Slavko Jovičić -

Šanse sve manje za ulazak BiH u EU...Nijedan uvjet nije ispunjen

Autor sjovicicslavuj | 11 Novembar, 2011 | read_nums (438)
  ZAGREB

  Parlament Bosne i Hercegovine odgodio izjašnjavanje o zakonu o državnoj pomoći

  Nijedan uvjet nije ispunjen
  Foto: VL FOTO

  Piše: Eldina Medunjanin

   

  Šanse za usvajanje prijedloga zakona o sustavu državne pomoći u BiH u dvotjednom roku, koji je postavila Europska unija, sve su manje.

  Kolegij Zastupničkog doma Parlamenta BiH izvijestio je jučer zastupnike da nije postignut dogovor o ovom zakonu, a određenu šansu da zakon ipak bude usvojen daje prihvaćeni zaključak SNSD-a kojim se odgađa konačno izjašnjavanje Doma “dok se za to ne steknu uvjeti”.

  Opći uvjeti

  Najveći kamen spoticanja je protivljenje zastupnika iz RS-a rješenju prema kojemu se vijeće za državnu pomoć, čije je formiranje predviđeno predloženim zakonom, financira iz proračuna BiH. Ovaj zakon jedan je od tri uvjeta za daljnje napredovanje BiH k EU, a njime se uređuju opći uvjeti za dodjelu, kontrolu dodjele i korištenje državne pomoći s ciljem uspostave i osiguranja konkurentnih tržišnih uvjeta, kao i izvršavanja preuzetih obveza po zaključenim međunarodnim ugovorima koji sadrže odredbe o državnoj pomoći.

  Dovoljan broj glasova nije dobio ni prijedlog zakona o uspostavi jedinstvenog registra nevladinih organizacija u zemlji, čiji je cilj objediniti sve informacije o brojnim nevladinim organizacijama i udrugama i spriječiti njihovo uplitanje u terorističke aktivnosti ili financiranje terorizma. Zastupnici su, ipak, skoro jednoglasni u ocjeni da bh. vlasti ne znaju što se događa u zemlji kada su u pitanju nevladine organizacije.

   -----------------------------------------------------------------------------------

  Najjasniji je bio Slavko Jovičić Slavuj (SNSD), koji je ustvrdio da ne znamo ni koliko imamo državnih institucija, a kamoli nevladinih organizacija.

  Pranje novca

  - Kada smo radili u povjerenstvu za istraživanje utroška donacija, nismo mogli utvrditi gdje se nalazi još 275 nevladinih organizacija koje su još uvijek registirane u BiH.

  Mnoge od njih su uradile dobar posao ovdje, ali mnoge su se bavile i pranjem novca i kriminalom, upozorio je Jovičić, a slične primjere su navodili i drugi zastupnici.

  http://www.vecernji.ba/vijesti/nijedan-uvjet-nije-ispunjen


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva