Slavko Jovičić -

Kasarne masovne grobnice Srba

Autor sjovicicslavuj | 28 Septembar, 2011 | read_nums (638)

  Autor: Slađana Gajić   
  srijeda, 28 septembar 2011

  zlocini-u-kasarniDok Ministarstvo odbrane BiH kategorično odbija da ima bilo kakva saznanja o postojanju masovnih grobnica u krugu kasarni, borački nevladin sektor iz RS traži odgovornost ministra Selme Cikotića, zbog zataškavanja ratnih zločina.

  Oni ističu da kasarna "Adil Bašić" u Bihaću nije jedini objekat koji pripada Oružanim snagama BiH u kojem su pronađeni posmrtni ostaci stradalih pripadnika srpskog naroda. Naglašavaju da je slična situacija bila prije nekoliko godina i u kasarni u Čapljini, a da takvih lokacija sigurno ima još.

  -----------------------------------------------------------------------------------

  Goran Krčmar, rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih RS, kazao je da je ova kasarna u Bihaću nekada bila pod komandom Armije RBiH, a kasnije i Federacije, pa je sada u okviru Oružanih snaga BiH.

  - U krugu ove kasarne ubijen je 21 srpski zaroboljenik, pa smo putem razmjene dobili posmrtne ostatke šest lica. Zahvaljujući svjedocima nedavno smo pronašli osam posmrtnih ostataka, tako da sada tragamo za još sedam. S obzirom da je mjesto na kojem se nalazila grobnica bilo zamaskirano nekim materijalima i trakom na kojoj je pisalo minsko polje, sasvim je jasno da je Ministarstvo znalo za grobnicu, zločine i posmrtne ostatke - kazao je Krčmar, te dodao da isključivu odgovornost snosi ministar odbrane i komandant bihaćke kasarne. On je rekao da se u krugu kasarne nalazi još sedam posmrtnih ostataka.

  - Trenutno ne znamo gdje se nalaze ovi ostaci i očekujemo da će nam Ministarstvo dati podatke.

  Ako nam u narednih 20 dana ne dostave odgovore, onda ćemo poduzeti drugačije korake i ako treba bagerima tražiti. Neozbiljna je priča da Ministarstvo i Cikotić ne znaju za grobnice koje se nalaze u kasarnama. Sve oni znaju. Ako Cikotić ništa ne zna, onda je najbolje da podnese ostavku - istakao je Krčmar.

  ---------------------------------------------------------------------------------

  Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Slavko Jovičić, uputio je poslaničko pitanje ministru Cikotiću: "Da li će Ministarstvo odbrane BiH provesti istragu i utvrditi odgovornost pripadnika OS BiH koji su znali za postojanje masovne grobnice ubijenih srpskih vojnika i civila u Kasarni "Adil Bešić" u Bihaću, čime su svjesno prikrivali dokaze o počinjenim ratnim zločinima i štitili njihove počinioce".

  On je u obrazloženju poslaničkog pitanja ukazao da je neophodno da Ministarstvo odbrane provede istragu i utvrdi odgovornost glavnokomandujućih u tom vojnom objektu kako se ovakve stvari nikada više ne bi dešavale.

  Jovičić je podsjetio da pronalazak masovne grobnice u kasarni u Bihaću nije prvi slučaj, s obzirom na činjenicu da je u junu 2007. godine u Kasarni "Božan Šimović", odnosno bivšoj kasarni "Miro Popara" u Čapljini pronađena masovna grobnica sa ostacima četiri tijela.

  ----------------------------------------------------------------------------

  U Boračkoj organizaciji RS kratko su poručili da imaju informacije da skrivanje srpskih žrtava u bihaćkoj kasarni nije izolovan slučaj i da masovne grobnice postoje i u drugim vojim objektima, kao i da se na ovakvim grobnicama grade i kulturne ustanove kako bi se zločini i grobnice prikrili.

  -------------------------------------------------------------

  Uma Sinanović, šefica Kancelarije za odnose s javnošću u Ministarstvu odbrane BiH, kazala je da Ministarstvo nije imalo podataka da se u kasarni nalazi masovna gorbnica.

  - Kasarna "Adil Bešić" u Bihaću je Odlukom Predsjedništva BiH od 5. jula 2006. godine proglašena perspektivnom lokacijom i tamo se nalazi Drugi pješadijski bataljon Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH - kazala je Sinanovićeva.

  S. GAJIĆ

   http://www.fokus.ba/nov/:kasarne-masovne-grobnice-srba:u-fokusu

   

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva