Slavko Jovičić -

Прете социјални немири

Autor sjovicicslavuj | 28 Decembar, 2011 | read_nums (540)


  ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Бошњачки политичари у Федерацији БиХ интензивно се баве ситуацијом у Републици Српској, предвиђајући за следећу годину велике социјалне немире.

  - Први пут јавно о изузетно тешкој ситуацији, што више нико не може сакрити, проговорио је премијер РС Александар Џомбић. Он је, наиме, медијима из РС признао да ће 2012. за РС бити врло тешка година, у којој овај ентитет очекује нови удар економске кризе и „велике изазове за привредна кретања“ – пише „Дневни аваз“, наводећи и неповољне прогнозе неких опозиционих политичара из Бањалуке, попут бившег председника РС Драгана Чавића.

  -----------------------------------------------------------------

  - Влада РС је већ приморана да кроз први ребаланс трошкове материјала и услуга сведе на свега шест одсто укупног буџета, што значи да су уштеде доведене до минимума функционисања институција – истиче Чавић.

  ---------------------------------------------------------------

  Ова кампања подудара се са жестоким нападима из политичке и верске сфере јавног живота у делу са бошњачком већином на председника РС Милорада Додика, посебно кроз изјаве реис-ул-улеме Мустафе Церића, који је тражио да се Додик у том делу БиХ прогласи непожељном особом. Додик не попушта и најављује да ће РС поступити као Француска и забранити негирање турског геноцида над Јерменима.

  ------------------------------------------------

  Према речима посланика у Парламентарној скупштини БиХ Славка Јовичића, најаве социјалних немира у РС немају никаквог реалног основа, иако се српски ентитет, као региони и Европи, суочава са последицама економске кризе.

  - Рећи ћу само то да ћемо исплатити пензије пре Божића, док у бошњачком делу и не знају када ће то моћи. Тежиште кризе је у Федерацији БиХ и све што тамо могу јесте да пишу такве чланке и да гледају комшији преко плота. Нама то није ништа ново, увек су се у Сарајеву понашали по принципу „нека комшији цркне крава“.

  На нашу срећу, ништа од тих црних прогноза није реално. Српска управља кризом и својим дуговима. У Српској се ради домаћински, а то што тамо имају силу проблема, то је нормално када Бошњаци и Хрвати ни о чему не могу да се договоре, па им странци праве власт – каже Јовичић за „Правду“.

  Он упозорава на енормно велик бирократски апарат на нивоу заједничких институција у Сарајеву  и, посебно, на велики број агенција, којима се, заправо, и не зна тачан број.

  - Шта ће људи, пауза је, Новак Ђоковић се одмара, па користе прилику да лоптицу пребаце нама -  нашалио се Јовичић.

  Д. Башовић

   http://www.pravda.rs/prete socijalni nemiri


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva