Slavko Jovičić -

OS BiH kriju grobnice Srba

Autor sjovicicslavuj | 22 Septembar, 2011 | read_nums (600)

   

   

  Sarajevo 22. 09. 2011

  PORODICE NESTALIH TRAŽE SMENU CIKOTIĆA

  Kasarne Oružanih snaga BiH na teritoriji FBiH, koje su u ratu služile kao logori i mučilišta za zarobljene srpske vojnike i civile, danas su lokacije na kojima se, pod budnim okom nekadašnjih visokih oficira osumnjičenih za ratne zločine, prikrivaju masovne grobnice ubijenih Srba.

  grobnice

  NOVI DOKAZI O ZLOČINIMA BOŠNJAČKE ARMIJE BiH Posmrtni ostaci Srba pronađeni u masovnoj grobnici u kasarni OS BiH u Bihaću

   

  O morbidnoj ideji korišćenja vojnih objekata kao paravana za prikrivanje dokaza o ratnim zločinima svedoči ovosedmično otkrivanje masovne grobnice za ubijene Srbe u Kasarni „Adil Bešić" u Bihaću, ali i pronalaženje posmrtnih ostataka tri srpska civila u Kasarni „Božan Šimović" u Čapljini u junu 2007. godine.

  -------------------------------------------

  Slavko Jovičić: Kasarnu u Bihaću treba zatvoriti

  Slavko Jovičić, bivši logoraš u „Silosu" i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže da će ministru odbrane postaviti poslaničko pitanje o tome ko je i po čijem naređenju prikrivao postojanje masovne grobnice ubijenih Srba u kasarni OS u Bihaću.

  - Tražiću da se ta kasarna zatvori i pretvori u memorijalni centar. Da ironija bude veća, baš u toj kasarni snage EUFOR-a u maju ove godine realizovale su vežbu pod nazivom „Potraga i hvatanje ratnih zločinaca".

  Mora da su vežbali kako da uhvate generala Dudakovića jer je i njima jasno da Tužilaštvo BiH to ne želi da uradi - kaže Jovičić.

   -------------------------------------------------------
  Cikotić: Ne znam detalje

  Nakon oba ova slučaja nikome u Tužilaštvu i Ministarstvu odbrane BiH nije palo na pamet da pokrene istragu o odgovornosti visokih oficira koji komanduju tim objektima i koji su, kako veruju porodice nestalih srpskih vojnika i civila, odgovorni za dugogodišnje skrivanje posmrtnih ostataka žrtava zločina.

  Ministar odbrane BiH i nekadašnji ratni general muslimanske vojske Selmo Cikotić za Press RS kaže da nije upoznat sa detaljima otkrivanja posmrtnih ostataka osam srpskih vojnika i civila u Kasarni „Adil Bešić", niti sa bilo kakvim pokušajima čelnika te kasarne da se prikrije postojanje te masovne grobnice.

  - Ne želim nikoga da napadam, niti da branim, ali zaista ne znam detalje tog slučaja. Potpuno podržavam traganje za nestalim, kao i utvrđivanje odgovornosti za sve osumnjičene za ratne zločine - poručuje Cikotić.

  On nije mogao da odgovori na pitanje ko je i zašto novinarima iz RS zabranio ulazak u Kasarnu „Adil Bešić".

  - Koliko znam, dozvoljen je ulazak svim licima koja su bila zadužena za ekshumaciju. Ulazak medija u kasarnu je nešto sasvim drugo. Mora se poštovati činjenica da vojna organizacija ima svoja pravila ponašanja i delovanja - kaže Cikotić.

  --------------------------------------------------------------------------

  Takav stav, međutim, ne deli njegov zamenik Živko Marjanac.

   - Ogorčen sam i izveštajima da je neko u tom vojnom objektu na određene načine pokušao da prikrije tragove o postojanju te grobnice. Svakako ću tražiti da se o tome provede istraga, ali se nakon ovog slučaja može postaviti i pitanje kakve mi to zajedničke oružane snage gradimo i kakvo poverenje u njih možemo da imamo, ako se dešavaju ovakve stvari - upozorava Marjanac i dodaje da smatra da je novinare trebalo pustiti u kasarnu da rade svoj posao.

  - Tog dana, nažalost, nisam bio u Ministarstvu, već na službenom seminaru u Tesliću. Da sam bio u Ministarstvu, to se sigurno ne bi dogodilo. Ulazak novinara sprečen je odlukom Zajedničkog štaba, a ne Ministarstva - precizira Marjanac.

  On kaže da je telefonom zvao komandanta Zajedničkog štaba OS BiH generala Miladina Milojčića, koji ga je obavestio da je Tužilaštvo BiH naložilo da se ekshumacija u bihaćkoj kasarni, u interesu istrage, obavi u tajnosti.

  - Ne vidim nikakav razloga da ekshumacija bude tajna. U tom procesu ne sme da bude nikakvih tajni, bez obzira na to što je masovna grobnica otkrivena u objektu OS BiH. Pa upravo je to i bio cilj onih koji su žrtve zakopavali u kasarnama i koji su pretpostavljali da će se žrtve na takvim mestima najmanje tražiti. Zato se bojim da će ovakvih slučajeva biti još - zaključuje Marjanac.

  Nedopustiv bezobrazluk

  Nedeljko Mitrović, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, kome u utorak takođe nisu dozvolili da uđe u kasarnu u Bihaću, kaže da će već danas Savetu ministara BiH poslati zahtev da se pokrene postupak smene ministra odbrane Cikotića.

  - Treba da bude smenjen zbog političke i komandne odgovornosti, a komandant te kasarne mora biti otpušten iz službe zbog direktne odgovornosti za višegodišnje kršenje zakona i skrivanje dokaza o ratnim zločinima. Ubeđen sam da su oni znali za postojanje ove masovne grobnice, baš kao i najodgovorniji među njima, general Atif Dudaković, jer je iz te grobnice tokom rata već izvađeno šest tela i poslato na razmenu - tvrdi Mitrović.

  On kaže da će se pismeno žaliti i Visokom sudskom i tužilačkom veću BiH zbog sporosti Tužilaštva BiH, koje punih godinu dana nije reagovalo na zahtev Operativnog tima Vlade RS da se zaštiti mesto na kome se nalazila masovna grobnica.

  - Reč je o dvostrukim aršinima i nedopustivom bezobrazluku Tužilaštva BiH jer se slični zahtevi bošnjačke strane rešavaju ekspresno, za svega tri dana - naglašava Mitrović.

  Zoran Žuža

  http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/OS BiH kriju grobnice Srba


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva