Slavko Jovičić -

Nova komisija ispituje gde je DESET milijardi

Autor sjovicicslavuj | 14 Decembar, 2011 | read_nums (543)

         Sarajevo 14. 12. 2011

  Istraga o trošenju novca iz donacija

  Predstavnički dom Parlamenta BiH za dva meseca će osnovati i treću istražnu komisiju za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava. Njen zadatak je samo jedan, da utvrdi gde je nestalo deset milijardi maraka koje su donirane BiH, ali se ne zna ko ih je i u koje svrhe potrošio.

   
   
  Nestalo brdo novca... U BiH ušlo čak deset milijardi kroz donacije

   

   

  Zaključak o osnivanju nove komisije usvojen je prošle sedmice na sednici Predstavničkog doma, kad je usvojen i izveštaj o radu prethodne komisije koja, zbog isteka mandata, ali i opstrukcija pojedinih članova nije završila ni pola posla koji joj je poveren.

  Ćorava istraga

  Nova komisija bi, kako je zamišljeno, trebalo da nastavi taj posao. Veliko je, međutim, pitanje koliko za to ima političke volje u Federaciji BiH. Izvor Pressa RS iz prethodne komisije tvrdi da je članovima komisije iz bošnjačkih partija odgovaralo što nema rezultata.

  - Član te komisije bio je i bivši komandant tzv. Armije BiH Sefer Halilović. On je sigurno dobro znao gde se trošio novca od donacija. S druge strane, teško je bilo očekivati da će predstavnici bošnjačkih stranaka, naročito SDA, učiniti bilo šta što bi moglo da kompromituje njihove nekadašnje istaknute članove koji su do grla upetljani u malverzacije sa donacijama. Utisak je da oni štite ljude poput Hasana Čengića ili Bakira Izetbegovića za koje se sumnja da vrlo dobro znaju za te tokove novca koji je na kraju „ispario" - zaključuje naš sagovornik.

  Podsetimo, prva komisija je osnovana još u mandatu 2002-2006. godine i na njenom čelu je bio Tihomir Gligorić. Ta komisija je utvrdila da je u BiH stiglo najmanje 7,5 milijardi maraka kroz donacije za koje nema evidencije gde su potrošene. Izveštaj te komisije prosleđen je Tužilaštvu BiH, ali ništa nije preduzeto. Gligorić je pre nekoliko godina izjavio za Press RS da je komisija nailazila na brojne opstrukcije. Kočio je, između ostalog, i tadašnji predsedavajući Saveta ministara Adnan Terzić, koji nije želeo da odobri novac za njen rad.

  ---------------------------------------------------------

  Babalj: Uzaludan posao
  Poslanik SDS Darko Babalj ne veruje u uspeh ni treće komisije i čak sumnja da će ona i biti formirana. On smatra da će i u njenom novom sazivu ponovo biti dosta opstrukcije.
  - Tu se ponovo vraćamo na onu izreku da, kada neko nešto neće da uradi, on formira komisiju. Dokle god ovde, da se tako izrazim, svako bude štitio svoje, u ovoj zemlji neće biti napretka. Već neko vreme skrećem pažnju na obične revizorske izveštaje koji sadrže mišljenje sa rezervom da se njima trebaju pozabaviti nadležni organi i izgleda da se tu nešto pomera. Sigurno je da je bilo malverzacija i sa tim donacijama, ali ne vidim kako bi ta stvar mogla da bude isterana do kraja - kaže Babalj.
  -----------------------------------------------------------
  Druga komisija formirana je u prošlom sazivu Predstavničkog doma i otišla je korak dalje od prethodne, ali je ostala daleko od završetka posla. Poslanik u Predstavničkom domu Slavko Jovičić Slavuj, koji je bio član te komisije, podseća da su članovi uputili upitnike na 4.000 adresa sa kojih su zahtevali podatke o trošenju donacija, a da su odgovore dobili sa samo 1.300 adresa.

  - Uputili smo dopise svim stranim ambasadama, ali od većine smo dobili odgovor da ne mogu da nam daju podatke. Ono što je nesporno jeste da je 98 odsto tih donacija završilo u FBiH! Prethodna komisija je utvrdila da je nestalo oko 7,5 milijardi, a mi smo utvrdili da je nepoznato šta se dogodilo sa još 2,5 milijarde. Znači, nedostaje 10 milijardi, ali to nikoga ne brine. Zato se zalažem da se osnuje nova komisija koja bi nastavila rad i da se konačno pokaže ko je zainteresovan da se ta stvar završi, a kome je stalo da se sve zataška - kaže Jovičić.

  Trošili šakom i kapom

  Tokom prethodnih godina u javnost su plasirani različiti podaci o tome ko je davao, a ko trošio donacije u BiH. Utvrđeno je da je u periodu koji se istražuje, samo iz SAD-a stiglo oko dve milijarde maraka. Neki od onih koji su odbijali da dostave podatke o tome kako su trošili donacije jesu i Islamska zajednica BiH i Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet" čiji predstavnici su u nekoliko navrata odbijali da dođu na saslušanje pred komisijom. Procenjuje se da je samo preko „Merhameta" pronevereno oko 50 miliona maraka.

  - Saslušavali smo i članove nekadašnje federalne komisije koja se bavila tim pitanjem i otkrili da je sva dokumentacija koja se toga tiče nestala iz federalnog parlamenta. Dalje, utvrdili smo da je u BiH postojalo 275 takozvanih nevladinih organizacija koje više ne postoje, a preko njih su oprane ogromne pare. Tražili smo od Ministarstva finansija BiH podatke o tome ko je u takozvanoj RBiH otvarao račune širom Evrope, i dobili smo prilično nepotpune podatke. Zato mislim da moramo nastaviti rad, ali ne da mi u parlamentu budemo istražni organi već da nateramo sve nadležne institucije, Sipu, OBA i Tužilaštvo BiH da se konačno počnu „mešati" u svoj posao - zaključuje Jovičić.

  Žarko Marković

  http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Nova komisija ispituje gde je DESET milijardi.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva