Slavko Jovičić -

Okidač pritisnut u Saudijskoj Arabiji

Autor sjovicicslavuj | 30 Oktobar, 2011 | read_nums (497)

  Autor: Slađana Gajić   
  nedjelja, 30 oktobar 2011

  terorista-naslovnaTerorističi napad na Američku ambasadu u Sarajevu, koji je u petak izveo Mevlid Jašarević, potvrdio je brojna pisanja i upozorenja "Fokusa" da je BiH pogodno tlo za terorizam i da se "spavači" polako, ali sigurno bude.

  -------------------------------------------------------------

  Darko Trifunović, profesor na beogradskom Fakultetu za bezbednost kazao je za naš list da ovaj teroristički čin nije djelo individualca, već je dio procesa koji provodi Al Kaida širom svijeta.

  - Riječ je o terorističkom aktu i procesu koji je nezaustavljiv, a predstavlja opasnu bezbednosnu pretnju koja ugrožava i Srbiju i RS. Očigledno je da neki krugovi u Stejt departmentu ne žele da prihvate realnost. Realnost je da se teroristički napad u Avganistanu i Pakistanu desio simultano u isto vreme kao i teroristički napad u Sarajevu. Izveden je od istih izvršilaca, odnosno Al Kaide i "bijele" Al Kaide - kazao je Trifunović, te dodao da je veoma bitna činjenica da je u ovim napadima riječ o istoj meti. On je rekao da se u Vašingtonu razmišlja o promjeni politike prema BiH.

  - Srpska još jednom treba da razmisli o vraćanju nadležnosti s nivoa BiH na nivo RS u oblasti bezbednosti, a RS bi mogla da formira i još jedno ministarstvo, ministarstvo za vanredne situacije - istakao je Trifunović.

  Kako je rekao, postoje određene informacije, koje se provjeravaju, da je naređenje za izvršenje ovog napada u Sarajevu stiglo direktno iz Saudijske Arabije.

  - Srpska vojska godinama se borila protiv najmoćnijih džihadista današnjice. Neki segmenti Stejt departmenta tada su srpske vojnike proglašavali za ratne zločince, a ratovalo se protiv najgorih džihadista, sljedbenika Alije Izetbegovića - istakao je Trifunović. On smatra da je ironija to što su teroristički napad osudili Bakir Izetbegović i Mustafa Cerić, odnosno oni koji su ovdje doveli teroriste.

  - Apsurdno je da oni osuđuju ovaj teroristički čin, a upravo su oni učestvovali u kreiranju takve jedne mreže. Oni su doveli mudžahedine u BiH - objasnio je Trifunović  naglasivši da se džihadisti trebaju nazvati pravim imenom, odnosno teroristima.

  - Stejt department svaki napad koji izvedu islamski fundamentalisti, članovi Al Kaide u BiH, nazivaju izolovanim terorističkim napadom, jer tvrde da je BiH njihov proizvod. BiH je zemlja u kojoj postoji mreža terorista - naglasio je Trifunović, te dodao da je potrebno uporediti sliku vehabije koji je napao ambasadu i džihadiste koji se nedavno svađao s njim ispred Kolumbija univerziteta pred početak predavanja predsjednika RS, Milorada Dodika.

  - Ovi ljudi ne samo da liče fizički, nego u svom mentalnom sklopu imaju samo jednu stvar, a to je uništavanje srpskog naroda i provođenje svojih radikalnih ideja - kazao je Trifunović, te dodao da radikalne džihadiste na prostoru bivše Jugoslavije vezuje negiranje ratnih zločina i genocida nad pripadnicima srpskog naroda.

  -----------------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH kazao je da se bezbjednosne strukture u BiH moraju mobilisati kako bi se otkrili svi detalji ovog terorističkog akta.

  - Nažalost, ovdje se ne obraća pažnja na sam teroristički čin, koliko se pridaje važnost podatku da je došao iz Srbije. Riječ je o klasičnoj zamjeni teza. Jašarević je dugo vremena u BiH i u kontaktu je s vehabijama - istakao je Jovičić, te dodao da ovaj napad nije izolovan slučaj. Kako je naglasio, kroz istragu se moraju otkriti saučesnici i nalogodavci.

  - Ne može se ovaj čin okarakterisati kao akt bolesnog čovjeka, jer to nije tačno. Jašarevićeva biografija potvrđuje da je on zadojen radikalnim islamom - naglasio je Jovičić, te dodao da je teško predvidjeti kada će neki pojedinac djelovati kao Jašarević, ali da takvi pojedinci moraju biti pod budnim okom svih relevantnih službi.

  - Neophodno je da se prati njihovo kretanje. U korijenu se moraju sasjeći takve aktivnosti - kazao je Jovičić.

  ------------------------------------------------------------------------

  Sličnog je mišljenja i Nenad Stevandić, predsjednik Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini RS, koji je kazao da bezbjednosne službe moraju mnogo ozbiljnije i odgovornije da rade svoj posao.

  - Evidentno je da je Jašarević bio sam ispred ambasade i da je ispucao više od stotinu metaka - kazao je Stevandić, te dodao da napad na ambasadu i napad u Bugojnu nemaju isti profil. On smatra da je u petak bila javna demonstracija ispoljavanja netrpeljivosti i mržnje prema SAD.

  - Smatram da bi se u samom islamu trebao otvoriti dijalog da li je u redu posezati za ovakvim sredstvima - kazao je Stevandić.

  ----------------------------------------------------------------------------------------

  Govoreći o terorističkom napadu na Ambasadu SAD u Sarajevu, predsjednik RS, Milorad Dodik, napomenuo je da se u medijima u FBiH i danas ističe da je to uradio državljanin Srbije, a što bi trebalo da implicira da je napadač Srbin, te održi stereotip o Srbima kao krivcima za sve.

  - Poštovanje nalaže da se kaže da je to Bošnjak, pripadnik vehabijskog pokreta, koji je motivisan ideologijom radikalnog islama, i koji je uzvikivao da ne želi da ubija muslimane, već američke građane, što govori dovoljno o tome na koji način to treba posmatrati - naglasio je Dodik.

  S. GAJIĆ


  Danas prijedlog za određivanje pritvora Jašareviću

  Tužilaštvo BiH danas će uputiti prijedlog Sudu BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora Mevlidu Jašareviću, osumnjičenom za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu.

  - Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara ispitao je juče Jašarevića u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a danas će Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje pritvora u trajanju od 30 dana - saopšteno je iz Tužilaštva. Po nalogu Tužilaštva, agencije za provođenje zakona, nastavljaju istražne aktivnosti, kako bi se utvrdili svi detalji u vezi s ovim terorističkim napadom. Tužilac Čampara rekao je da su pripadnici SIPA u subotu u Gornjoj Maoči proveli istražne radnje nad dvije osobe, te da je pronađena i Mirela Jašarević, supruga Mevlida Jašarevića, nad kojom se, takođe, provode istražne radnje, nakon kojih će biti odlučeno o postupanju s ovim osobama. Prema nekim saznanjima, tada su uhapšeni Dino Pečenković i izvjesni Ahmetspahić, koji su priznali da su u petak dovezli Jašarevića u Sarajevo, za što im je plaćeno. U jednoj kući u Gornjoj Maoči pronađena su i lična dokumenta Jašarevića, a pretreseno je i nekoliko lokacija u Sarajevu, tokom kojih je uhapšeno jedno lice. Nezvanično se saznaje da su pripadnici SIPA pretresli i kuću Nusreta Pašalića u Gornjoj Maoči, ali da on nije priveden.


  DUPOVAC: Jašareviću potrebna psihijatrijska pomoć

  Senad Dupovac, branilac vehabije Mevlida Jašarevića, izjavio je da je njegovom branjeniku potrebna psihijatrijska pomoć, odnosno da je nesređen i da nije svjestan svojih postupaka.

  - Ovdje će biti neophodna medicinska vještačenja - ocijenio je Dupovac.


  Brojni pretresi u BiH i Srbiji

  Nakon što je 40 minuta pucao i ispalio 105 metaka, Mevlid Jašarević je policajcima kazao kako nije došao ubiti muslimane. Zamolio je i da se policajci maknu, ali je kasnije istakao da je na jednog morao pucati.

  Osim toga, pretresom njegove kuće policija je pronašla i vojnu uniformu, te knjige o ekstremnom islamu. Policija je pretresla osim Jašarevićeve kuće i 17 lokacija na području Sandžaka. Pronašli su 18 računara i laptopa, 1800 CD-a, 30 audio-kaseta, video kameru te 50 SMS kartica. Osim toga, pronašli su i nekoliko bezbol palica, sablju, vojne uniforme i noževe. Sve što su pronašli poslali su na vještačenje.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva