Slavko Jovičić -

БиХ - Представнички дом - сједница/ ОДГАЂА СЕ ИЗЈАШЊАВАЊЕ О ДРЖАВНОЈ ПОМОЋИ?

Autor sjovicicslavuj | 10 Novembar, 2011 | read_nums (426)


   
          САРАЈЕВО, 10. НОВЕМБРА (СРНА) - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ могао би данас одгодити изјашњавање о Приједлогу закона о систему државне помоћи у БиХ док се за то не стекну услови, незванично сазнаје Срна у парламентарним круговима.
          Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић раније је информисао посланике да трочлани Колегијум није успио постићи сагласност о Приједлогу закона о систему државне помоћи у БиХ који на прошлој сједници овог дома 27. октобра није добио подршку посланика из Републике Српске (РС).
           С обзиром на то да чланови Колегијума нису постигли сагласност о овом закону, Представнички дом данас је требало да одлучи о даљој судбини овог закона који представља услов за напредовање БиХ на путу европских интеграција.
           Приликом расправе одржане на претходној сједници Представничког дома, посланици из РС изразили су противљење да се Савјет за државну помоћ, чије је формирање предвиђено предложеним законом, финансира из буџета БиХ и изнијели став да Савјет треба равномјерно да финансирају БиХ и ентитети.
           Предложеним законом о систему државне помоћи уређују се општи услови за додјелу, контролу додјеле и кориштење државне помоћи, с циљем успостављања и обезбјеђивања конкурентних тржишних услова, као и извршавања преузетих обавеза по закљученим међународним уговорима који садрже одредбе о државној помоћи.

   

  ...................................................................................................................

          Посланици су обавили расправу о Информацији о стању безбједности у БиХ у 2010. години током које је више посланика замјерило што министар безбједности Садик Ахметовић не присуствује овој расправи.

  ---------------------------------------------------------------------------------------

          Предсједавајућа Комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић подсјетила је да овакво понашање министра Ахметовића није ништа ново, јер је тек на трећи позив дошао на сједницу Комисије како би се стекли услови за разматрање информације.
          Она је додала да Комисија том приликом од Ахметовића није добила одговор на бројна питања у вези са безбједношћу БиХ.

  -----------------------------------------------------------------------------------------------

          Славко Јовичић, посланик СНСД, упозорио је да Информација представља збир статистичких података прикупљених од других безбједносних агенција.

          "И само разматрање у једанаестом мјесецу 2011. године Информације о стању безбједности у 2010. години је губљење времена", истакао је Јовичић.

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------

   Бериз Белкић из Странке за БиХ упитао постоје ли у БиХ регулаторни оквир и институције које могу одговорити на безбједносне изазове.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva