Slavko Jovičić -

Terorizam podijelio Parlament BiH

Autor sjovicicslavuj | 11 Novembar, 2011 | read_nums (541)

   

       
  Petak, 11 Studeni 2011

  SARAJEVO - Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH u okviru jučerašnje rasprave o stanju sigurnosti u zemlji za 2010. kao informacijama o izdanim i realiziranim dozvolama za izvor oružja, iznijeli su prilično zanimljive ideje o tome kako poboljšati opću sigurnosti situaciju. Bez obzira na stranačku pripadnost, svi su odreda mišljenja kako je informacija zapravo u ovom trenutku neaktualna, pogotovo s obzirom na nove prijetnje sigurnosti BiH nakon napada na američko Veleposlanstvo. No tu je nastao raskol, jer su predstavnici iz RS-a inzistirali na osudama isključivo islamističkih pokreta u zemlji, nakon čega su bošnjački odgovorili kako terorizam nema naciju ni vjeru te kako sigurnosno stanje ne treba politizirati.

   -------------------------------------------------------------------------------------------------

  Najglasniji zagovornik hitne akcije protiv vehabija bio je zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić koji je zatražio da Parlament obveže Ministarstvo sigurnosti na pokretanje mehanizama kako bi se ukinula eksteritorijalna oblast Gornja Maoča, odnosno kako bi se na tom dijelu BiH uspostavio 24-satni nadzor.

  Pritom je pojasnio kako snage sigurnosti nakon 19 sati u ovom selu zapravo nemaju što tražiti te kako to znači da se u Maoči ne provode zakoni BiH, kao u ostatku zemlje.

  Zaustaviti politiziranje

  S druge strane, on je pozvao i na što skorije donošenje izmjena Kaznenog zakona te uvođenje maksimalnih kazni za djela terorizma, trgovine ljudima i drogom, kazavši kako se, ako treba, mogu prepisati i rješenja iz SAD-a, prema kojima postoji kazna zatvora od 500 godina. Na kraju je pozvao i da se odmah započne s procedurom protjerivanja svih osoba koje nisu stekle državljanstvo BiH na redoviti način, a trenutačno se nalaze u azilantskom centru.

  ----------------------------------------------------------------------------------

  Međutim, zastupnici SDA Asim Sarajlić i Šefik Džafirović upozorili su kako institucijama treba dopustiti da rade svoj posao te da se treba zaustaviti politiziranje tematike terorizma. Džafirović je pritom naglasio i kako tema sigurnosnog stanja zahtjeva ozbiljnu raspravu bez improvizacije. Pritom je upitao i što je sa zakonskim rješenjima o zabrani djelovanja svih ekstremističkih skupina, pa tako i fašističkih organizacija. Ipak, predložio je da se izvješće o stanju sigurnosti tretira segment po segment, budući da se u njemu navodi niz odvojenih tema. Istodobno, Sarajlić se složio s nekim primjedbama prema kojima je ovo izvješće dijelom zastarjelo. 

  Pitanje izvoza oružja

  Živa rasprava jučer se vodila i oko izvješća o dozvolama za izvoz naoružanja i vojne opreme, pa iako su se svi složili da namjensku industrije treba podržavati, srpski su zastupnici predložili da se članovima Povjerenstva za obranu i sigurnost pruži uvid u tipove i količinu opreme koja se prodaje. Naime, zastupnica Dušanka Majkić (SNSD) upozorila je kako su u izvješću o prodanom oružju elementi pod šifrom što onemogućava učinkovit parlamentarni nadzor nad prodajom. Stoga je zatražila i detaljnu informaciju o eventualnim nezakonitostima u ovom procesu.

  Međutim, zastupnici Saša Magazinović (SDP) i Asim Sarajlić, unatoč načelnoj podrški za Majkić, izrazili su mišljenje da se podaci o količini i cijeni oružja ipak ne otkrivaju javno, jer postoji mogućnost da konkurencija to iskoristiti kako bi ugrozila ovaj tip industrije koji je posebno značajan i koji bilježi trend oporavka. No, zastupnik HDZ-a BiH Mate Franjičević ostao je pri stavu kako neki oblik nadzora mora postojati.

  Izostao zakon o državnoj pomoći

  Zastupnici se jučer nisu izjašnjavali o Prijedlogu zakona o sustavu državne pomoći u BiH, čiji principi na prošloj sjednici nisu dobili podršku zastupnika stranaka iz RS-a. Naime, ovaj je prijedlog zakona tada upućen u Kolegij Zastupničkog doma na usuglašavanje, međutim, konsenzus nije postignut.

  Piše: Dario Pušić

  http://www.dnevni-list.ba/:terorizam-podijelio-parlament-bih:dogaaji

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva