Slavko Jovičić -

Teroristi iznad svih zakona

Autor sjovicicslavuj | 4 Oktobar, 2011 | read_nums (536)

  Autor: Dobrila Majstorović   
  nedjelja, 02 oktobar 2011

  imigracioni-centarDa je pravde, petorica kavgadžija iz Imigraciono-prihvatnog centra u Istočnom Sarajevu, odavno bi sjedjeli u samicama, izdržavajući višegodišnju kaznu zbog cijele palete krivičnih djela, počinjenih na prostoru BiH.

  Mišljenje je ovo "Fokusovih" sagovornika, koji se ne mogu oteti utisku da su nadležni organi BiH sami sebe doveli u situaciju da su, praktično, taoci u rukama grupe opasnih kriminalaca i terorista.

  Ukazao je na to i poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost Slavko Jovičić, koji je začuđen pasivnošću pravosudnih organa BiH u procesuiranju pripadnika zloglasnog odreda "El mudžahedin", odgovornog za monstruozne zločine nad srpskim civilima i vojnicima.

  - Neshvatljivo je da se toliko oteže sa istragama i podizanjem optužnica protiv nekih pripadnika "El mudžahedin" odreda, iza kojih su ostali tragovi, posuti krvlju i kostima srpskih žrtava. Opravdanje da odgovorni nisu dostupni ruci pravde padaju u vodu ako se zna da su upravo u Imigracionom centru smješteni neki od istaknutih pripadnika "El mudžahedin" odreda, poput dvojice Abu Hamzi, Tunišanina Karaja Kamela bin Alija i Sirijca Imada al-Husina - naveo je Jovičić.

  Umjesto da njih dvojica, uz Iračanina Zijada al-Gertanija i Tunišanine Amara al-Hančija i Gaci Nuredina, po Jovičićevim riječima, izdržavaju zatvorske kazne zbog brojnih nedjela, njih petorica koriste svaku priliku da zadaju glavobolju službenicima Imigracionog centra, u kojem već godinama čekaju odluku o svojoj daljoj sudbini.

  - Tamo su kao na odmoru. Jedu, piju, spavaju, gledaju TV, čitaju štampu... čudi me da nisu zatražili da im se preko ljeta omogući boravak u sličnom centru negdje na Jadranskoj obali. Riječ je o okorjelim kriminalcima i teroristima, koje su nadležne službe ove zemlje označile kao prijetnju po nacionalnu bezbjednost. Zašto to brine sve ljude u ovoj zemlji, izuzev Tužilaštva BiH - naveo je Jovičić.

  -------------------------------------------------------------

  Da li su zabrinuti ili ne, "Fokus" juče nije mogao da sazna u Tužilaštvu BiH. Portparol Tužilaštva, Boris Grubešić, kratko je kazao da je Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH prava adresa za sva pitanja, vezana za problematičnu petorku iz Imigracionog centra. Na konkretno pitanje da li se Tužilaštvo BiH ikada bavilo ovim slučajem, odnosno da li su provjeravali navode zbog kojih je OBA petorici prišila ektiketu prijetnje po nacionalnu bezbjednost, Grubešić je odgovorio da to ne može da komentariše.

  -------------------------------------------------------------------------------

  S druge strane, Dragan Mektić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH, pod čijim je nadzorom i Imigracioni centar, priznaje da je ponašanje pomenute petorke postalo gotovo nepodnošljivo, te da su novi elan dobili poslije nedavne poruke bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, da će uraditi sve što je u njegovoj moći kako bi pomogao porodici Abu Hamze, odnosno Imada al-Misrija.

  - To kao da im je dalo krila, pa su ponovo isprovocirali incident u centru, nadajući se da će se uz Izetbegovićevu podršku i stalne pritiske od strane samoprozvane predstavnice "Amnesti internešnela" Nađe Dizdarević, lakše domoći slobode. Problem je u tome što su to stvarno opasni ljudi, koji su prijetnja svakom čovjeku u ovoj zemlji, tako da ne shvatam zašto se nadležne službe ne angažuju u ovom slučaju - naveo je Mektić, napomenuvši da je najveći problem u ovoj priči Karaj Kamel bin Ali, koji nijednog trenutka nije ni pokušao da sakrije da predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost.

  Mektić navodi da je riječ o veoma opasnom čovjeku, s podebljim kriminalnim dosijeom, koji otvoreno prijeti službenicima Centra, pokazujući i time da nije repa bez korijena, odnosno da na slobodi ima mnogo istomišljenika i sljedbenika, koji će u svakom trenutku izvršiti ono što on naredi.

   -----------------------------------------------

  Upozorio je na to i član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, Dževad Galijašević, podsjetivši da su Karaja Kamela bin Alija svojevremeno tražile bezbjednosne službe Njemačke i Italije, te da je riječ o čovjeku, bliskom Al Kaidi i njoj srodnim terorističkim organizacijama.

  - Italijani su ga tražili zbog sumnje da je pripadao takozvanoj "bolonjskoj grupi", koja je pripremala niz samoubilačkih akcija širom ove zemlje, dok su ga Nijemci sumnjičili da je pripadao "hamburškoj grupi", odgovornoj za napade 11. septembra 2001. godine u SAD. Znači, to nije običan avanturista, koga je put slučajno nanio u BiH devedesetih godina prošlog vijeka. Riječ je o opasnom teroristi, koji je morao da bude procesuiran - zaključio je Galijašević. Umjesto toga, navodi on, teroristi su iznad Ustava BiH i ljudskih prava svih ljudi u ovoj zemlji, jer nadležne službe, uprkos volji i želji, ne mogu da ih deportuju u matične države, zahvaljujući jakom lobiju.

  - Ne bi me iznenadilo da iza svega stoji američka politika, koja je Alahove borce svojevremeno i dovela na Balkan. Kada je trebalo da ih rastjeramo, bivši izaslanik UN u BiH Žak Klajn otvoreno je poručio da je za međunarodnu zajednicu bolje da su oni ovdje, navodno, njima na oku, umjesto da se raštrkaju po cijelom svijetu - naveo je Galijašević.

  D. MAJSTOROVIĆ


  Po džepu poreskih obveznika

  Dragan Mektić otkrio je da smještaj jednog imigranta poreske obveznike košta između 60 i 150 maraka, jer je Služba dužna da svakom od njih obezbijedi zdravstvenu zaštitu, smještaj, ishranu, odjeću, higijenu, društvene aktivnosti. Po toj računici, samo je Imad al-Husin građane BiH do danas koštao više od 160.000 maraka, jer je u Imigracionom centru od početka oktobra 2008. godine. Mektić navodi da poreski obveznici snose i troškove deportacije, koji su u pojedinim slučajevima vrtoglavo visoki.


  Frendi se vratio

  Omar Frendi pod krov Imigracionog centra dospio je u decembru 2009. godine, kada je uhapšen na području Travnika, zajedno s Nurudinom Gacijem. Prema podacima bezbjednosnih agencija, riječ je o čovjeku, koji je u BiH došao devedesetih godina prošlog vijeka, kako bi se borio na strani bošnjačke Armije RBiH, pod zastavom "El mudžahedin" odreda. Međutim, Frendi nije bio tek običan Alahov borac, već prekaljeni član alžirske terorističke grupe "GIA" i blizak saradnik Al Kaide. Neki izvori tvrde da je upravo Frendi bio oficir za vezu Al Kaide i GIA na Balkanu.

  Kao i brojni drugi mudžahedini, Frendi je dobio državljanstvo BiH, koje mu je oduzeto poslije nekoliko godina, ali je policija kod njega pronašla važeću ličnu kartu BiH, na osnovu koje je prelazio granicu.

  Nekoliko mjeseci kasnije, Služba za poslove sa strancima pokušala je da deportuje Frendija, ali je on vraćen nazad u Imigracioni centar iz Turske, budući da su tamošnje vlasti utvrdile da dokumentacija nije potpuna. Poslije toga, Frendi je na sopstveni zahtjev isporučen Alžiru. Nedavno je lociran na području Čajniča, iako je u januaru prošle godine deportovan iz BiH. Trenutno se nalazi u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

   http://www.fokus.ba/nov/:teroristi-iznad-svih-zakona-:u-fokusu

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva