Slavko Jovičić -

БиХ- случај ''Маоча'' - Јовичић / НЕ СМИЈЕМО ДОЗВОЛИТИ БУЂЕЊЕ РАДИКАЛНИХ "СПАВАЧА"!

Autor sjovicicslavuj | 1 Novembar, 2011 | read_nums (435)

   
        
   Приредио: Огњен БЕГОВИЋ

          САРАЈЕВО, 1. НОВЕМБРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић покренуће иницијативе у Парламентарној скупштини БиХ за измјене Кривичног закона и доношење максималних казни за најтежа кривична дјела, укључујући и тероризам, за протјеривање бивших плаћеника муџахедина, као и за пуно стављање вехабијског упоришта Горња Маоча под контролу надлежних институција БиХ.

          ''Надлежне институције и безбједносне агенције у БиХ не смију дозволити евентуално буђење радикалних исламских фундаменталиста, тзв. `спавача`'', рекао је Јовичић Срни.

          Он је појаснио да ће упутити захтјев за измјене Кривичног закона БиХ, и то тако да за кривична дјела трговине бијелим робљем, оружјем и дрогама, те тероризам. као највећа пошаст данашњице, буду уведене максималне казне затвора.

          Друга иницијатива односи се на његов ранији захтјев, који никада није реализован, а подразумијева протјеривање свих страних плаћеника, муџахедина што је, како је подвукао, БиХ требало да учини давно, два мјесеца након потписивања Дејтонског мировног споразума.

          ''Потребно је прекинути са правосудном рашомонијадом у БиХ и провести процедуре за одузимање свих нелегално добијених држављанстава, након чега треба приступити протјеривању свих непожељних и по безбједност опасних лица'', навео је Јовичић.

          Трећи захтјев који ће Јовичић поднијети на сједници Представничког дома, заказаној за 10. новембар, односи се на изналажење могућности за расељавање, односно стављање под пуну институционалну контролу једног од највећих вехабијских упоришта оног у Горњој Маочи, као и свих других лица који представљају потенцијалну опасност по безбједност БиХ и њене грађане.

          Он је подсјетио да надлежне безбједносне структуре БиХ нису реаговале 2009. године када је у овом селу био конгрес са око 350 вехабија, већ је почетком фебруара прошле године била изведена ''не акција, већ лакрдија'' у којој је око 600 полицајаца претресло Горњу Маочу и лишило слободе тек седам лица, а истрага Тужилаштва још није окончана.

          Портпарол Тужилаштва БиХ Селма Хећимовић потврдила је данас Срни да је истрага о акцији ''Свјетлост'', која је проведена почетком фебруара прошле године у селу Горња Маоча - ''у току''. ''То је све што вама за сада можемо рећи'', кратко је навела Хећимовићева.

          Почетком фебруара прошле године, у Горњој Маочи крај Брчког у акцији названој ''Свјетлост'' ухапшено је седам припадника вехабијског покрета, под сумњом да су починили кривична дјела организованог криминала, угрожавања уставног поретка и угрожавање територијалне цјелине БиХ, те за изазивање етничке, расне и вјерске мржње.

          Ова акција била је највећа здружена полицијска акција у послијератној БиХ и у њој су учествовали службеници Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, те полицијски службеници Граничне полиције, Службе за послове са странцима, Државне агенције за истраге и заштиту, МУП-а Републике Српске, Полиције Брчко дистрикта БиХ, федералне Управе полиције, Управе полиција кантоналних министарстава унутрашњих послова у ФБиХ, као и представници мисије ЕУПМ-а у БиХ. Од седам ухапшених, шест је било држављана БиХ и један странац.

          Током акције провјерено је 31 лице, те заплијењена и одређена количина ловачкога наоружања и пиштоља те рачунарске опреме и мобилних телефона.

          Прича о вехабијској заједници у БиХ и могућим терористичким пријетњама почела је у селу Бочиња, гдје су се послије рата населили бивши припадници одреда Ел муџахид, јединице у саставу Армије БиХ, коју су чинили борци из земаља исламског свијета.

          Дио ове затворене групације преселио се потом у село Горња Маоча, гдје су вехбије формирале својеврсну екстериторијалну заједницу у којој се не поштују и не признају закони БиХ, већ само шеријатски закон, а чак су и путокази према селу били на арапском језику.

          Пред Судом БиХ од раније су у току три главна претреса за кривично дјело тероризма, а ријеч је о предметима ''Рустемпашић и други'', ''Чаушевић и други'' и Дервишевић и други'', у којима је за тероризам оптужено 14 лица.

          Случај ''Чаушевић и други'', односи се на терористички напад у Бугојну, који је почињен 26. јуна прошле године, када је Харис Чаушевић, звани Окс активирао експлозивну направа испред зграде полиције, од чије је експлозије један полицајац погинуо, једна полицајка била је тешко рањена, а више полицајаца задобило је лакше тјелесне повреде.

          Други случај догодио се у марту 2008. године, када је у Сарајеву и Бугојну ухапшена група Ријада Рустемпашића, којој се суди за припремање терористичких напада на објекте Владе Републике Српске, Католичке цркве, јединица ЕУФОР-а и Оружаних снага БиХ које су упућене у Ирак.

          Јавност у БиХ скоро да је заборавила и на први терористички напад у БиХ који се догодио у Мостару 18. септембра 1997. године, када су четворица муџахедина у близини полицијске станице активирала 150 килограма експлозива, па је повријеђено чак 50 људи, уништено 150 аутомобила и оштећено 190 станова.

          Познат је и случај Мирсада Бекташевића званог Максимус, који је са још три лица осуђен 2007. године због плана да изведе бомбашки напад на неидентификовану мету у Европи.

          Полиција је у његовом стану у Сарајеву пронашла експлозив, пиштољ, муницију и ди-ви-ди с упутством како направити бомбу. И тада се претпостављало да је мета напада требало да буде Америчка амбасада у Сарајеву.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva