Slavko Jovičić -

Incko bruka Srpsku

Autor sjovicicslavuj | 15 Novembar, 2011 | read_nums (426)
   
  Autor: Slađana Gajić   
  utorak, 15 novembar 2011

  incko01Cilj OHR jeste vještačko generisanje krize u BiH i prebacivanje odgovornosti na teret RS, kako bi se što duže zadržali u zemlji i opravdali svoja pozamašna mjesečna primanja, jedinstvena je ocjena političara iz Srpske povodom izvještaja visokog predstavnika u BiH, Valentina Incka, koji je podnesen Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku.

   

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da izvještaj OHR nije ništa novo i da je prije nekoliko godina napisan u Sarajevu.

  - Izvještaj je koncipiran uspostavljenjem OHR u Sarajevu i ništa se nije promijenilo. Sve što je Incko rekao o RS, netačno je. On ima potrebu da sačuva poziciju OHR u BiH i da ostanu što duže ovdje kako bi opravdali svoje velike plate - naglasio je Jovičić.

  Kako je naveo, riječ je o fabrikovanju raznih informacija koje piše sarajevska čaršija, koje se dalje šalju u Njujork, Vašington ili Brisel.

  - Sve dok je visoki predstavnik u BiH, izvještaji će biti isti, samo su različiti spikeri koji ih čitaju. Suština je u tome što se stanje u BiH na taj način neće promijeniti, jer upravo OHR sa visokim prestavnikom na čelu i komplikuje situaciju u BiH - rekao je Jovičić i dodao da je neophodno što prije ukinuti OHR.

   ----------------------------------------------------------------------------------------------------

  Sličnog je mišljenja i Dragutin Rodić, delegat DNS u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji je kazao da izvještaj nije neočekivan i da predstavlja stereotipnu priču visokog predstavnika o stanju u BiH.

  - Uloga visokog predstavnika, ako već mora postojati ovdje, jeste da pokuša da konstruktivno djeluje da BiH konačno krene putem koji je jedino moguć, a to je kompromis i konsenzus svih naroda koji ovdje žive - kazao je Rodić. Kako je istakao, kada se pogledaju sve prethodne odluke visokih predstavnika, stiče se utisak da se kroz niz vještačkih kriza pokušava pokazati da je potrebno djelovanje OHR.

  - Ovaj izvještaj Savjetu bezbjednosti UN još jednom pokazuje da su Srbi dežurni krivci. Vjerovatno im je najlakše da tako postupaju, jer na taj način sebi obezbjeđuju posao u narednom periodu - naglasio je Rodić i dodao da je od onog trenutka kada je BiH ušla u Savjet Evrope, postojanje OHR nepotrebno. On je podsjetio da je Evropa poslala svog predstavnika u BiH.

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------

  Nenad Stevandić, poslanik SDS u Narodnoj skupštini RS, smatra da je potrebno da Incko dođe pred Parlament Srpske i poslanicima pročita izvještaj, kako bi se suočio s njim i saznao da li je istinit.

  - Očigledno je da je to pisao neko drugi. Sasvim je jasno da je izvještaj ovako osmišljen kako bi OHR ovdje ostao što duže - kazao je Stevandić.

  ----------------------------------------------------------------------------------------

  S njim se slaže i Srđan Todorović, portparol Socijalističke partije, koji je kazao da je Inckov izvještaj dokaz da se pokušajem generisanja vještačke krize, stavaljajući terete na RS, stvara prostor za pravdanje postojanja OHR u BiH.

  - Smatramo da su se stekli uslovi da se odgovornost, ali i pravo odlučivanja o bitnim pitanjima u ovoj zemlji, prenese na domaće političare i da je vrijeme da tutori odu iz BiH. Međutim, na drugoj strani se javljaju nastojanja OHR da ostane što duže, jer kad god se pokrene pitanje njegovog odlaska, oni generišu kriza koja će opravdati njihovo djelovanje, a samim tim i velike plate zaposlenih - kazao je Todorović.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------

  Visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, u izvještaju o stanju u BiH koji je podnio Savjetu bezbjednosti UN naveo da je u BiH nastavljena upotreba zapaljive nacionalističke retorike, kako RS, tako i iz FBiH, dok predsjednici HDZ BiH i HDZ 1990 nastavljaju pritisak za osnivanje trećeg entiteta, čemu u prilog govori i zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora.

  U izvještaju, koji se odnosi na period od 21. aprila do 15. oktobra, Incko ističe da političko okruženje u BiH stagnira, jer lideri šest najjačih političkih partija, SDP, SNSD, SDA, SDS, HDZ BiH i HDZ 1990 ne uspijevaju da formiraju novi saziv Savjeta ministara BiH. Incko napominje da protivljenje iz entiteta, naročito iz RS, nastavlja da sprečava usvajanje adekvatnog državnog budžeta za 2011. godinu. On naglašava da Srpska nastavlja kombinovati pravne i političke aktivnosti koje dovode u pitanje državne institucije, kompetencije i zakone, kao i autoritet visokog predstavnika i relevantne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN. Incko navodi da vlasti nisu napredovale kada je riječ o zakonu o državnoj imovini, kao i to da OHR nastavlja traženje dijaloga sa zvaničnicima Srpske da budu riješena glavna pitanja u vezi s teritorijalnim i drugim obavezama koje proističu iz konačne odluke za Brčko distrikt.

  S. GAJIĆ


  Predsjednik RS zatražio izvještaj od Incka

  Predsjednik RS, Milorad Dodik, zatražio je od visokog predstavnika u BiH, Valentina Incka, da institucijama Srpske dostavi izvještaj o svojim aktivnostima u proteklom periodu.

  - Poznato nam je da periodično izvještavate Savjet bezbjednosti UN o provođenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Međutim, Republika Srpska kao strana nije dobila nijedan od ovih izvještaja, kao ni bilo kakav drugi izvještaj visokog predstavnika, te koristim ovu priliku da od vas zatražim da dostavite institucijama RS izvještaj o vašim aktivnostima u proteklom periodu - navedeno je u Dodikovom pismu Incku. Predsjednik Srpske je podsjetio Incka da u Aneksu 10, član dva, stav 1. e) Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH piše da će visoki predstavnik "periodično izvještavati UN, Evropsku uniju, SAD, Rusku Federaciju i druge zainteresovane vlade, strane i organizacije o napretku i provođenju mirovnog sporazuma u vezi sa zadacima predviđenim u ovom sporazumu".

  - Iz navedenog proizlazi jasna obaveza visokog predstavnika da periodično izvještava RS kao stranu potpisnicu svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir i da nije potrebno posebno traženje. Međutim, da bi se izbjegla bilo kakva nedoumica, ovim putem izražavam interesovanje RS za izvještaj o vašem radu, te očekujem da taj izvještaj Republici Srpskoj kao zainteresovanoj strani i dostavite, a u skladu sa Aneksom 10, član dva, stav 1. e) Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH -  naveo je predsjednik Dodik u pismu.

  http://www.fokus.ba/nov/:incko-bruka-srpsku:u-fokusu


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva