Slavko Jovičić -

БиХ краде и граби надлежности РС

Autor sjovicicslavuj | 22 Septembar, 2011 | read_nums (448)

   

  Datum: 22.09.2011
  Autor: Жељка Домазет

  СAРAЈЕВО - Приједлог закључака Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБA) БиХ враћен је јуче Колегијуму Представничког дома Парламента БиХ на усаглашавање, након што су посланици из Републике Српске упозорили да се њима краду и грабе надлежности РС.

  Парламент БиХ разматрао је закључке које је Комисија за надзор над радом ОБA донијела на основу извјештаја Министарства безбједности БиХ о спроведеном оперативном и техничком надзору у подручју заштите тајних података у 2010. години.

  ---------------------------------------------------------------------------

  Посланик СНСД-а Душанка Мајкић казала је да закључци Комисије дају више дилема него одговора и да је кључно лице из Министарства безбједности завело Комисију и упутило их у погрешном правцу.

  - Иза наизглед безазлених оцјена о неодговарајућој систематизацији крије се податак да систематизација подразумијева постављање људи по Закону о заштити тајних података, који је пао у прошлом сазиву Парламента - казала је Мајкићева.

  -------------------------------------------------------------------

  На ту констатацију реаговао је посланик Странке за БиХ Бериз Белкић казавши да му је неразумљиво овакво реаговање, упозоривши Мајкићеву да не употребљава ријечи крађа и подвала.

  Мајкићева му је одговорила казавши да је не присиљава да буде фолирант.

  - Нема финих ријечи. Онај ко иде против Устава БиХ врши крађу надлежности - казала је Мајкићева.

  На то је поново реаговао Белкић казавши јој да је "велика свађалица и да прави велике проблеме у Парламенту".

  -------------------------------------------------------------------------

  Предсједавајући Комисије за надзор над радом ОБA Мирсад Ђугум рекао је да су закључци сачињени на основу података које је Комисија добила од надлежних институција.

  -------------------------------------------------------------------

  Посланик СНСД-а Славко Јовичић је рекао да Закон о тајним подацима није усвојен и да не може да буде основ ни за шта.

  - Тражио сам да се тај закон обори, јер сам једини члан Комисије који није хтио да попуни упитник у којем треба да се изјасним да ли сам члан терористичке организације и ако јесам да наведем које - казао је Јовичић и питао каква заштита тајних података може постојати ако за њих знају два човјека.

  ------------------------------------------------------------------------

  Посланици су јуче расправљали и о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о личној карти држављана БиХ, који је враћен Уставноправној комисији на усаглашавање. И током ове расправе чула су се подијељена мишљења, јер посланици из ФБиХ нису жељели да прихвате амандмане српских посланика, којима је предвиђано да у личној карти буде наведено ентитетско држављанство и да се уведе ћирилично писмо.

  Посланици из РС су казали да је ријеч о закону који је неуставан, јер је према Уставу јасно речено да је БиХ састављена од два ентитета да у њој живе три конститутивна народа и да су оба писма загарантована Уставом. У томе су их подржали и посланици оба ХДЗ-а, који су истицали да је непобитна чињеница да су два ентитета дио идентитета БиХ.

  - Ентитети имају државно утемељење и то може потрајати док не буде успостављен и трећи ентитет. Нека се на тој ставци зато остави празно мјесто - рекао је посланик ХДЗ-а 1990. Божо Љубић.

  На јучерашњој сједници за чланове Централне изборне комисије БиХ из реда српског народа изабран је Бранко Перић, а из реда бошњачког народа Суад Aрнаутовић.

  Бећировић

  Сједницу су обиљежили и чести коментари предсједавајућег Представничког дома Дениса Бећировића, који је коментарисао готово свако излагање посланика. Због тога је често упозораван да крши пословник.

   http://www.glassrpske.com/vijest/BiH-krade-i-grabi-nadleznosti-RS.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva