Slavko Jovičić -

ZATAŠKAVAJU ISTINU

Autor sjovicicslavuj | 30 Septembar, 2011 | read_nums (487)

  Autor: Mladen Kremenović   
  petak, 30 septembar 2011

  dom2Iako federalne vlasti već 17 godina od kraja rata neskriveno odbijaju formirati komisiju i istražiti zločine koji su počinjeni nad srpskim narodom u Sarajevu, nisu toliko nezainteresovani kada je riječ o izmjenama krivičnog zakona kojim bi se zabranilo negiranja genocida u Federaciji BiH.

  Političari i analitičari slažu se da bez ikakve dileme mora biti riješeno pitanje negiranja genocida, ali su konstatovali da bošnjački političari hitro nastoje zaustaviti priču, koliko je to moguće, oko istraživanja detalja koji su se desili 1995. godine u Srebrenici, naročito nakon nekoliko evropskih dokumentaraca objavljenih u Švedskoj, Dankoj i Norveškoj, koji te događaje sagledavaju u nešto širem kontekstu. Na očigledne opstrukcije oko istrage ubistava i zločina nad Srbima u Sarajevu ukazao je i Američki institut za mir iz Vašingtona, koji je zatražio formiranje komisije za istinu, koja je trebalo da istraži događaje i ubistva u BiH tokom rata 1992/1995. godine, ali se ta ideja nije dopala vlastima u Sarajevu. Stoji to u depeši od 7. aprila 2006. godine, koju je u centralu u Vašington uputio tadašnji američki ambasador u BiH Daglas Meklhejni, a koju je objavio internet sajt Vikiliks.

  - Naši napori zatalasali su perje među međunarodnim organizacijama i lokalnim NVO u BiH.

  Podrška istini i procesu pomirenja vjerovatno će biti višemilionski projekat, ali vlast u Sarajevu niti ima niti želi da finansira ovu komisiju. Njihovo obrazloženje je da bi komisija mogla biti izmanipulisana - piše u dijelu izvještaja pod nazivom "Hoće li istina zaboljeti".

  Već sedam godina postoji obaveza federalne vlade da ispita stradanje Srba u Sarajevu, ali se taj posao nije pomjerio s mrtve tačke. Čak je bilo nedvosmislenih najava i to od najodgovornijih ljudi u FBiH da to nikada neće dozvoliti. Istovremeno, ni Komisija Savjeta ministara BiH koja je formirana 2006. godine sa zadatkom da ispita stradanja u Sarajevu, nije dala nikakve rezultate, budući da su, kako ocjenjuju upućeni u RS, članovi iz FBiH svjesno opstruisali ovaj posao. Ispitivanje zločina koji su se desili u tom gradu obaveza je Vlade FBiH, na osnovu odluke Ustavnog suda BiH i Doma za ljudska prava iz 2005. godine, ali ona do danas nije provedena, uprkos brojnim apelima srpskih predstavnika iz RS.

  --------------------------------------------------------------------------

  Stefan Karganović, predsjednik NVO "Istorijski projekat Srebrenica", rekao je da činjenica da federalne vlasti nakon serije dokumentaraca o događajima u Srebrenici užurbano predlažu izmjene Krivičnog zakona FBiH, ali da s druge strane, odbijaju ispitati zločine u Sarajevu, govori o hipokriziji morala koja ne može dovesti do istinskog pomirenja.

  - U novembru svjedočimo u Sarajevu, pred Sudom BiH, u srcu Federacije BiH. Reći ćemo sve one stvari koje će dati povoda vlastima u FBiH da nas uhapse. Policija može slobodno da dođe i da nas uhapsi, ako do tada taj zakon stupi na snagu. Nema nikakvih problema - istakao je Karganović i dodao da sve to svjedoči to tome da nema iskrene želje da se zločini istraže a pravi krivci propisno kazne.

  - Iskreno se nadam da će usvojiti taj zakon, pa da ga u novembru testiramo u kasarni "Viktor Bubanj", nekadašnjem mučilištu za Srbe, sadašnjem Sudu BiH i da vidimo ko će doći da nas uhapsi. Tako ćemo najbolje testirati validnost tog zakona u svjetlu Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima - navodi Karganović.

  ---------------------------------------------------------

  Mihajlo Parađina, član Skupštine BORS, rekao je da po pitanju proteklog rata i dokazivanja istine postoje dupli standardi koji su utemeljeni u Haškom tribunalu i Sudu BiH.

  - Šta je urađeno po pitanju istraživanja stradanja Srba u Sarajevu. Radi se samo na stvaranju stereotipa o tome kako su žrtve na jednoj strani.

  Mora se odlučnije usprotiviti takvoj praksi, čak ako treba i prijetnjom da će biti zaustavljeni reformski procesi. Srbi su poniženi i uvrijeđeni, što ne čudi kada znamo da recimo samo u slučaju Dobrovoljačke ulice postoji bezbroj validnih dokaza, ali ništa nije urađeno - rekao je Parađina. On je rekao da strateško pitanje RS mora biti dokazivanje pune istine o događajima u proteklom ratu.

  - Akademija i naučna inteligencija u RS mora dobiti zadatak, što jeste ujedno i njihova obaveza, da se uključi u dokazivanje istine. U Sarajevu je najviše Srba stradalo, zatim u Podrinju i mnogim drugim mjestima, što svi treba da prihvate. Mnogi stereotipi stvoreni su samo da služe pojedinim organizacijama u Sarajevu ali i Beogradu, koje u posljednjih 20 godina više pričaju o Srebrenici, nego o Jasenovcu - rekao je Parađina.

  ----------------------------------------------------------------------------

  Cvjetko Savić, član prethodne komisije i zamjenik direktora Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina, nedavno je rekao da je komisija koje je formirana od strane Savjeta ministara, na osnovu odluke parlamenta BiH iz 2004. godine, radila svega šest mjeseci.

  - Nadam se da će novi saziv Savjeta ministara BiH to uraditi kako bi napokon saznali istinu.

  MUP RS je u to vrijeme imalo je oko 3.300 dosijea stradalih Srba u Sarajevu. To je bilo spremno da se prezentuje komisiji uz dodatne podatke. Sazreli su uslovi da se to bez ikakve pristrasnosti stavi na dnevni red. To bi trebalo da bude interes svih naroda - kaže Savić.

  --------------------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH, koji je i sam u sarajevskom logoru proveo preko četiri godine, istakao je nedavno da je to najbolji dokaz koliko bošnjačka elita bježi od činjenice da su tokom proteklog rata širom Sarajeva postojali logori iz kojih su Srbi odvođeni na put bez povratka.

  Jovičić podsjeća da je prije sedam godina u ime 110 porodica nestalih sarajevskih Srba podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH, tražeći da rasvijetli sudbinu njihovih najbližih.

  - Ustavni sud BiH je 27. maja 2005. godine donio konačnu, obavezujuću i izvršnu odluku i Vladi FBiH naložio da u roku od 30 dana apelantima dostave sve dostupne i raspoložive informacije o članovima njihovih porodica nestalih u toku rata.

  Punih šest godina traje ta agonija i niko ni prstom nije mrdnuo da to pitanje riješi - rekao je Jovičić i dodao da je Ustavni sud BiH 27. maja 2006. ovaj predmet dostavio Tužilaštvu BiH, jer je neizvršenje odluke Ustavnog suda krivično djelo. Međutim, ni Tužilaštvo do sada nije uradilo ništa.

   -----------------------------------------------------------------------------

  I u SDS žestoko osuđuju pokretanje inicijative iz SDA u Skupštini FBiH o donošenju izmjena Krivičnog zakona FBiH, kojima se predlažu zatvorske kazne u tom entitetu za svakog ko negira da je počinjen genocid u BiH. SDS smatra da je to pokušaj stvaranja i betoniranja lažne slike o RS kao zločinačkoj tvorevini.

  - Ovo je opasan presedan koji treba da spriječi bilo kakve pokušaje kritičkog utvrđivanja slike o nedavnoj istoriji na bazi činjenica, u korist nametnute lažne slike o razlozima i karakteru građanskog rata na području bivše SFRJ.

  Ukoliko se nastavi procedura donošenja najavljenog zakona u Skupštini FBiH, SDS će pokrenuti, u skladu s poslovnikom Narodne skupštine RS, incijativu za donošenje zakona o dopunama Krivičnog zakona RS, kako bi se sankcionisali oni koji osporavaju Srpsku - navode u ovoj stranci.

  Krivični zakon RS, kako navode u SDS, ovom dopunom treba da sadrži i odredbu na osnovu koje bi se sankcionisalo svako kvalifikovanje RS  kao "agresora", "genocidne", "zločinačke tvorevine"... kao posebno krivično djelo za koje bi bila zaprijećena kazna do tri godine zatvora.

  M. KREMENOVIĆ


  Pravnički nonsens

  Ovaj potez federalnih vlasti advokat iz Bijeljine Miodrag Stojanović okarakterisao je kao apsolutno apsurdan i besmislen, rekavši da je to pravnički nonsens, koji bi mogao dovesti do toga da se tim zakonom zabrani bilo kome od optuženih da može da se brani tvrdnjom da nije počinjen genocid. On je za primjer naveo svoju završnu riječ koju je u predmetu "Pelemiš - Perić" početkom sedmice iznio pred Sudom BiH, pri čemu je podvukao da se tokom odbrane tih ljudi, optuženih za genocid, našao pred određenim dilemama u pogledu načina na koji je postavljao odbranu.

  - Jedna od mojih dilema bilo je i pitanje da li ja uopšte imam pravo i mogućnost da negiram da je u Srebrenici počinjen genocid, cijeneći činjenicu da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u dva pravosnažna predmeta "Blagojević - Jokić" i "Krstić" već presudio da je riječ o genocidu. Da je takav zakon koji je nedavno predložen u parlamentu BiH prošao, a nije, to bi značilo, gle apsurda, da ova završna riječ i ovaj branilac ne bi imali čak ni zakonske mogućnosti da o ovome govore, jer bi to samo po sebi bilo krivično djelo. Ja bih bio izložen krivičnom progonu kao advokat - ponovio je Stojanović.


  KOŠARAC Nastavak fabrikovanja laži

  Staša Košarac, delegat u Domu naroda parlamenta BiH smatra da izmjene zakona kojim je za negiranje ratnih zločina i genocida predviđena zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine predstavlja pokušaj Sarajeva da nastavi fabrikovati laži o događajima u ratnom periodu.

  - Neka nas sve pohapse u tom slučaju - rekao je Košarac i istakao da je očigledno da se iz FBiH i dalje "zagađuju" odnosi u BiH, te upitao šta radi Klub srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH i ko je taj ko će donositi odluku da li je nešto genocid.

  http://www.fokus.ba/nov/:zataskavaju-istinu:u-fokusu

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva