Slavko Jovičić -

Bošnjaci prekrojili Ustav

Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2011 | read_nums (493)

  Autor: Slađana Gajić   
  utorak, 04 oktobar 2011

  sporazumiIako je Ustav BiH jasno definisao da BiH ima Savjet ministara, u pojedinim bilateralnim sporazumima i ugovorima koji su objavljeni na zvaničnoj internet prezentaciji Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je njihov potpisnik nepostojeća vlada BiH.

  S obzirom na to da je samo Savjet ministara ustavna kategorija, a da se sporni ugorovi nalaze na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, koje još predvodi Sven Alkalaj, sasvim je evidento da bošnjačke vlasti već smatraju da su ustavne reforme provedene bez volje i znanja sva tri konstitutivna naroda.

  Među ovim ugovorima nalazi se i sporazum Vlade SAD i "Vlade BiH" o ekonomskoj, tehničkoj i srodnoj pomoći za BiH, koji je potpisan u Sarajevu i ratifikovan krajem marta 2001. godine, kao i ugovor "Vlade BiH" i Vlade Bugarske o saradnji u poljima obrazovanja, nauke i kulture, koji je stupio na snagu septembra 2005. godina.

  Bilateralni ugovor o tehničkoj saradnji "Vlade BiH" i Vlade Japana ratifikovan je 2006. godine. BiH je uzimala i kredite, pa je 2005. godine potpisan sporazum Vlade Koreje i "Vlade BiH" o kreditu Fonda za ekonomsku razvojnu saradnju. Zaključivanje ugovora takozvane vlade BiH i drugih zemalja posebno je bilo izraženo neposredno nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u ugovoru s Kuvajtom o ekonomskoj, naučnoj i kulturnoj saradnji, bilateralnom sporazumu o vazdušnoj službi između "Vlade BiH" i Vlade Irana, kao i u ugovoru o kulturnoj saradnji "Vlade BiH" i Jordana.

  ----------------------------------------------------------------------------------

  Političari iz Republike Srpske smatraju da su bošnjačke vlasti u vrijeme potpisivanja spornih ugovora svjesno navodile neustavnu kategoriju kako bi BiH davali elemente državnosti. Oni kažu da je takva situacija i sada u Ministarstvu spoljnih poslova, jer aktuelni ministar ništa ne preduzima da bi bile ispravljene nedopustive greške.

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, istakao je da nema vlade BiH i da ona nikada neće ni biti uspostavljena.

  - Ministarstvo spoljnih poslova na svaki način želi, pa makar i putem korespondencije, da istakne državnost BiH. Korištenje termina "Vlada BiH" predstavlja zloupotrebu bošnjačkih garnitura u vlasti. Oni će reći da je riječ o stilskoj ili nekoj drugoj tehničkoj grešci, ali to nije tačno, jer se radi o svjesnoj namjeri da se istakne državnost i suverenost BiH - naglasio je Jovičić.

  Kako je rekao, ovo je jedan od hiljadu gafova koji su zabilježeni u Ministarstvu spoljnih poslova.

  - Svaki sporazum je dobar kada se sklapa sa razvijenim zemljama, ali je Alkalaj potpisivao i sporazume s nekim zemljama za koje većina građana nikada nije ni čula, samo kako bi bio u inostranstvu - objasnio je Jovičić. Prema njegovim riječima, tokom proteklog mandata u parlamentu BiH često je ukazivao na nelogične poteze koje su bošnjački predstavnici povlačili.

  - Sada čekamo novi saziv Savjeta ministara i novog ministra spoljnih poslova, koji bi morali preispitati ovo stanje i pokušati ispraviti greške. Međutim, već potpisane sporazume teško je mijenjati - istakao je Jovičić, koji smatra da od ovakih sporazma i nema neke koristi.

  ------------------------------------------------------------------

  Da u BiH ne postoje slučajne greške zna i Dragutin Rodić, član Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji smatra da za sve postoje određene namjere. On je rekao da je jasno definisano ustavno uređenje BiH, u kojem se navodi da postoji Savjet ministara, a ne vlada.

  - Kamen spoticanja u budućim ustavnim promjena i jeste način organizacije i funkcionisanja vlasti. Sasvim je jasno da gdje god da se pominje "Vlada BiH", riječ je o neustavnoj kategoriji - kazao je Rodić.

  Obrazloženje zbog čega se "Vlada BiH" pominje u spornim ugovorima i sporazumima juče nismo mogli dobiti ni od Savjeta ministara, ni od ministra spoljnih poslova, jer se nije javljao na naše pozive.

  S. GAJIĆ


  KUNIĆ: Velika razlika između Savjeta i vlade

  Petar Kunić, član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, upozorio je da postoji velika razlika između Savjeta ministara i vlade.

  - Predsjedavajući Savjeta ministara nema ovlaštanja kao što ih ima predsjednik vlade. Ovakvi međunarodni ugovori jesu problem BiH, jer "Vlada BiH" nije ustavna kategorija. Vlasti u BiH nisu smjele pristajati na potpisivanje ovakvih sporazuma. Riječ je o namjernoj grešci da bi se istakla državnost BiH - istakao je Kunić i dodao da su male šanse da ovakvi sporazumi budu poništeni.

   http://www.fokus.ba:bonjaci-prekrojili-ustav:u-fokusu

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Najnovije...

Kategorije

Arhiva