive - rekla je Markovićeva.


   Bošnjaci zagovaraju poseban statu za Srebrenicu

  Senahid Hasanović, odbornik koalicije SDA-SBiH u SO Srebrenica smatra da bi i na sljedećim lokalnim izborima trebalo da važe ista pravila kakva su bila za izbore 2008, kada je ova opština imala poseban izborni status.

  - Pravo glasa za izbor lokalne vlasti treba da imaju svi koji su 1991. godine imali prebivalište u Srebrenici, jer je svima jasno šta se sve desilo u ovoj opštini - kazao je Hasanović.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva