Slavko Jovičić -

FBiH: Uništavaju sve srpsko

Autor sjovicicslavuj | 4 Oktobar, 2011 | read_nums (508)

  Ne prestaju napadi i skrnavljenje imovine SPC i pravoslavnih groblja u Federaciji BIH. Počinioci nepoznati, najčešći odgovor federalne policije. Vandali nastavljaju da ruše

  NAPADI na srpske svetinje u Federaciji BiH ne prestaju! Na pravoslavnom groblju u mestu Jarišće, opštini Donji Vakuf, u subotu je oskrnavljeno osam nadgrobnih spomenika, potvrđeno je u MUP Srednjobosanskog kantona.

  I dok federalna policija po običaju samo šturo saopštava da se za nepoznatim počiniocima ovog krivičnog dela traga, vandali i dalje ruše i uništavaju sve što je srpsko, čime se šalje jasna poruka da za Srbe i njihove svetinje nema mesta u ovom entitetu.

  Gotovo svakodnevni napadi na imovinu SPC u Sarajevu i brojnim drugim mestima u Federaciji BiH postali su “normalna stvar” i za federalne vlasti, koje ne čine ništa da se spreči vandalizam i otvoreno ispoljavanje mržnje prema svemu što je srpsko.

  Poslednjih nekoliko godina sveštenici, imovina SPC i pravoslavna groblja su stalna meta vandala.

  Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za “Novosti” da je cilj napada na objekte SPC u FBiH da se Srbima jasno pokaže da nisu dobrodošli u ovom entitetu.

  - Reč je o patološkoj mržnji prema Srbima, pravoslavlju i SPC. O toj mržnji, koja ruši zemlju iznutra, pisao je naš nobelovac, ali nažalost, i danas je veoma prisutna - istakao je Jovičić.

  Prošle godine vandali su razbili stakla i provalili u crkvu Svetog Preobražaja u sarajevskom naselju Pofalići. To je bio jedan u nizu napada na ovu crkvu.

  Oskrnavljeno je pravoslavno groblje Trnovac u Tuzli, gde su 24 krsta izvađena iz postolja i okrenuta - naopačke! Tada je osrnavljeno šest grobnica, po groblju su polupane vaze i razbacano cveće...

  Na jednom od većih spomenika, koji se nalazio u blizini crkve, mesingana bista je bila gotovo odvojena od postolja, ali vandali nisu uspeli da je otkinu.

  Sveštenik Tuzlanske parohije Niko Tošić rekao je da je to bila zastrašujuća poruka koja nije bila slučajna, niti spontana, a da se po efektu zlodela ne bi moglo reći da je to delo maloletnika.

  Ranije je oskrnavljena i pravoslavna crkva Svetog Joakima i Ane u Dubnici kod Kalesije. Takođe, ne prvi put.

  Udruženje veroučitelja Tuzlanskog kantona je, osuđujući ovaj napad, konstatovalo da postaje sve jasnije da se huligani, koji nisu pronađeni i procesuirani, vraćaju vandalizmu na istom objektu i području.

  Istakli su da ti huligani, koji ne žele dobro ni sebi ni drugima, iz dana u dan, nastoje da sruše vekovni civilizacijski duh razumevanja i suživota u zemlji.

  Uvredljivi grafiti osvanuli su i na crkvi u Blažuju, kamenovana je crkva u Gračanici, skrnavljeno pravoslavno groblje u Sarajevu...

  Sveštenici Mitropolije dabrobosanske Zoran Perković i Vanja Jovanović ranijih godina bili su čak fizički napadnuti.

  Federalna policija uglavnom je saopštavala da počinioci nisu otkriveni ili da je reč o maloletnicima i osobama “koje nisu pri zdravoj pameti”.

  ---------------------------------------------------------

  ISKRIVLjENA IDEOLOGIJA
  PROFESOR sociologije Dane Marjanović kaže za “Novosti” da motive napada na SPC u FBiH treba, pre svega, tražiti u političkoj, nacionalnoj i verskoj netrpeljivosti.
  - Uglavnom je reč o mladim, nedovoljno obrazovanim, ili osobama sklonim agresivnosti i kriminalu sa kojima “nalogodavci” mogu lako da manipulišu. Neki napadi se dešavaju i iz iskrivljene ideologije da su Srbi loši, genocidni i da im treba naneti zlo - smatra Marjanović.
   
   http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-FBiH-Unistavaju-sve-srpsko
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Najnovije...

Kategorije

Arhiva