Slavko Jovičić -

Milorad Dodik o jačanju ekstremizma...Za vehabije odgovorni Izetbegović i reis Cerić

Autor sjovicicslavuj | 2 Novembar, 2011 | read_nums (451)

  Slobodan Popadić | 02. 11. 2011.
  | Foto: S. Pašalić

  BANJALUKA - Ni teroristički napad na Ambasadu Sjedinjenih Država u Sarajevu nije naterao Stranku demokratske akcije da promeni mišljenje o vehabijskom pokretu u BiH. Kao što je poznato, poslanici ove stranke su prošle godine u Parlamentu BiH sprečili izmene Krivičnog zakona o zabrani vehabijskog pokreta u BiH koje je predložio SNSD.

  Na pitanje „EuroBlica“ da li bi drugačije glasao u slučaju da se ova inicijativa ponovo nađe na dnevnom redu PS BiH, potpredsednik SDA i poslanik ove stranke Šemsudin Mehmedović je bez reči prekinuo telefonsku vezu i više nije bio dostupan za razgovor.

  Od ove teme beže i u SDP BiH. Šef kluba poslanika te stranke u Predstavničkom domu Saša Magazinović saslušao je isto pitanje koje smo postavili Mehmedoviću, obećao da će na njega odgovoriti za 10 minuta, ali se više nije javljao.

  -------------------------------------------------------------------------------

  Predsednik RS Milorad Dodik smatra da se u BiH namerno stvara atmosfera u kojoj se vehabijski pokret nesmetano razvija. On za to odgovornim smatra člana Predsedništva BiH Bakir Izetbegović (SDA) i poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafu Cerića.

   

  - Nije tajna da Bakir Izetbegović održava stalne kontakte s takvim grupama. Prema nekim našim informacijama, vrlo je cenjen u radikalnim islamističkim grupama, a čak ima i kontakte sa određenim grupama i službama u Iranu - rekao je Dodik.

  ---------------------------------------------------------------------------------------

  Poslanik SNSD Slavko Jovičić smatra da sada postoji još više razloga za zabranu delovanja vehabija „jer su teroristički pokret“.

  Budući da Bošnjaci i dalje to ne dozvoljavaju, Jovičić za iduću sednicu Predstavničkog doma BiH priprema druge inicijative.

  Od Ministarstva pravde BiH tražiće da predloži izmene Krivičnog zakona kojima bi bile predviđene najveće moguće sankcije za najteža krivična dela, poput terorizma, trgovine belim robljem, trgovine oružjem...

  On će od institucija BiH tražiti spisak svih koji nezakonito borave na terotoriji BiH, sa zahtevom da se ubrza njihovo proterivanje.

  Jovičićeva treća inicijativa, kojom namerava da proveri iskrenost antiterorističke borbe u BiH, odnosi se na vehabijski centar u Gornjoj Maoči.

  - Tražiću od Ministarstava pravde, izbeglica i bezbednosti da raseli vehabije iz Gornje Maoče kako bi građani BiH mogli slobodno da se kreću. Sada je to država u državi gde ni policija ne sme da uđe.

  Da li će se vehabije vratiti u države odakle su došli ili će ovaj problem rešiti na neki drugi način, ostavljam da odluče oni koji su ih i doveli u BiH. Neću nikoga da imenujem, oni će se sami prepoznati - kaže Jovičić.

  http://www.blic.rs/Vesti/Republika-Srpska/Za-vehabije-odgovorni-Izetbegovic-i-reis-Ceric


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva