Slavko Jovičić -

Za Sud BiH vehabije su hipi pokret!...PRAVOSUĐE AMNESTIRALO TERORISTE IZ GORNJE MAOČE

Autor sjovicicslavuj | 1 Novembar, 2011 | read_nums (518)

   

  Banjaluka 01. 11. 2011

  Za sud i Tužilaštvo BiH vehabije iz Gornje Maoče ne predstavljaju nikakvu opasnost, bez obzira na to što su u tom selu stacionirane desetine pripadnika pokreta koji dele ista uverenja kao i napadač na američku ambasadu Mevlid Jašarević, koji poslednjih godina boravi u tom bastionu radikalnih islamista, koji na početku 21. veka odoleva svim pravilima savremenog sveta.

  DR­ŽA­VA U DR­ŽA­VI... Gor­nja Mao­ča ži­vi po svo­jim pravilima
   

  Da su sud i Tužilaštvo BiH i te kako kumovali napadu na zgradu ambasade SAD u Sarajevu, u kojem je ranjen jedan policajac iz obezbeđenja, svedoči i činjenica da su te dve institucije amnestirale Jašarevića i šestoricu njegove „sabraće" nakon što su uhapšeni u akciji „Svetlost", kada je u februaru prošle godine 600 policajaca upalo u Gornju Maoču da privede osobe za koje se sumnja da „ugrožavaju teritorijalnu celovitost BiH".

  Međutim, napori policije da razbije glavno uporište radikalnih islamista pali su u vodu pošto je sud BiH po nalogu Tužilaštva BiH sedmorici uhapšenih ukinuo mere zabrane napuštanja mesta boravka, međusobne komunikacije i zabrane prisustvovanja javnim okupljanjima.

  Skandalozne odluke

  Pravni eksperti smatraju da je ovakva odluka suda i Tužilaštva BiH skandalozna, tim pre što je njome, praktično, potvrđeno da je stav tih institucija da vehabijska zajednica u Gornjoj Maoči i njene vođe ne predstavljaju nikakvu pretnju, pa čak ne izazivaju ni versku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost. Pored toga, šokantno je i da još nije podignuta nijedna optužnica protiv bilo kog vehabije iz rezervata kod Brčkog iako je i pre napada na ambasadu SAD bilo osnova za to, pošto su širom BiH izvođene akcije u kojima je mogao da se otkrije „rukopis" islamskih ekstremista iz Gornje Maoče.

  Sagovornici Pressa RS tvrde da je neshvatljivo da sud i Tužilaštvo BiH nisu preduzeli ništa i da se nisu obračunali sa vođama vehabijske zajednice, bez obzira na to što je u akciji „Svetlost" pronađen arsenal oružja, municije i vojne opreme. Ovaj nedopustivi nemar, prema njihovom mišljenju, bio je jedan od glavnih okidača za napad na ambasadu SAD, u kojem je glavni protagonista bio jedan od amnestiranih posle akcije „Svetlost" - Mevlid Jašarević, čija je zastrašujuća slika pre tri dana obišla svet i zaprepastila Evropu, koja još ne može da se načudi kako je moguće da terorista usred glavnog grada izađe iz tramvaja i ispali više od 100 metaka u ambasadu najveće svetske sile.

  Da je sud BiH progledao kroz prste Jašareviću i šestorici njegovih istomišljenika koji su bili privedeni u februaru 2010. posredno je potvrdila i portparol suda BiH Asja Papo.

  Naime, Papo je juče za Press RS rekla da je ova pravosudna institucija još 16. februara ove godine donela rešenje kojim se ukidaju sve mere zabrane protiv uhapšenih u akciji „Svetlost", ističući da je sud to rešenje doneo na osnovu predloga Tužilaštva BiH.

  - Tužilaštvo je 11. februara dostavilo predlog za ukidanje mera zabrane svim uhapšenim u toj akciji, uz obrazloženje da više ne postoje razlozi za dalje postojanje tih mera. Mere zabrane napuštanja mesta boravka, kontaktiranja sa ostalim osumnjičenima, međusobne komunikacije, kao i zabranu prisustvovanja javnim okupljanjima su izricane 25. februara, 26. avgusta i 14. oktobra prošle godine. Sud BiH je prihvatio predlog Tužilaštva i te mere su ukinute 16. februara - kaže Papo.

  Izmeniti Krivični zakon

  Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da je zatečen činjenicom da pravosudne institucije na nivou BiH ne shvataju kakva opasnost vreba iz Gornje Maoče. Jovičić ističe da će na sednici parlamenta 10. novembra pokrenuti inicijativu i tražiti da poslanici usvoje zaključak kojim će se bezbednosnim službama narediti da rasformiraju vehabijsko uporište u Gornjoj Maoči.

  Šokantan je stav Jašarevićevog advokata Senada Dupovca, koji smatra da je pritvor mogao biti zamenjen merama zabrane, ocenjujući da su mediji podigli veliku prašinu, iako ovi događaji „to objektivno ne zaslužuju".
   
  - Zatražiću da službe uđu u to selo i da sve njegove stanovnike koji nemaju državljanstvo BiH proteraju iz zemlje, a da one koje imaju državljanstvo rasele i stave pod punu kontrolu. Očigledno je da je reč o opasnim ljudima i „mestu opasnog življenja", u kojem ne vrede zakoni ove zemlje. Ko sme da garantuje da u Gornjoj Maoči nema još Mevlida Jašarevića?! Zato akcija mora da bude brza i odlučna. Baš me zanima da li će se naći poslanik koji to neće podržati posle svega što se u petak desilo u Sarajevu - kaže Jovičić.

  On ističe da će tražiti i izmene Krivičnog zakona BiH, odnosno da će zahtevati uvođenje većih kazni za najteža krivična dela kao što je terorizam.

  - Tražiću maksimalne kazne za krivična dela terorizma, kao i za trgovinu drogom, belim robljem i oružjem - tvrdi Jovičić.

  --------------------------------------------------------------------------------------------

  Poslanik SDS-a u Parlamentu BiH Borislav Bojić smatra da treba razmisliti o zabrani vehabija i sličnih organizacija.

  - Ako je vehabijama osnovna delatnost sveti rat džihad, treba da shvatimo da to nije šala. Napad vehabije Mevlida Jašarevića na ambasadu SAD je potrebno objektivno sagledati, ne praveći od njega ono što nije, ali i ne potcenjujući ga - kaže Bojić.

  Prema njegovim rečima, bezbednosne strukture u BiH morale su da preduzmu sve mere da se spreči napad koji su Jašarević i dvojica pomagača izveli 28. oktobra.

  - Određen broj ljudi koji zauzimaju rukovodeće funkcije u sektoru bezbednosti posle ovog napada trebalo bi da razmisle o svojoj odgovornosti i podnesu ostavku. Nedopustivo je da se u velikom gradu kao što je Sarajevo neko šeta naoružan automatskim oružjem, a da to ne primete pripadnici bezbednosnih struktura - kategoričan je Bojić.

  -------------------------------------------------------------------------------

  Jašareviću mesec dana pritvora
  - Ovaj sud za mene ne postoji - rekao je Jašarević, ponašajući se isto kao njegov ideološki istomišljenik Haris Čaušević Oks, kome se sudi zbog terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu, koji je u svom prvom pojavljivanju pred sudom BiH, takođe, izjavio da ne priznaje sud.
  Sud BiH je uvažio predlog Tužilaštva da se Jašareviću odredi pritvor zbog opasnosti da bi on mogao da pobegne, sakrije dokaze, utiče na svedoke ili saučesnike, ali i zbog sumnje da bi mogao da ponovi isto ili slično krivično delo.
  Fakti
  • Vehabija Mevlid Jašarević u petak po podne u Sarajevu izveo teroristički napad na ambasadu SAD
  • Jašarević je na američku ambasadu ispalio 105 metaka iz automatske puške
  • Specijalci su ga neutralisali snajperskim hicem u koleno, posle čega je prebačen u bolnicu „Koševo"
  • Jašarević pripada vehabijskoj zajednici u brčanskom selu Gornja Maoča, gde mu živi i supruga

  Darko Momić


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva