Slavko Jovičić -

PARLAMENT BIH PITANJE ZA CIKOTIĆA - Da li će MO BiH istražiti zločin nad Srbima u Bihaću?

Autor sjovicicslavuj | 23 Septembar, 2011 | read_nums (503)

   

  Sarajevo 23. 09. 2011

  Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj juče je, kako je dan ranije i obećao u izjavi za Press RS, uputio poslaničko pitanje ministru odbrane BiH Selmi Cikotiću u vezi sa pronalaženjem masovne grobnice sa telima ubijenih srpskih vojnika i civila u krugu Kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću.

  jovicic

  OČIGLEDNA NAMERA DA SE SAKRIJE ZLOČIN Slavko Jovičić

   

  Jovičić je upitao Cikotića da li će Ministarstvo odbrane BiH provesti istragu i utvrditi odgovornost pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su znali za postojanje te masovne grobnice, čime su svesno prikrivali dokaze o počinjenim ratnim zločinima i štitili njihove počinioce. On je u obrazloženju ukazao na to da je neophodno da MO BiH sprovede istragu i utvrdi odgovornost glavnokomandujućih u tom vojnom objektu kako se ovakve stvari nikada više ne bi dešavale.

  Vojska je morala da zna

  Jovičić je podsetio da su 19. i 20. septembra, prema nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici Operativnog tima Vlade RS za traženje nestalih, u prisustvu predstavnika Tužilaštva, Instituta za traženje nestala BiH, Agencije za istrage i zaštitu BiH i Specijalne policije Unsko-sanskog kantona, ekshumirali osam tela srpskih vojnika i civila iz masovne grobnice u Kasarni „Adil Bašić".

  - Prema preliminarnim nalazima istrage, koja je pronašla i delove žice kojom su bile vezane ruke ekshumiranih tela, reč je o žrtvama ratnih zločina koje su pripadnici 5. Korpusa tzv. Armije BiH počinili 1994. i 1995. u toj kasarni, za koju se i u optužnici Tužilaštva BiH protiv trojice pripadnika tog korpusa tvrdi da je u ratu bila logor za zarobljene srpske vojnike i civile - rekao je Jovičić.

  Prema njegovim rečima, informacije Operativnog tima Vlade RS za traženje nestalih govore da je iz iste masovne grobnice 1996. godine već bilo izvađeno šest tela ubijenih srpskih vojnika i civila, koja su razmenjena sa srpskom stranom.

  - Prema tim informacijama, zvaničnici tzv. Armije BiH, kasnije Vojske FBiH i na kraju Oružanih snaga BiH, koji su komandovali tim vojnim objektom morali su znati za postojanje ove masovne grobnice i punih 16 godina odbijali su da nadležnim organima pruže bilo kakvu informaciju o tome. Ovo se posebno odnosi na poslednjih godinu dana, kada su rukovodeći ljudi kasarne učinili sve da prikriju bilo kakve tragove postojanja masovne grobnice, budući da su na to mesto odlagali smeće, istovremeno ga označivši trakom upozorenja na mine - objasnio je Jovičić.

  Skrivanje od zvaničnika

  Ministar odbrane Selmo Cikotić juče je bio nedostupan. Podsetimo, on je prekjuče za Press RS rekao da nije upoznat sa detaljima otkrivanja posmrtnih ostataka u kasarni u Bihaću niti sa bilo kakvim pokušajima nadležnih u toj kasarni da se prikrije postojanje masovne grobnice.

  ----------------------------------------------------------------

  Rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih Vlade RS Goran Krčmar potvrdio je juče da je iz masovne grobnice u Kasarni „Adil Bešić" do sada ekshumirano osam tela srpskih civila i pripadnika Vojske Republike Srpske, a da bi preostalih sedam tela trebalo da bude iskopano naredne sedmice. On je dodao da se za nastavak ekshumacija očekuje nalog Tužilaštva BiH.

  - Kosti su skrivane od zvaničnika i nakon godinu dana od lociranja grobnice teren je bio ograđen trakom sa natpisom „pazi mine", što govori o nameri da se lokacija prikrije, te da se medijima ne dozvoli pristup kasarni - naveo je Krčmar.

  Ž.M.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva